Συνάντηση Χρυσοχοΐδη - ΠΕΦ: Τα «φλέγοντα» ζητήματα που έπεσαν στο τραπέζι

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συνάντηση Χρυσοχοΐδη - ΠΕΦ: Τα «φλέγοντα» ζητήματα που έπεσαν στο τραπέζι
Με θετικές εντυπώσεις «έκλεισε» και η δεύτερη συνάντηση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου επαφών του με φορείς της Υγείας.

Με θετικές εντυπώσεις «έκλεισε» και η δεύτερη συνάντηση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου επαφών του με φορείς της Υγείας.

Μετά την πρώτη συνάντηση του Υπουργού με το ΔΣ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) τη Δευτέρα (17/7), χθες, Τρίτη, ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων και μέλη του ΔΣ της Ένωσης, τέθηκαν επί τάπητος τόσο τα ζητήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, όσο και οι ανάγκες του Έλληνα ασθενή. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως είναι απαραίτητη η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του συστήματος υγείας και η αποφυγή ελλείψεων φαρμάκων, προς όφελος των πολιτών.

Η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του συστήματος υγείας είναι ζητούμενο για σύσσωμο τον κλάδο, ωστόσο, κατά τη χθεσινή συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ ανέδειξαν την αναγκαιότητα να προχωρήσουν στο μεταξύ τα διαρθρωτικά μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης (φίλτρα, κόφτες), με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ο Υπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τα φθηνά φάρμακα, ενώ το ΔΣ της Ένωσης, έθεσε ζήτημα τιμολογιακής αναπροσαρμογής, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα βρίσκονται στο όρια της βιωσιμότητας. Σημειώνεται ότι η συνθήκη αυτή ενέχει τον κίνδυνο απόσυρσης σκευασμάτων από την αγορά, εντείνοντας το φαινόμενο των ελλείψεων.

Τέλος, το ΔΣ της ΠΕΦ ζήτησε να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, τονίζοντας τα οφέλη για το επιχειρείν και την οικονομία. Άλλωστε η ΠΕΦ έχει διαβεβαιώσει ότι, μέσω των επενδύσεων, ωφελούνται και οι Έλληνες ασθενείς, καθώς η κάλυψη των αναγκών τους από την εγχώρια παραγωγή θα συνεχίσει να διευρύνεται και στις νεότερες θεραπείες.

Η αναγκαιότητα για διόρθωση των στρεβλώσεων που επικρατούν στην αγορά προβλήθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ενώ θίχτηκαν και ζητήματα που αφορούν στην επιστροφή της παραγωγής και της έρευνας στην Ευρώπη.

Kεντρική προτεραιότητα για την ΠΕΦ, όπως και για ολόκληρο τον κλάδο, αποτελεί o εξορθολογισμός των υπέρογκων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), οι οποίες απορρέουν από την υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης και, όπως επανειλημμένως έχει τονιστεί, υπονομεύουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες, ενώ ταυτόχρονα στερούν πολύτιμα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη.

Κατά την τελευταία πενταετία, οι προϋπολογισμοί της φαρμακευτικής δαπάνης βρίσκονται καθηλωμένοι στα ίδια χαμηλά επίπεδα, ενώ στο ίδιο διάστημα, οι ανάγκες των ασφαλισμένων ασθενών έχουν αυξηθεί κατά 35%. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, κατά την ίδια περίοδο, το σωρευτικό κόστος των νέων θεραπειών εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Οι προτάσεις της ΠΕΦ

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, η ΠΕΦ έχει καταθέσει τις προτάσεις της στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι οποίες συνοπτικά περιλαμβάνουν:

• Ενίσχυση χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης σε ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία, με εξορθολογισμό των υποχρεωτικών επιστροφών
• Έγκαιρη υλοποίηση των έργων ψηφιοποίησης του συστήματος υγείας και φαρμακευτικής φροντίδας.
• Επέκταση ή μονιμοποίηση των επενδυτικών κινήτρων για τη φαρμακοβιομηχανία σε ικανό βάθος χρόνου και με μεγαλύτερα ποσά, ώστε να αντιστοιχούν στην πλήρη διάσταση των επενδύσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η ΠΕΦ και σε συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές, για τις κατευθύνσεις της νέας Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής, σχετικά με την ενίσχυση της φαρμακευτικής έρευνας και παραγωγής επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε θετικό κλίμα η πρώτη συνάντηση Χρυσοχοΐδη - εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας

Φάρμακα: Αναγκαία η μεταρρύθμιση του συστήματος χρηματοδότησης 

Φάρμακα: Παράταση στην παράταση για την πλήρη εφαρμογή του νέου μοντέλου προμηθειών στα νοσοκομεία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider