Νέους όρους στην κατανάλωση του σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο του μέλλοντος, θέτουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλάζοντας ριζικά το τοπίο στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το Tik Tok, ιδιαίτερα αγαπητές στις νεότερες γενιές, διαμορφώνουν με απίστευτη δυναμική και ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα τις διατροφικές τάσεις του αύριο, ωθώντας τον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές του αλλά και να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά του, λαμβάνοντας υπόψιν του τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.
Στο προσκήνιο δε τίθεται η Γενιά Άλφα (Generation Alpha ή Gen A για συντομία), καθώς το ενδιαφέρον των μελών της στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς την έξυπνη τεχνολογία. Πρόκειται για τη γενιά των ανθρώπων που γεννήθηκαν μεταξύ 2010 και 2024, είναι η πιο ψηφιακά εγγενής γενιά που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα και θα αποτελέσει τους καταναλωτές του αύριο.
Η… Dubai chocolate και τα νέα trends στην κατανάλωση
«Πρέπει να είσαι σχεδόν μάντης για να προλάβεις ένα trend. Θα αναγκαστούμε να βάλουμε στα ράφια μας ένα προϊόν που θα προκύψει από κάποιο trend στα social media, αλλά δεν είναι βέβαιο πότε και εάν θα πουλήσει τελικά. Το εγχείρημα των trends είναι δύσκολο, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε», δήλωσε με νόημα, από το βήμα του 15ου Food Retail Conference την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της αλυσίδας Θανόπουλος ΑΕ, Τέλης Θανόπουλος.
«Στόχος μας είναι να είμαστε σαν εταιρείες, βιώσιμοι και κερδοφόροι και σταθεροί σε αυτά που πρεσβεύουμε», τόνισε, σπεύδοντας να προσθέσει πως «πρέπει να κατανοήσουμε τα διαφορετικά προφίλ των επόμενων γενεών, ώστε να προσεγγιστούν οι διαφορετικές ανάγκες της κάθε γενιάς. Πρέπει να δούμε πως η κάθε γενιά θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια και πως αυτό θα αλλάξει εμάς ως οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων».
«Η Dubai chocolate είναι το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα της δύναμης των trends», σχολίασε από την πλευρά του ο General Manager της efood, Χάρης Τάκας, αναφερόμενος στην καταναλωτική φρενίτιδα που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες για το περίφημο γλυκό από φιστίκια και ψημένο κανταΐφι που «απογειώθηκε» μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Σκιαγραφώντας το προφίλ των νεότερων γενιών, ο κ. Τάκας επιβεβαίωσε πως οι νέοι ακολουθούν ολοένα και περισσότερο τα trends, ενώ δίνουν μεγάλη βαρύτητα στα πιο διεθνή trends, όπως οι διεθνείς τάσεις στη διατροφή.
«Το 2025 είμαστε εδώ και μιλάμε για εφαρμογές (apps) που αλλάζουν με βάση τι ζητάει ο καταναλωτής. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ και πλέον υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τα… άγρυπνα social media και ο ρόλος τους στην κατανάλωση
«Το Tik Tok δείχνει τον δρόμο στα κοινωνικά δίκτυα και βλέπουμε ότι οι καταναλωτές κινούνται πάρα πολύ με βάση τα trends. Πάντα υπήρχε χάσμα μεταξύ των γενεών, αλλά τώρα έχει μεγαλώσει πολύ. Πλέον, οι νεότερες γενιές κινούνται σε πλατφόρμες που εμείς δεν έχουμε ακούσει ακόμη», παραδέχθηκε ο Creative Technologist της Imperius Δημήτρης Κανέλλης, σπεύδοντας να περιγράψει ποια είναι σήμερα η νέα τάξη πραγμάτων…
«Τα social media δεν κλείνουν ποτέ. Δεν υπάρχει… ωράριο 9.00 με 17.00. Την ώρα που εμείς κοιμόμαστε, οι νέες γενιές ανταλλάζουν… likes. Έχει καταγραφεί πως από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το ξημέρωμα, οι νέοι ανταλλάζουν πάνω από 20 εκατομμύρια likes!», περιγράφει με νόημα.
«Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη τη Gen A, αλλά λιανέμποροι και προμηθευτές πρέπει να την ακολουθήσουν. Τα brands και οι retailers πρέπει να καταλάβουν τον νέο καταναλωτή», σημείωσε από την πλευρά του, στο ίδιο μήκος κύματος και ο Chief Growth Officer της Convert Group, Ιάκωβος Λεβής.
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι και πρόκληση αλλά και ευκαιρία», ανέφερε από το ίδιο συνέδριο ο Senior Vice President Commerce και Marketing της ΑΒ Βασιλόπουλος, Ανδρέας Συμεώνογλου, με τον πρόεδρο της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος και επικεφαλής του ομίλου METRO AEBE, Αριστοτέλη Παντελιάδη να προβλέπει πως «αυτό που έρχεται τα επόμενα χρόνια, θα κάνει τα chatgpt της εποχής μας να μοιάζουν με πρωτόγνωρες μηχανές…».