Τη μεταβίβαση των μετοχών της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ) και της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας στο Ελληνικό Δημόσιο εμπεριείχε, μεταξύ άλλων, τροπολογία που κατατέθηκε χτες από το υπ. Οικονομικών σε σχετικό νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας - συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».
Ειδικότερα, το σύνολο των μετοχών μεταφέρεται στο ελληνικό Δημόσιο. Μετά τη μεταβίβαση τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου ως μετόχου στις εταιρείες ΕΥΔΑΠ. Α.Ε. και Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. ασκούνται από κοινού από τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η εποπτεία επί της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. ασκείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η εποπτεία επί της ΕΥΔΑΠ. Α.Ε. και της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΓΙΩΝ Ε.Υ.Δ.Α.Π. που μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξακολουθεί να ασκείται από αυτό. Ετσι, επέρχεται συμμόρφωση με την υπ’ αρ. 190/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε ότι η πλειοψηφία μετοχών των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ πρέπει να ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις, με τις οποίες έκοψε τη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Η αποχώρηση των δύο εταιρειών από το Υπερταμείο εκτιμάται ότι μειώνει κατά 1 δισ. την αξία του ενεργητικού της ΕΕΣΥΠ και στερεί μερίσματα δεκάδων εκατ. ευρώ ετησίως από τα κέρδη των δύο εταιρειών.
Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, μεταξύ άλλων, έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση των δύο εταιρειών στο Υπερταμείο που επικυρώθηκε με νόμο το 2016, καθώς έκρινε ότι δεν αρκεί το Ελληνικό Δημόσιο να έχει την εποπτεία των δύο μονοπωλίων μέσω εταιρείας που ελέγχει, δηλαδή την ΕΕΣΥΠ, αλλά θα πρέπει να έχει και τον έλεγχο της διοίκησης της εταιρείας όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.
Η νέα Ρυθμιστική Αρχή και τα τιμολόγια
Να θυμίσουμε επίσης ότι οι εταιρείες ύδατος «περνούν» κάτω από τη νέα ενιαία Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ, με ενέργεια και απόβλητα) η οποία θα έχει πλέον την ευθύνη ελέγχου της κοστολόγησης και της τιμολόγησης των υπηρεσιών των δύο εταιρειών. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σε πρόσφατη ενημέρωση άφησε ανοιχτό για τα επόμενα χρόνια το θέμα των τιμολογίων, αναμένοντας τις εξελίξεις στο θέμα έως το τέλος του 2023, σε συνδυασμό και συνάρτηση πάντα με το νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο, τις αποφάσεις της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, υπό την οποία θα υπαχθεί ο τομέας «νερού», τη συνεργασία με τον νέο Ρυθμιστή και βέβαια, σε σχέση με τις κινήσεις περιορισμού κόστους (ιδίως ενεργειακού) και ψηφιακού μετασχηματισμού που ήδη κάνει η διοίκηση Σαχίνη – Τόσιου.
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σε σχετική ενημέρωση για τα οικονομικά μεγέθη 2022 είχε τονίσει ότι πρόθεσή της παραμένει να διατηρηθούν τα τιμολόγια νερού σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, ενώ δεν θα αλλάξουν μέχρι να προκύψουν τα νεότερα από τον Ρυθμιστή και το επιτρεπόμενο έσοδο της εισηγμένης. Από τη νέα χρονιά οι τιμές θα προκύψουν από τον συνδυασμό των παραπάνω επαφών, αποφάσεων και κινήσεων. Ωστόσο, για την ώρα παραμένει αδιευκρίνιστο το πως θα διαμορφωθούν τα νέα τιμολόγια καθώς απαιτούνται ενέργειες και βήματα εντός του έτους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εταιρεία αναμένει και επιστροφή 157 εκατ. ευρώ βάσει της συμφωνίας με το δημόσιο για τις παλιές οφειλές, το αδιύλιστο νερό κ.α. Όλα αυτά, καθώς βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο, θα συνδυαστούν ώστε να βγούνε τα νέα τιμολόγια που παραμένουν, όπως ανέφερε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη (2ο χαμηλότερο, χωρίς αλλαγή τα τελευταία 13 έτη). Κάθε τιμολογιακή αλλαγή θα προκύψει από το επιτρεπόμενο έσοδο που θα εγκρίνει στο τέλος της ημέρας η ΡΑΑΕΥ.