Με επενδύσεις απαντά στις αυξήσεις του κόστους ο Σκλαβενίτης – Ποιες οι εστίες αβεβαιότητας

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με επενδύσεις απαντά στις αυξήσεις του κόστους ο Σκλαβενίτης – Ποιες οι εστίες αβεβαιότητας
Ποιους κινδύνους «βλέπει» στην οικονομία ο leader του οργανωμένου λιανεμπορίου και πώς τους διαχειρίζεται. Τι δείχνουν τα βασικά μεγέθη της οικονομικής έκθεσης για τη χρήση 2022. 

Απρόσκοπτα συνεχίζει τα επενδυτικά του σχέδια ο όμιλος Σκλαβενίτη, κόντρα στις εστίες αβεβαιότητας που γεννά η τρέχουσα συγκυρία.

Ο ισχυρότερος «παίκτης» του οργανωμένου λιανεμπορίου της χώρας μας ποντάρει σε αύξηση των πωλήσεων και ικανοποιητική κερδοφορία για το 2023, σε συνέχεια της καλής εικόνας που παρουσίασε η χρήση 2022, παρά το γεγονός πως, όπως επισημαίνει η διοίκηση, η αύξηση του κόστους ήταν και θα παραμείνει σημαντική. Μάλιστα, ο leader της αγοράς επιχειρεί, μέσω της υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων, να «απαντήσει» στις αυξήσεις του κόστους και δη στην περιορισμό της επίπτωσης που έχουν οι εν λόγω αυξήσεις στα οικονομικά του μεγέθη.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της Σκλαβενίτης που δημοσιεύθηκε χθες, στη χρήση 2022 ο όμιλος εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 58,17 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι των 61,08 εκατ. ευρώ, λόγω απορρόφησης σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων. Στον αντίποδα, κατέγραψε μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών στα επίπεδα των 4,47 δισ. ευρώ, έναντι 3,98 δισ. ευρώ το 2021, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το «φράγμα» των 4 δισ. ευρώ. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 276,4 εκατ. ευρώ, από 292,7 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 78,5 εκατ. ευρώ, από 92,5 εκατ. ευρώ το 2021, ποσοστό 1,75% επί του συνολικού κύκλου εργασιών.

Για τις Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, το 2022 τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 45,32 εκατ. ευρώ, από 55,50 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 3,7 δισ. ευρώ, από 3,3 δισ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 226 εκατ. ευρώ, έναντι 251,2 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 60,1 εκατ. ευρώ, από 82,3 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ποσοστό 1,6% επί του συνολικού κύκλου εργασιών.

Στα τέλη του 2022 ο μακροπρόθεσμος δανεισμός του ομίλου αυξήθηκε στα 743,45 εκατ. ευρώ, από 661,51 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2021, ενώ για την εταιρεία ανήλθε στα 624,62 εκατ. ευρώ από 612,10 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Ομοίως, στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού ανήλθε για τον όμιλο σε 34.419 εργαζομένους, από 31.736 εργαζομένους την προηγούμενη χρονιά και για την εταιρεία σε 29.814 εργαζομένους από 27.462 εργαζομένους στα τέλη Δεκεμβρίου 2021.

Οι βασικές πηγές αβεβαιότητας

Σύμφωνα με τη διοίκηση, για τον leader της οργανωμένης λιανικής οι κυριότεροι παράγοντες που δημιουργούν αβεβαιότητες σχετίζονται με το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και διεθνώς, καθώς και µε τις επιπτώσεις των πολεμικών συγκρούσεων στις περιοχές της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Ο πληθωρισμός, με βάση τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, παρέμεινε σε ανοδική τροχιά το πρώτο δίμηνο του 2022, επιταχύνθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ενώ επιβραδύνθηκε το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Κατά μέσο όρο αυξήθηκε κατά 9,3% το 2022, έναντι αύξησης 0,6% το 2021, πρωτίστως λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς και των ελλείψεων σε πρώτες ύλες. Το 2023, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, αναμένεται να διαμορφωθεί σε 6% σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε 5% σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως επισημαίνεται στη συνέχεια, ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας που επικρατεί στο διεθνές περιβάλλον ενδέχεται να επηρεάσει δυσμενώς την ελληνική οικονομία στο βραχυχρόνιο ορίζοντα. Οι κυριότεροι παράγοντες αβεβαιότητας έχουν ως ακολούθως:

- Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας έχουν επιδεινωθεί σε σύγκριση με τις προγενέστερες εκτιμήσεις. Το αυξημένο κόστος παραγωγής, εξαιτίας κυρίως των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και των ενεργειακών ανατιμήσεων, έχει επιβαρύνει τα οικονομικά των επιχειρήσεων και η αναπόφευκτη μετακύλισή του στους καταναλωτές έχει περιορίσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Ως εκ τούτου, ένας σημαντικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία, το επόμενο έτος, είναι η ενδεχόμενη εξασθένιση της εξωτερικής ζήτησης πρωτίστως για υπηρεσίες, δηλαδή για το ελληνικό τουριστικό προϊόν και δευτερευόντως για αγαθά.

- Η συνέχιση και η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία αναμφίβολα μπορούν να επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αφού η σύγκρουση σε εδάφη της ευρωπαϊκής ηπείρου, καθώς και η ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία έχουν διατηρήσει τις τιμές ενέργειας σε υψηλά επίπεδα.

- Η σημαντική αύξηση των επιτοκίων και κατά συνέπεια του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενδεχομένως να δημιουργήσει καθυστερήσεις στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Προτεραιότητα η μείωση του κινδύνου τιμών

Ο όμιλος Σκλαβενίτη εκτίθενται σε κίνδυνο από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή καθώς και από την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης που επηρεάζει τα πωλούμενα αγαθά. Για τη μείωση του κινδύνου τιμών η εταιρεία και ο όμιλος παρακολουθούν συστηματικά σε μηνιαία βάση, τις μεταβολές στις δαπάνες τους, αξιολογούν την επίδρασή τους στα αποτελέσματα χρήσης, απορροφούν το κόστος που τους αναλογεί και αναπροσαρμόζουν κατά το υπόλοιπο, τις τιμές των πωλούμενων αγαθών. Ήδη από το 2021 και εντονότερα την τελευταία περίοδο, λόγω των αναταράξεων στις περιοχές της Ουκρανίας και της Ρωσίας, οι τιμές πρώτων υλών και το ενεργειακό κόστος κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Η εταιρεία και ο όμιλος παρακολουθούν σε συνεχή βάση τις τιμές των εμπορευμάτων και προβαίνουν σε σχετικές συμφωνίες με τους προμηθευτές τους χωρίς να προβαίνουν σε αντιστάθμιση του κινδύνου αυτού με παράγωγα.

H λίστα των εξαγορών

Στο πρώτο τρίμηνο του 2023, η Σκλαβενίτης προέβη στην απόκτηση τεσσάρων καταστημάτων στην περιοχή της ανατολικής Αττικής από την εταιρεία λιανικού εμπορίου Γέγος, ενώ στα μέσα του δευτέρου τριμήνου, προχώρησε στην εξαγορά του συνόλου των μεριδίων της εταιρείας λιανικού εμπορίου ΣΑΝΙΔΑΣ - ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΚΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή της Θεσσαλίας με οκτώ καταστήματα.

Το 2022 είχε προηγηθεί η απόκτηση εννέα καταστημάτων στην περιοχή των Ιωαννίνων από τη SEP Markets Παπαδόπουλος.

Συνολικά την προηγούμενη χρονιά ο ισχυρός «παίκτης» του οργανωμένου λιανεμπορίου υλοποίησε επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 50 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτός της απόκτησης των εννέα καταστημάτων της SEP Markets Παπαδόπουλος, αφορούσε επίσης στη δημιουργία του νέου Hypermarket στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην ενίσχυση των υποδομών που εξυπηρετούν το eMarket Σκλαβενίτης, μέσω της δημιουργίας νέου Darkstore στην περιοχή της Κηφισιάς για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών στη Βορειοανατολική Αττική, στην ανακαίνιση 20 καταστημάτων, καθώς στη δημιουργία σταθμών ηλεκτροφόρτισης σε 160 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα ως το τέλος του 2023, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, δημιουργώντας ένα εκτενές δίκτυο σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης στη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αλέξανδρος Κουρής: Τι σηματοδοτεί το deal της μπύρας Νήσος με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία

Minoan Lines – Grimaldi: Τι έρχεται για λιμένες Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου – Μαρίνες, κρουαζιέρα, ενέργεια «κουμπώνουν» στις υποδομές

Premia Properties: Αύξηση χαρτοφυλακίου και εσόδων – Ποια είναι η στρατηγική της ΑΕΕΑΠ

gazzetta
gazzetta reader insider insider