Το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ έχει μειώσει τις εκπομπές στους τομείς που καλύπτει κατά 50% από το 2005 σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν τα ευρωπαϊκά κράτη πριν από λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα, οι εκπομπές ETS είναι σήμερα περίπου 50% κάτω από τα επίπεδα του 2005 και σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 2030 του -62%.
Η τάση αυτή σύμφωνα με την Κομισιόν επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του ανώτατου ορίου και του συστήματος εμπορίου της ΕΕ ως σημαντικό μέσο πολιτικής για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ο σημαντικότερος παράγοντας για τη μείωση των εκπομπών του ETS της ΕΕ ήταν ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας, με τις εκπομπές από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν μειωθεί κατά 12% σε σχέση με τα επίπεδα του 2023. Η μείωση αυτή οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 8% και της πυρηνικής ενέργειας κατά 5%, σε συνδυασμό με τη μείωση του φυσικού αερίου κατά 8% και του άνθρακα κατά 15%. Οι κύριοι μοχλοί της αυξημένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν η ηλιακή ενέργεια (κατά 19%) και η υδροηλεκτρική ενέργεια.
Όσον αφορά στις εκπομπές της βιομηχανίας έντασης ενέργειας, αυτές συνέχισαν να είναι κατά μέσο όρο σταθερές. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των διαφορετικών τομέων. Οι εκπομπές στον τομέα των λιπασμάτων αυξήθηκαν, για παράδειγμα, κατά 7% ενώ οι εκπομπές στον τομέα του τσιμέντου μειώθηκαν κατά 5%. Οι αλλαγές αυτές φαίνεται να οφείλονται κυρίως στις αλλαγές στον όγκο παραγωγής. Ο κλάδος των λιπασμάτων ανακάμπτει εν μέρει, αυξάνοντας την παραγωγή του κατά 6% το 2024, ενώ ο κλάδος του τσιμέντου παρουσίασε μείωση της παραγωγής κατά 5%.
Οι εκπομπές των αεροπορικών μεταφορών που καλύπτονται από το EU ETS αυξήθηκαν σε σύγκριση με το 2023 κατά περίπου 15%, εν μέρει λόγω της διεύρυνσης της γεωγραφικής κάλυψης (εκ νέου συμπερίληψη πτήσεων εκτός εσωτερικού από και προς αεροδρόμια στις εξόχως απόκεντρες περιοχές). Ταυτόχρονα, το 2025, οι ναυτιλιακές εταιρείες αναφέρουν επαληθευμένες εκπομπές στο πλαίσιο του EU ETS για πρώτη φορά μετά την επέκταση του συστήματος στις θαλάσσιες μεταφορές την 1η Ιανουαρίου 2024 αλλά η υποβολή εκθέσεων είναι ακόμη σε εξέλιξη. Από την 1η Απριλίου, οι ναυτιλιακές εταιρείες ανέφεραν περίπου 72 εκατομμύρια tCO2 στο πλαίσιο του πεδίου εφαρμογής του EU ETS στο εργαλείο πληροφορικής θαλάσσιας αναφοράς (THETIS-MRV). Από αυτά, περίπου 40 εκατομμύρια tCO2 έχουν ήδη αποτυπωθεί στο μητρώο EU ETS.