Διαγνωστικά κέντρα: Δεύτερη κρούση στην κυβέρνηση με «φόντο» τις περικοπές δαπανών

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Διαγνωστικά κέντρα: Δεύτερη κρούση στην κυβέρνηση με «φόντο» τις περικοπές δαπανών
Οι εκπρόσωποι των παρόχων ζητούν άμεσα τον προγραμματισμό συνάντησης με τον Αναπληρωτή Υπουργό, προκειμένου να βρεθούν οριστικές λύσεις.

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, ζητά με επιστολή του το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που εκπροσωπεί τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικοεργαστρηριακούς γιατρούς.

Αναγνωρίζοντας καταρχάς τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το υπουργείο, οι ιδιωτικοί φορείς τονίζουν την αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί στις προτεραιότητές του η μέριμνα για την αντιμετώπιση των αναγκών και των προβλημάτων της ΠΦΥ. Παράλληλα, δηλώνουν ότι έχουν τη διάθεση να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, να εξυπηρετούν ποιοτικά τους ασθενείς και να αποτελούν βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας, αποσυμφορίζοντας τα νοσοκομεία. Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, λόγω του ανεξέλεγκτου clawback και κινδυνεύουν να χάσουν τα ιατρεία τους.

Οι εκπρόσωποι των παρόχων ζητούν άμεσα τον προγραμματισμό συνάντησης με τον Αναπληρωτή Υπουργό, προκειμένου να βρεθούν οριστικές λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου να εξομαλυνθεί η υπάρχουσα κατάσταση, προτείνουν δύο βασικά μέτρα.

Ενίσχυση της χρηματοδότησης της ΠΦΥ

Όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους της υγείας, η υποχρηματοδότηση του συστήματος σε σχέση με την πραγματική δαπάνη οδηγεί στην κάλυψη της υπέρβασης από τους παρόχους (clawback). Αν και πρόκειται για ένα μέτρο που θεσπίστηκε ως προσωρινό κατά την περίοδο της δημοσιονομικής επιτήρησης, εξακολουθεί να υφίσταται, θέτοντας ζητήματα βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, για τους ιδιωτικούς φορείς ΠΦΥ, το clawback που αφορά στο μήνα Μάρτιο σημείωσε «αρνητικό ρεκόρ» όλων των εποχών, αγγίζοντας σχεδόν το 45%. Μάλιστα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο που τους εκπροσωπεί, η συνέχιση αυτών των περικοπών στις δαπάνες των διαγνωστικών εργαστηρίων, πολυϊατρείων και κλινικοεργαστηριακών ιατρών θα αφανίσει την ΠΦΥ, στην οποία -όπως τονίζει- στηρίζεται το 90% της Δημόσιας Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι με επίκεντρο το clawback και προβάλλοντας το «αρνητικό ρεκόρ» του Μαρτίου είχε γίνει η πρώτη κρούση για συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μια μέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Διαγραφή των παλαιών χρεών clawback

Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στη ρευστότητα των φορέων, εξαιτίας των δόσεων που έχουν για την εξόφληση των παλαιών «τεχνητών» -όπως συχνά αναφέρουν- χρεών από clawback που τους «φόρτωσε» ο ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για χρέη που συσσωρεύτηκαν, δοσοποιήθηκαν και εν τέλει εξακολουθούν να οφείλονται για πολλά έτη.

Το Συντονιστικό Όργανο ζητά τη διαγραφή παλαιών χρεών από το clawback, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων μέτρων που ελήφθησαν για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων, ωστόσο αυτό απαιτεί τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, κάτι που αποτελεί ένα από τα κεντρικά αιτήματα των παρόχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νοσοκομειακό clawback: «Τσουχτερά» τα ραβασάκια για το 2022 – Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το 2023

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη - ΠΕΦ: Τα «φλέγοντα» ζητήματα που έπεσαν στο τραπέζι

Σε θετικό κλίμα η πρώτη συνάντηση Χρυσοχοΐδη - εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider