ΔΕΗ: Κατακύρωση του υδροηλεκτρικού Cebren στη Β. Μακεδονία 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Κατακύρωση του υδροηλεκτρικού Cebren στη Β. Μακεδονία 
«Πράσινο φως» χθες του υπουργικού συμβουλίου της γειτονικής χώρας στην κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon. Σε εκκρεμότητα σημαντικές λεπτομέρειες της σύμβασης. 

Στην κατακύρωση στην κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon της κατασκευής και εκμετάλλευσης του μεγάλου υδροηλεκτρικού Cebren στη Βόρεια Μακεδονία, προχώρησε χθες το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής αγοράς. H υδροηλεκτρική μονάδα σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος

Με βάση τη σχετική ανακοίνωση, η κοινοπραξία θα πρέπει εντός τριμήνου να προχωρήσει σε συμφωνία με την ESM και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών, θα πρέπει να ξεκινήσει η κατασκευή του σταθμού, η οποία αναμένεται να διαρκέσει επτά χρόνια.

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, η χθεσινή εξέλιξη δεν σημαίνει πως έχει ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου. Κι αυτό γιατί απομένουν σε εκκρεμότητα σημαντικές παράμετροι της σύμβασης, που θα πρέπει να διευθετηθούν πριν «κλειδώσει» η συμφωνία με την ESM.

Το έργο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας (η ESM, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, παράγει συνολικά περίπου 4000 GWh ετησίως). Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που θα κατασκευαστεί στη χώρα, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στο «πρασίνισμα» του ενεργειακού της μίγματος.

Υπενθυμίζεται πως η ΔΕΗ ήταν η μοναδική εταιρεία η οποία υπέβαλε πλήρη φάκελο προσφοράς στο υπουργείο Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας για το ανωτέρω έργο. Ο σχετικός διαγωνισμός ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου, με αντικείμενο την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός).

Στον προκηρυχθέντα δημόσιο διαγωνισμό υπεβλήθη, επίσης, προσφορά, από τη γαλλική εταιρεία EDF, η οποία είναι μη δεσμευτική και χωρίς την απαιτούμενη εγγυητική επιστολή για τη συμμετοχή στη διαδικασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Φρένο» στις αλλαγές παρόχου ρεύματος – Το πελατολόγιο ΔΕΗ & ιδιωτών

Ρεύμα: Στις ράγες η «πρεμιέρα» ανάκτησης υπερεσόδων από τους προμηθευτές - Τα ποσά

gazzetta
gazzetta reader insider insider