«SOS» από τη βιομηχανία για την έλλειψη εργαζομένων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«SOS» από τη βιομηχανία για την έλλειψη εργαζομένων
Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος εξέφρασε πρόσφατα τη μεγάλη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού, που απειλεί τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας στην Ελλάδα.

«Την περίοδο της κρίσης βάζαμε αγγελία και έπρεπε να έχουμε ένα άτομο μακριά από την παραγωγή, μόνο και μόνο για να απαντά στο τηλέφωνο που δεν σταματούσε να χτυπάει. Τώρα βάζουμε αγγελία και ζήτημα είναι αν θα μας πάρουν ένα ή δύο τηλέφωνα και τελικά στις συνεντεύξεις δεν εμφανίζεται κανείς». Με αυτό τον γλαφυρό τρόπο περιγράφει διευθυντικό στέλεχος μικρής, αλλά με μεγάλη παράδοση, βιομηχανικής εταιρείας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην εύρεση εργαζομένων. Ένα πρόβλημα που όπως λέει είναι πλέον το πιο σημαντικό για τη βιομηχανία, χειρότερο ακόμη και από την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ένα από τα θέματα για τα οποία ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) εκτιμά ότι πρέπει να από τα πρώτα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και επιλυθούν από τη νέα κυβέρνηση. Όπως ανέφεραν στελέχη του Συνδέσμου σε πρόσφατη δημοσιογραφική ενημέρωση, οι ελλείψεις και η δυσκολία εύρεσης προσωπικού σε κλάδους – πυλώνες της ελληνικής οικονομίας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής βιομηχανίας και στην υγιή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των βιομηχανικών εταιρειών το θέμα δεν εξαντλείται μόνο στο ύψος των αμοιβών, οι οποίες όπως αναφέρουν είναι σταθερά υψηλότερες από άλλους κλάδους, και στους ανειδίκευτους εργάτες. Συνδέεται και με τη μεγάλη δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού που είναι «μη ενεργοί» εργασιακά είτε γιατί πρέπει να φυλάξουν ένα παιδί ή έναν ηλικιωμένο και δεν υπάρχει η αντίστοιχη κοινωνική παροχή, είτε γιατί χρειάζονται επανακατάρτιση, είτε γιατί υπάρχει αδήλωτη εργασία. Βασικό είναι ζήτημα είναι και το δημογραφικό, το οποίο αν δεν λυθεί θα μεγεθύνει το πρόβλημα στο μέλλον.

Πού παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ελλείψεις

Το πρόβλημα αναδεικνύεται και στο δίμηνο Οικονομικό Βαρόμετρο, για το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται πως το Βαρόμετρο διενεργήθηκε ηλεκτρονικά σε 345 επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ.

Οι ειδικότητες στις οποίες καταγράφεται μεγαλύτερη έλλειψη εργαζομένων είναι των τεχνιτών με αποτέλεσμα το 65% των ερωτηθέντων να απαντά πως δεν βρίσκει τεχνικό προσωπικό. Το 6% απαντά πως δεν βρίσκει εργαζόμενους στον κλάδο της πληροφορικής, το 3% σε οικονομικούς κλάδους, ενώ το 26% σε άλλους κλάδους.

Το 90,7% των συμμετεχόντων σε πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) δήλωσε ότι αναζητεί ανθρώπινο δυναμικό. Το 49,2% αναζητά ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων και οδηγούς, ενώ το 48,3% του δείγματος αναζητεί ανειδίκευτους εργάτες. Το 42,4% αναζητεί επαγγελματίες (μηχανικούς, οικονομολόγους, πληροφορικούς, λογιστές, νομικούς κ.ά.), το 40,7% τεχνικούς και βοηθούς, το 27,1% πωλητές και υπαλλήλους γραφείου (γραμματείς, εξυπηρέτηση πελατών, υπάλληλοι υποδοχής, ταμίες κ.λπ.), αντίστοιχα, και το 21,2% ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη. Το 6,8% αναζητεί άλλες κατηγορίες ανθρώπινου δυναμικού που δεν εντάσσονται στις παραπάνω.

Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι

Το πρόβλημα παρατηρείται εδώ και χρόνια στους κλάδους που έχουν μεγάλη εποχικότητα, όπως οι γεωργικές εργασίες και ο τουρισμός και για αυτό προβλέπεται και οι απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών για εποχική εργασία. Αιτήματα για εποχιακούς αλλοδαπούς εργαζομένους υποβάλλει και η βιομηχανία, φέτος υποβλήθηκαν 18.258 αιτήματα και προβλέφθηκε η κάλυψη 10.091 θέσεων.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος εξέφρασε πρόσφατα τη μεγάλη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού, που απειλεί τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας στην Ελλάδα. Σε συνάντηση που είχε πριν από λίγες εβδομάδες στο Υπουργείο Μετανάστευσης με τον Γενικό Γραμματέα, Πάτροκλο Γεωργιάδη, είχε ζητήσει την άμεση αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής προς μια κατεύθυνση που θα διευκολύνει περαιτέρω την απασχόληση (εξειδικευμένου και μη) εργατικού δυναμικού αλλοδαπών πολιτών.

Μάλιστα, ενημέρωσε και για το γραφειοκρατικό πρόβλημα, που χρήζει άμεσης λύσης και αφορά επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στη συνεργασία με αλλοδαπούς εργαζόμενους και καταγράφουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ανανέωση άδειας εργασίας τους. Αυτή η καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα τη μη-αξιοποίηση του δικαιώματος οικογενειακής επανένωσης (που εφαρμόζεται σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.), με συνέπεια πολλοί εργαζόμενοι να εγκαταλείπουν τη χώρα μας για να ενωθούν και πάλι με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Φυσικά, η απλοποίηση στους κανόνες παροχής άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς εργαζόμενους τρίτων χωρών επ’ ουδενί σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν και να εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες και έλεγχοι στην έγκριση των αδειών, κάτι που αποτελεί αίτημα και της βιομηχανίας μας», συμπληρώνουν τα στελέχη του ΣΒΠΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γούναρης (ΣΒΠΕ): Πρόκληση για την βιομηχανία πλαστικών το ενεργειακό κόστος

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider