Περιβαλλοντικό «ΟΚ» στην 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα στη Λακωνία – Ποιο είναι το project

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιβαλλοντικό «ΟΚ» στην 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα στη Λακωνία – Ποιο είναι το project
Το ΥΠΕΝ ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακού καταλύματος 5*, δυναμικότητας 449 κλινών -150 δωματίων, καθώς και των συνοδών έργων εξυπηρέτησής του, με μετατροπή υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων πρώην ξενοδοχείου «ΛΑΚΩΝΙΣ», στην περιοχή του Γυθείου.

Νέες διεργασίες δρομολογούνται αναφορικά με πεντάστερο ξενοδοχείο που προωθείται στην περιοχή της Λακωνίας.

Μόλις προ ημερών το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωστοποίησε την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή και λειτουργία κύριου ξενοδοχειακού καταλύματος, ξενοδοχείου, κλασσικού τύπου, κατηγορίας 5*, δυναμικότητας 449 κλινών -150 δωματίων, καθώς και των συνοδών έργων εξυπηρέτησής του, με μετατροπή υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων πρώην ξενοδοχείου «ΛΑΚΩΝΙΣ», εντός γηπέδου συνολικού εμβαδού 28.454,65τ.μ., στην εκτός σχεδίου θέση «Λακωνίς - Σελινίτσα», εντός δικτύου Natura 2.000, Δ.Κ. Γυθείου, Δ. Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, Π.Ε. Λακωνίας, της εταιρείας ΣΠΑΡΤΑ ΓΚΟΥΡΜΕ ΑΒΕΓΕΤ (φορέας λειτουργίας κατόπιν μακροχρόνιας μίσθωσης). Το σύνολο των κύριων και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων του έργου αναπτύσσονται σε γήπεδο επιφανείας 30.132,16 τ.µ., εκ των οποίων τα 28.454.65 τ.μ. υπολογίζονται ως προς τη δόμηση.

Να σημειώσουμε ότι προ περίπου 2ετίας έλαβε έγκριση για υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο επενδυτικό σχέδιο που περιλάμβανε τη δημιουργία νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων με δυναμικότητα 150 δωματίων και 473 κλινών στην περιοχή του Γυθείου, στη Λακωνική Μάνη. Σύμφωνα με την τότε απόφαση, το εγκεκριμένο ύψος της επένδυσης ανέρχονταν σε 12,8 εκατ. ευρώ περίπου, με το ποσό της ενίσχυσης το οποίο θα δίνονταν με μορφή επιχορήγησης να φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ περίπου. Προ μερικών ετών ο επιχειρηματίας Ευστάθιος Βαλιώτης αποφάσισε να επενδύσει στην περιοχή δημιουργώντας μια βιομηχανία, τη Σπάρτα Γκουρμέ Α.Β.Ε.Γ.Ε.Τ., με βασική ενασχόληση την επεξεργασία, βιομηχανοποίηση και τυποποίηση ελαίων, ελαιόλαδου. Στην πορεία, οι business φαίνεται άρχισαν να περιλαμβάνουν και τουριστικές επενδύσεις.

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις

Οι υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις εντός του εξεταζόμενου γηπέδου ανήκαν στο πρώην ξενοδοχείο υπό την επωνυμία «ΛΑΚΩΝΙΣ», το οποίο είναι εκτός λειτουργίας από το 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία της περιβαλλοντικής έγκρισης. Όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο, το έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία Κύριου Ξενοδοχειακού Καταλύματος – Ξενοδοχείου, κλασσικού τύπου, κατηγορίας πέντε αστέρων (5*), που θα προκύψει από τη μετατροπή των νομίμως υφισταμένων κτιριακών εγκαταστάσεων (μετά την υπαγωγή των πολεοδομικών παραβάσεων στις διατάξεις του Ν. 4495/2017) του πρώην ξενοδοχείου «ΛΑΚΩΝΙΣ», που σταμάτησε τη λειτουργία του από το 2002, με παράλληλη κατασκευή των συνοδών έργων εξυπηρέτησής του (κολυμβητικές δεξαμενές, έργα βελτίωσης σε τμήμα επαρχιακής οδού, μήκους 763,66m, για δημιουργία κόμβου κυκλοφοριακής σύνδεσης του γηπέδου, κ.τ.λ.).

Η δυναμικότητα του έργου θα είναι 449 κλίνες - 150 δωμάτια, εντός γηπέδου συνολικού εμβαδού, που προσμετράται στη δόμηση 28.454,65τ.μ., εντός προστατευόμενων περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Νatura 2000, της εταιρείας «ΣΠΑΡΤΑ ΓΚΟΥΡΜΕ ΑΒΕΓΕΤ» (φορέα λειτουργίας έργου), στην εκτός σχεδίου πόλεως και ορίων οικισμών θέση «Λακωνίς-Σελινίτσα» , Δ.Κ. Γυθείου, Δ.Ε. Γυθείου, Δ. Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, Π.Ε. Λακωνίας.

Το έργο περιλαμβάνει:

Τη μετατροπή των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην ξενοδοχείου «ΑΚΩΝΙΣ» σε κύριο ξενοδοχειακό κατάλυμα - Ξενοδοχείο κατηγορίας πέντε αστέρων 5*, συνολικής δυναµικότητας 449 κλινών - 150 δωματίων, καθώς και τα συνοδά έργα και υποδομές εξυπηρέτησής του, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η κυκλοφοριακή σύνδεση του γηπέδου με την επαρχιακή οδό 26 Σκάλας – Γυθείου . Ειδικότερα:

Ι. Οι μετατροπές των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων, περιλαμβάνουν:

- Πλήρη αναδιαμόρφωση του κεντρικού κτηρίου, το οποίο θα συγκεντρώνει όλες τις βασικές κοινόχρηστες λειτουργίες του ξενοδοχείου, με εξαίρεση το κέντρο αναζωογόνησης και ευεξίας και το κεντρικό εστιατόριο-μπαρ με την κεντρική πισίνα, που τοποθετούνται σε ξεχωριστά κτήρια, με γνώμονα τη βέλτιστη λειτουργία των χώρων και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

- Στα bungalows αυξάνεται το εμβαδόν του λουτρού του κάθε δωματίου, προστίθενται νέοι τύποι δωματίων και ολοκληρώνεται η διαμόρφωση των ισογείων χώρων σε δωμάτια διάφορων τύπων.

- Ανακατασκευή του υπαίθριου χώρου με υδάτινες επιφάνειες, ξύλινες επιφάνειες για τις ξαπλώστρες, πέργκολες και χώρους φύτευσης. Δημιουργούνται σε αυτόν νέες πισίνες και διακοσμητικά νερά με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών στους επισκέπτες και χρήστες του ξενοδοχείου και την αισθητική αναβάθμισή του.

ΙΙ. Η κυκλοφοριακή σύνδεση του γηπέδου του έργου θα είναι τύπου Γ, με βελτίωση υφιστάμενων έργων οδοποιίας, κατά μήκος 763,66 m της επαρχιακής οδού (με βάση Οριζοντιογραφία προμελέτης) και ειδικότερα: 1. Ασφαλτόστρωση. 2. Πλακόστρωση (Πεζοδρόμια-Νησίδες). 3. Επενδυμένη τάφρο τριγωνικής διατομής. 4. Διαγράμμιση και σηματοδότηση.

Κύριες και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις έργου

1. Κτίρια με δωμάτια πελατών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, καφέ, εστιατόρια κ.λπ.

2. Κολυμβητικές δεξαµενές, συνολικής επιφάνειας 2.024,55 m2 και συνολικής χωρητικότητας 2.630,0 m3 .

3 Εσωτερικό οδικό δίκτυο.

4. Εσωτερικά δίκτυα υποδοµών (δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης κ.λπ.).

5. Χώροι στάθμευσης οχηµάτων, γήπεδα αθλοπαιδιών κ.λπ.

6. Λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις (αποθήκες κ.λπ.).

Αναλυτικά το έργο μετά την τροποποίηση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων θα περιλαμβάνει:

1. ΚΤΗΡΙΟ Α – ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ τεσσάρων επιπέδων (υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφος, Α όροφος): - Ισόγειο με χώρο υποδοχής (reception) και εστιατόριο , - Ημιώροφος με καθιστικό διακεκριμένων προσώπων, συνεδριακό κέντρο και χώρους γραφείων, - Όροφος με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, - Υπόγειο με κουζίνα και λοιπούς βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, ψυκτικό θάλαμο τροφίμων, ψυγείο σκουπιδιών), μηχανοστάσια και ράμπα φορτοεκφορτώσεων. - Όλο το κτήριο διατρέχουν κλίμακα και lift προσωπικού καθώς και κλίμακα και lift για τους επισκέπτες.

2. ΚΤΗΡΙΟ Γ δύο επιπέδων (ισόγειο, Α όροφος) - Ισόγειο με λινοθήκη και χώρους με βοηθητικές λειτουργίες (αποθήκες, χώρος συντηρητών κ.ά.), - Όροφος με κέντρο ευεξίας, αποδυτήρια και WC ανδρών-γυναικών, προσβάσιμα και από ΑΜΕΑ, καθώς και χώρο πολλαπλών χρήσεων.

3. ΚΤΗΡΙΟ Ε ενός επιπέδου: - Παραθαλάσσιο εστιατόριο-bar,

4. ΚΤΗΡΙΟ Β & ΚΤΗΡΙΑ Η1-Η11 με συνολικά εκατόν πενήντα (150) δωμάτια - 449 κλίνες Ειδικότερα, στο ισόγειο του κτηρίου Β περιλαμβάνονται δωμάτια με ιδιωτικές κολυμβητικές δεξαμενές και εξωτερικούς χώρους με σκιάστρα από ξύλινη πέργκολα.

5. ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ - ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ: Εσωτερικό οδικό δίκτυο, Κολυμβητικές δεξαμενές, Εσωτερικό αποχετευτικό και υδρευτικό δίκτυο, Χώρος πρασίνου, Θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων δυναμικότητας: - Αυτοκίνητα: 62, - Μοτοσυκλέτες 65.

6. ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ: Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργίας του ξενοδοχείου προβλέπεται η μίσθωση της έμπροσθεν του γηπέδου του έργου παραλίας, για απλή χρήση όπως ομπρέλες, ξαπλώστρες, κάδους -καλάθια απορριμμάτων κ.ά., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας και το σχετικό μισθωτήριο.

Περιβαλλοντικές δεσμεύσεις

Σύμφωνα με την ΜΠΕ, η λειτουργία των κτιριακών εγκαταστάσεων του έργου πρέπει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.ΕΝ.Α.Κ.). ο οποίος στοχεύει στην μείωση της κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας για θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό, φωτισμό και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, με ταυτόχρονη διασφάλιση συνθηκών άνεσης στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων.

Ενδεικτικά να λαμβάνονται υπόψη οι ακόλουθες παράμετροι: - Κατάλληλη διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου για τη βελτίωση του μικροκλίματος. - Ηλιοπροστασία κ.τ.λ

Γενικότερα, να εφαρμόζονται κατά το δυνατό πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας όπως: - Μονώσεις χώρων και σωληνώσεων, όπου απαιτούνται. - Ενθάρρυνση φυσικού αερισμού χώρων. - Αξιοποίηση αρχών βιοκλιματικού σχεδιασμού. - Χρήση σκιάστρων. - Χρήση εξοπλισμού υψηλής ενεργειακής κλάσης. - Χρήση ηλιακών συλλεκτών και φωτοβολταϊκών. - Εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης δωματίων, όπως σύστημα διακόπτη εξοικονόμησης ενέργειας, αισθητήρες κ.λπ.). - Κλειδιά δωματίων, που τοποθετούνται στο διακόπτη προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα φώτα, οι πρίζες και το σύστημα κλιματισμού, το οποί είτε απενεργοποιείται είτε ρυθμίζεται σε μια πιο οικονομική ρύθμιση. - Τοποθέτηση, σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες των δωματίων, αισθητήρων που απενεργοποιούν το σύστημα κλιματισμού, όταν είναι ανοιχτά. - Ενσωμάτωση αυτοματισμών για την παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας. - Εγκατάσταση κεντρικού συστήματος ενεργειακής διαχείρισης (BMS) για εξορθολογισμό της χρησιμοποιούμενης ενέργειας και μείωση της κατανάλωσής της. - Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για πλύσιμο με εφαρμογή προγράμματος επαναχρησιμοποίησης πετσετών σε συνδυασμό και με σχετική ευαισθητοποίηση των πελατών. - Χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας για το φωτισμό των εγκαταστάσεων (δωμάτια εσωτερικοί κοινόχρηστοι χώροι, γραφεία, εξωτερικοί χώροι κ.λπ.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τέσσερα mega σχήματα «χτυπούν» αρδευτικά ΣΔΙΤ μισού δισ. ευρώ

Παίρνει σειρά το λιμάνι του Βόλου – Οι διεκδικητές, το timing των προσφορών και το asset

Danos/BNP Paribas - Ακίνητα: «Βλέπει» άνοδο ενοικίων και συμπίεση αποδόσεων στα Logistics

gazzetta
gazzetta reader insider insider