Την είσοδό του στον νεοαναδυόμενο κλάδο του «πράσινου» υδρογόνου σχεδιάζει ο Όμιλος Κοπελούζου, με επένδυση για την ανάπτυξη μίας μονάδας στην περιοχή της Μαγνησίας. Η επένδυση προβλέπει την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 50 MW, τα οποία θα ηλεκτροδοτούν έναν σταθμό ηλεκτρόλυσης ισχύος 10 MW.
Οι μονάδες ΑΠΕ θα αποτελούνται από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα και ένα αιολικό. Ως συνέπεια, καθώς το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει και τις δύο βασικές τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών, θα έχει μικρότερες αυξομειώσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε σχέση με την ανάπτυξη ενός portfolio αποκλειστικά από αιολικούς ή φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
Τα τρία πάρκα θα ηλεκτροδοτούν τη μονάδα ηλεκτρόλυσης, η οποία επομένως θα καλύπτει τις ανάγκες της σε ρεύμα εξ ολοκλήρου με ηλεκτροπαραγωγή μηδενικών ρύπων. Ως συνέπεια, το υδρογόνο που θα παράγεται μέσω της ηλεκτρόλυσης (με «πρώτη ύλη» νερό) θα είναι 100% «πράσινο».
Σημαντική κινητικότητα
Ο ρόλος που αναμένεται να παίξει το αέριο στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος έχει κινητοποιήσει σχεδόν το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών Ομίλων, οι οποίοι προχωρούν σε επενδύσεις που υπόσχονται να προλειάνουν το έδαφος για την «έλευση» της οικονομίας υδρογόνου και στη χώρα μας.
Έτσι, η Helleniq Energy σχεδιάζει να αξιοποιήσει το ανανεώσιμο αέριο για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του διυλιστηρίου της στην Ελευσίνα, πρόκειται να αναπτύξει μία πιλοτική μονάδα ισχύος 10 MW. Επίσης, η παραγωγή και κατανάλωση υδρογόνου περιλαμβάνεται στα σχέδια που καταστρώνει για το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης, με σκοπό το πρότζεκτ που καταστρώνει για κάλυψη των αναγκών του με έως 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.
Επίσης, στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Ephyra», με συντονιστή τη Motor Oil, προβλέπεται η εγκατάσταση μίας μονάδας ηλεκτρόλυσης ισχύος 30 MW στις εγκαταστάσεις διύλισης του Ομίλου στους Αγίους Θεοδώρους στην Κόρινθο. Το «Ephyra» συγχρονίζεται με το επίσης ευρωπαϊκό πρότζεκτ «Trieres», με σκοπό τη δημιουργία μίας «κοιλάδας υδρογόνου» με έδρα το διυλιστήριο, ώστε μεταξύ άλλων από τη Fulgor η δυνατότητας αξιοποίησης του «καυσίμου» για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Hellenic Cables στο εργοστάσιο της παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων, στο Σουσάκι Κορινθίας.
Mεγαλεπήβολα είναι τα σχέδια της Hellenic Hydrogen, κοινοπραξίας της ΔΕΗ και της Motor Oil, καθώς προβλέπουν την ανάπτυξη μίας μονάδας για παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου σε εμπορική κλίμακα. Η επένδυση ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ, ενώ σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στον χώρο των παλιών λιγνιτικών μονάδων στο Αμύνταιο, με την κοινοπραξία να έχει στα σκαριά δύο επιπλέον ανάλογα πρότζεκτ.
Το H2 «καταλύτης» στην ενεργειακή μετάβαση
Υπενθυμίζεται ότι το υδρογόνο προορίζεται για την υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες για να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, όπως επίσης και ως «καθαρό» καύσιμο για βαρέα οχήματα, η λειτουργία των οποίων είναι τεχνική ανέφικτη με μπαταρίες, λόγω βάρους.
Παράλληλα με τις προοπτικές αξιοποίησής του στις ναυτιλιακές και αεροπορικές μεταφορές, το «πράσινο» υδρογόνο αποτελεί ουσιαστικά με ένα μέσο για την αποθήκευση της περίσσειας ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί εκ νέου ηλεκτρική ενέργεια, μέσω κυψελών καυσίμου και χωρίς τον παραμικρό ρύπο.
Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω του REPowerEU η Κομισιόν αντιμετωπίζει το «πράσινο» υδρογόνο ως σημαντικό πυλώνα για την απεξάρτηση της Ε.Ε. για την απαγκίστρωση από τα ορυκτά καύσιμα και την απεξάρτηση από τις ενεργειακές εισαγωγές από τη Ρωσία. Το REPowerEU θέτει ως στόχο για την Ευρώπη την παραγωγή 10 εκατ. τόνων πράσινου υδρογόνου και την εισαγωγή 10 εκατ. τόνων «πράσινου» υδρογόνου ως το 2030.