Helleniq Energy: Η Βόρεια Μακεδονία επόμενη χώρα για «πράσινες» επενδύσεις εκτός συνόρων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Helleniq Energy: Η Βόρεια Μακεδονία επόμενη χώρα για «πράσινες» επενδύσεις εκτός συνόρων
Η «είσοδος» στον κλάδο ΑΠΕ της χώρας θα γίνει με ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 12 MW, το οποίο θα εγκατασταθεί σε εγκαταστάσεις του Ομίλου. Στα σχέδια της Helleniq Energy η αύξηση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της στην Κύπρο και η υλοποίηση των δύο πρόσφατων συμφωνιών στη Ρουμανία. Υπό διερεύνηση η «είσοδος» και σε άλλες αγορές ΑΠΕ των Βαλκανίων.

Μετά την Κύπρο και τη Ρουμανία, η Βόρεια Μακεδονία γίνεται ο τρίτος σταθμός «πράσινων» επενδύσεων εκτός των συνόρων από τη Helleniq Energy. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η «είσοδος» του Ομίλου στον τοπικό κλάδο ΑΠΕ θα γίνει με ένα φωτοβολταϊκό ισχύος 12 MW, το οποίο θα εγκατασταθεί σε εγκαταστάσεις του Ομίλου στη χώρα.

Αναφορά στην επέκταση των επενδύσεων ΑΠΕ σε μία ακόμη χώρα των Βαλκανίων γινόταν στην ανακοίνωση του Ομίλου για τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου και πρώτου εξαμήνου. Όπως σημειωνόταν συγκεκριμένα, «σε εξέλιξη είναι και η είσοδος σε μια ακόμα αγορά του εξωτερικού, μέσω θυγατρικής που δραστηριοποιείται εκεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στη Βόρεια Μακεδονία ήταν 795 MW το 2021, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της αρμόδιας ρυθμιστικής επιτροπής της χώρας. Κάτι που σημαίνει πως, για τα δεδομένα του ενεργειακού της συστήματος, είναι αισθητό το αποτύπωμα της «παρθενικής» επένδυσης της Helleniq Energy.

«Σκανάρισμα» και των υπόλοιπων Βαλκανίων

Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση του ενεργειακού Ομίλου, οι περιορισμοί στην «ελεύθερη» δυναμικότητα στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα, αλλά και στη διαθεσιμότητα εκτάσεων, καθιστούν ολοένα πιο δύσκολη την υλοποίηση νέων μεγάλων έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα. Ως συνέπεια, οι «πράσινες» επενδύσεις στο εξωτερικό είναι απαραίτητες για να επιτευχθούν οι υψηλοί στόχοι που έχουν τεθεί στο πλάνο στρατηγικού μετασχηματισμού «Vision 2025», για ΑΠΕ 1 GW έως το 2025 και πάνω από 2 GW έως το 2030.

Η πρώτη ανάλογη κίνηση είχε γίνει στην Κύπρο, όπως είχε αποκαλύψει το Insider.gr, με την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 15 MW στην Κύπρο. Επόμενος «σταθμός» δραστηριοποίησης εκτός συνόρων ήταν η Ρουμανία, με τη δυναμική είσοδο του Ομίλου στην τοπική αγορά ΑΠΕ με συνολικό χαρτοφυλάκιο μονάδων 800 MW, όπως ανακοινώθηκε στα τέλη Ιουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Helleniq Energy συμφώνησε στην απόκτηση τεσσάρων φωτοβολταϊκών, ισχύος 211 MW, τα οποία αναπτύσσει η Mytilineos. Επίσης, προχώρησε σε συμφωνία με έτερο
αντισυμβαλλόμενο, για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων έως
600 MW στη Ρουμανία.

Όσον αφορά τη Ρουμανία, τα επόμενα βήματα αφορούν την υλοποίηση των έργων που προβλέπονται στις δύο παραπάνω συμφωνίες. Στην περίπτωση της Κύπρου, τα σχέδια προβλέπουν νέες εξαγορές, με τον στόχο του Ομίλου να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο στα επίπεδα των 100 MW στο νησί.

Παράλληλα, η Helleniq Energy «σκανάρει» και τις υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων, για την ακόμη μεγαλύτερη γεωγραφική επέκταση στη δραστηριοποίηση στις ΑΠΕ εκτός συνόρων. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, έως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα έργα για τα οποία να έχει καταλήξει πως θα επιδιώξει την απόκτησή τους.

«Πράσινο» γκάζι και στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, ο Όμιλος συνεχίσει να αυξάνει το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό του εντός συνόρων, όπως δείχνει και η πρόσφατη εξαγορά φωτοβολταϊκών ισχύος 100 MW στην Κοζάνη, από την εταιρεία LightSource. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν εμπορική λειτουργία σταδιακά, από το πρώτο τρίμηνο 2024 έως το τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους.

Δυναμικό «παρών» δίνει πλέον και στο νέο για τη χώρα μας κλάδο της αποθήκευσης ηλεκτρικής, καθώς συγκαταλέγεται στις 7 εταιρείες που κατακύρωσαν ενίσχυση στον πρώτο διαγωνισμό για standalone μπαταρίες. Μάλιστα, από τη δημοπρασία προκρίθηκαν τρία έργα της Helleniq Energy , συνολικής ισχύος 100 MW, τα οποία θα εγκατασταθούν στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αττική Οδός: Ανοίγει τις οικονομικές προσφορές το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, πληροφορίες για τίμημα άνω των 3 δισ. ευρώ

Εξαήμερη εργασία: Ποιοι κλάδοι ζητούν αυξημένο ημερομίσθιο τη μία επιπλέον ημέρα - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

«Σκοντάφτει» η ιδέα του λαϊκού ομολόγου – Η διέξοδος των εντόκων και το παράδοξο με τους καταθέτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider