Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Στο 1,5 δισ. οι επενδύσεις μέχρι το 2025 - Το γεωγραφικό αποτύπωμα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Στο 1,5 δισ. οι επενδύσεις μέχρι το 2025 - Το γεωγραφικό αποτύπωμα
Από το 2022 έχουν ήδη προγραμματιστεί επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ, ενώ με το νέο κύκλο προκήρυξης που αναμένεται για τα έτη 2024-2025, το συνολικό ύψος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ.

Μία αναπτυξιακή πορεία δίχως προηγούμενο διανύει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με επενδύσεις που αφήνουν σημαντικό αποτύπωμα στην οικονομία της χώρας και ενισχύουν τη θέση της στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τα κίνητρα που δόθηκαν στο πλαίσιο του επενδυτικού clawback «ξεκλείδωσαν» μια σειρά από επενδύσεις, σε παραγωγή και έρευνα, οι οποίες είχαν παγώσει λόγω της στέρησης κεφαλαίων από την υπερφορολογηση που δέχονται οι επιχειρήσεις του κλάδου, από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έως και σήμερα.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, μέσα από την πολύ επιτυχημένη συνεργασία κράτους - φαρμακοβιομηχανίας, μέσω του νόμου εκκαθάρισης clawback με επενδύσεις, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προχωρά σε επενδύσεις, που σε τέτοιο βαθμό δεν είχαν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος, κατά την ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση για τα 90 χρόνια της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά φαρμάκου, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει αναδειχθεί σε βασικό επενδυτικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, υλοποιώντας ένα σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία 10 νέων εργοστασίων, με 32 νέες μονάδες παραγωγής και 56 νέες γραμμές αλλά και 14 νέες ερευνητικές δομές.

Σήμερα, η Ελλάδα διαθέτει 72 μονάδες παραγωγής φαρμάκων, οι οποίες με την υλοποίηση των προγραμματισμένων επενδύσεων, θα φτάσουν τις 104 στο τέλος του 2025. Στο ίδιο διάστημα, από 27 ερευνητικά κέντρα που υπάρχουν σήμερα, θα αυξηθούν σε 41.

Όπως υπογράμμισε ο Δημήτρης Δέμος, μέσω αυτού του πλάνου αυξάνεται το αποτύπωμα του κλάδου κατά 35% και δημιουργούνται 5.500 νέες θέσεις εργασίας.

Σε οικονομικούς όρους, από το 2022, έχουν ήδη προγραμματιστεί επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ, ενώ με το νέο κύκλο προκήρυξης που αναμένεται για τα έτη 2024-2025, το συνολικό ύψος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ.

Βιομηχανικές μονάδες σε όλες τις περιφέρειες

Ειδική αναφορά έκανε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επενδύσεων, ξεκινώντας από τη «διασπορά» τους στο χάρτη της χώρας.

«Ένα σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι το γεωγραφικό αποτύπωμα των επενδύσεων του κλάδου, που μαζί με τις νέες θέσεις εργασίας, δημιουργεί ένα αποτύπωμα σε όλες τις περιφέρειες, σε όλη την Ελλάδα», τόνισε.

Όπως σημείωσε, μέχρι το 2025, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και γενικότερα τα εργοστάσια φαρμάκου, αναμένεται να καλύπτουν όλες τις περιφέρειες της χώρας. Βιομηχανικές μονάδες θα υπάρχουν από τις Σάπες, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα, έως τα Τρίκαλα, τη Λαμία, το Βόρειο και Ανατολικό Τομέα της Αττικής, την Κόρινθο, την Πάτρα και την Τρίπολη.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται και επενδύσεις στις πρώτες ύλες φαρμάκων, μία σημαντική εξέλιξη για την ανάπτυξη του κλάδου καθώς και την αυτάρκεια της χώρας μας στα απαραίτητα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Όσον αφορά στην έρευνα, τα 14 νέα ερευνητικά κέντρα που δημιουργούνται έχουν τη δυνατότητα πλέον να χρησιμοποιηθούν και σαν εκκολαπτήριο επιστημονικής προόδου και για τους ερευνητές μας από τα πανεπιστήμια αλλά και να αποτελέσουν την αφετηρία για την ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας.

«Μέσα από τις ερευνητικές προσπάθειες ξεκινά το ταξίδι στη βιοτεχνολογία, με σημαντικές επενδύσεις και σε αυτόν τον τομέα, ευελπιστώντας να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να επιστρέψουν οι λαμπροί Έλληνες επιστήμονες στη χώρα», επεσήμανε.

Ταυτόχρονα, η ΠΕΦ, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη για κάλυψη εξειδικευμένων θέσεων εργασίας και το αρνητικό ισοζύγιο που υπάρχει σήμερα, έχει ξεκινήσει προγράμματα κατάρτισης νέων επιστημόνων, τα οποία είναι εξειδικευμένα για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ παράλληλα, προγραμματίζει δράσεις σε όλη την επικράτεια για επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών λυκείου, ειδικά στις περιοχές που κατασκευάζονται νέα εργοστάσια.

«Μπορεί να έχουν περάσει 90 χρόνια αλλά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται σε μια τροχιά ανάπτυξης που όμοιά της δεν έχουμε ξανασυναντήσει στο παρελθόν. Τρέχει με ρυθμούς startup, για να καλύψει μέσα σε λίγα χρόνια τη δεκαετία της κρίσης, αλλά παράλληλα να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που της δίνει η παγκόσμια αγορά. Είμαι σίγουρος, πως σε 10 χρόνια από σήμερα, που θα κοιτάζουμε τον έναν αιώνα ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα, ο κλάδος μας θα είναι στη θέση που μας αξίζει: να είμαστε η φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης», κατέληξε ο Δημήτρης Δέμος.

Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.
Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα νέο σχέδιο, βασισμένο σε μια εθνική πολιτική φαρμάκου, που θα καταστήσει την Ελλάδα επαρκή στα κρίσιμα φαρμακευτικά προϊόντα για την υγεία των ασθενών και θα αποτελέσει βάση για εξαγωγές στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσοχοΐδης: Ύψιστη προτεραιότητα η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας

ΠΕΦ: Ενενήντα χρόνια στηρίζει τον Έλληνα ασθενή, την ελληνική οικονομία και κοινωνία

Περίπου 57.000 εγκεφαλικά στην Ελλάδα ετησίως - Το σχέδιο του υπ. Υγείας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider