Ψηφιοποίηση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ακίνητα ήταν τα θέματα που συζήτησαν χθες στην πρώτη τους συνάντηση, οι τραπεζίτες με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη. Από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γκίκας Χαρδούβελης, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τριών συστημικών Τραπεζών και μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Φωκίων Καραβίας, Παύλος Μυλωνάς και Βασίλης Ψάλτης και από το δυναμικό της ΕΕΤ η εν ενεργεία Γενική Διευθύντρια, Χαρούλα Απαλαγάκη και ο Ανώτερος Διευθυντής, Βασίλης Παναγιωτίδης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ο υπουργός θα συναντηθεί προσεχώς με την καθεμία τραπεζική διοίκηση ξεχωριστά.
Η χθεσινή πρώτη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών κινήθηκε σε… high tech ρυθμούς. Κουβαλώντας την εξειδίκευση και την εμπειρία από την προηγούμενη θέση του στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Πιερρακάκης έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα στην κουβέντα που είχε με τις τράπεζες την ψηφιοποίηση. Μάλιστα, όταν δέχτηκε την φιλοφρόνηση ότι αυτός ήταν που έφερε την ψηφιοποίηση στο Δημόσιο, σχολίασε ότι οι τράπεζες ηγούνται του ψηφιακού μετασχηματισμού. Και ζήτησε να συσταθεί στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας κοινή ομάδα με τους επικεφαλής των ΙΤ των τραπεζών για να προχωρήσουν ψηφιακά έργα που θα μειώσουν την γραφειοκρατία και θα βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πολιτών. Όπως π.χ. το ID Wallet στο οποίο ο πελάτης της τράπεζας (ιδιώτης ή επιχείρηση) θα μπορεί να ταυτοποιείται ψηφιακά, με βάση τα υψηλά ευρωπαϊκά standards. Και με απώτερο στόχο ενδεχομένως, ο πελάτης να έχει και το προσωπικό του ψηφιακό credit scoring.
Ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης φάνηκε να έχει στο μυαλό του για την ψηφιακή εξυπηρέτηση των τραπεζών κάτι αντίστοιχο του Mitos.gov.gr (το επίσημο μητρώο διαδικασιών του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο απευθύνεται σε ιδιώτες, επαγγελματίες και στελέχη της δημόσιας διοίκησης που ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για τον τρόπο, χρόνο και κόστος υλοποίησης των διαδικασιών του δημόσιου τομέα). Σημειώνεται ότι το πόσο καίριας σημασίας για τον υπουργό είναι το θέμα της ψηφιοποίησης των τραπεζικών εργασιών, δήλωσε και η παρουσία στη συνάντηση με τις τράπεζες τριών συμβούλων του (Τσαβδάρης, Καρατζάς, Παπαδόπουλος) με εξειδίκευση στην τεχνολογία.
Το θέμα της ψηφιοποίησης, πάντως, δεν ήταν το μόνο στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης. Ο υπουργός ζήτησε οι τράπεζες να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Οι τράπεζες διαχρονικά ήταν ο αναπτυξιακός καταλύτης της ελληνικής οικονομίας. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Σε μια περίοδο αβεβαιότητας και διεθνών ανατροπών, το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ικανό όχι μόνο να αντιμετωπίσει τις τυχόν δυσκολίες αλλά και να σταθεί με σιγουριά δίπλα στους συναλλασσόμενους, είτε αυτοί είναι απλοί καταθέτες, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε μια μικρή επιχείρηση», είπε ο κ. Πιερρακάκης.
Ο ίδιος ζήτησε επίσης από τις τράπεζες να ρίξουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» τρέχει (στις τράπεζες έχουν υποβληθεί περίπου 3.500 αιτήσεις), αλλά είναι γνωστό ότι υπάρχει έλλειμμα ακινήτων. Και η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητά της το ζήτημα της στέγασης των νέων. Τα δύο αυτά δεδομένα αναμένεται να ξαναφέρουν στο τραπέζι τις προτάσεις που είχαν καταθέσει παλαιότερα οι τράπεζες στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το πώς μπορούν να γίνουν ταχύτερες οι μεταβιβάσεις ακινήτων.
Η συζήτηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τις τράπεζες δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός τους δασμούς Τραμπ, όσα είχαν συζητηθεί νωρίτερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής για τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών για την κατάσταση. Οι τραπεζίτες είπαν ότι άμεσα, οι δασμοί Τραμπ έχουν σχετικά μικρή επίπτωση καθώς αφορούν στο 4% των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων. Οι ΗΠΑ, είπαν επίσης, είναι η τρίτη χώρα σε προσέλευση τουριστών. Ο πιο ευπαθής κλάδος από τους δασμούς Τραμπ, όπως είπαν, είναι η ναυτιλία. Οι τραπεζίτες άφησαν να φανεί ότι περιμένουν μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, με το επιτόκιο του Ευρώ να διαμορφώνεται κάτω από το όριο του 2% φέτος.