Χρυσοχοΐδης: Ύψιστη προτεραιότητα η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσοχοΐδης: Ύψιστη προτεραιότητα η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας
Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα νέο σχέδιο, βασισμένο σε μια εθνική πολιτική φαρμάκου, που θα καταστήσει την Ελλάδα επαρκή στα κρίσιμα φαρμακευτικά προϊόντα για την υγεία και θα αποτελέσει βάση για εξαγωγές στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης βρίσκεται η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας, αξιοποιώντας περαιτέρω τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση για τα 90 χρόνια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα νέο σχέδιο, βασισμένο σε μια εθνική πολιτική φαρμάκου, που θα καταστήσει την Ελλάδα επαρκή στα κρίσιμα φαρμακευτικά προϊόντα για την υγεία των ασθενών και θα αποτελέσει βάση για εξαγωγές στην Ευρώπη και τον κόσμο.

«Είμαστε περήφανοι γιατί η Ελλάδα δεν είναι ο κανόνας, είναι η εξαίρεση στην Ευρώπη. Διαθέτει μία πολύ σπουδαία παραγωγική βάση της φαρμακοβιομηχανίας. Το ζω τώρα με τις ελλείψεις φαρμάκων, πόσο προνομιακή είναι η θέση της χώρας στην Ευρώπη. Μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία, αναζητούν κάθε μέρα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά δεν υπάρχουν. Και υπάρχουν εδώ. Από αυτές τις σπουδαίες επιχειρήσεις, με την άψογη ποιότητα των προϊόντων που παράγουν», τόνισε ο Υπουργός και αναφέρθηκε στην πορεία προς το μέλλον:

«Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η ενίσχυση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας. Θα διαθέσουμε όλα τα μέσα, όλη την πολιτική μας θέληση, με σχέδιο να οργανώσουμε περαιτέρω την επέκταση της φαρμακευτικής βιομηχανίας στη χώρα μας. Ο στόχος μας είναι να εγκαθιδρύσουμε, επιτέλους, μια εθνική φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα καταστήσει την Ελλάδα επαρκή στα κρίσιμα προϊόντα, που έχει ανάγκη η υγεία των Ελλήνων πολιτών και ταυτόχρονα θα αποτελέσει τη βάση για εξαγωγές στην Ευρώπη και στον κόσμο. Να μεγαλώσουμε πολύ. Είναι ακόμα πολύ μικρό το ποσοστό μας. Έχουμε μεγάλες δυνατότητες. Να φτάσουμε την Ιρλανδία, να φτάσουμε χώρες οι οποίες έχουν αποκτήσει -για λόγους όχι τυχαίους, αλλά με βάση πολιτικές που εφάρμοσαν- μια τεράστια παραγωγική βάση και εξαγωγικές δυνατότητες», τόνισε ο Υπουργός, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), καλώντας όλους να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια. «Θα χρειαστούμε τη διαβούλευση, τη συνεννόηση, τη συμμετοχή σας. Είμαστε εδώ για να πετύχουμε ένα νέο σχέδιο, βασισμένο σε μια εθνική φαρμακευτική πολιτική», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Θ. Τρύφων: Δραστηριοποιούμαστε με το βλέμμα στο μέλλον

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, αφού αναφέρθηκε στην εμβληματική ιστορία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κλάδος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, εστιάζοντας στη στέρηση κεφαλαίων, που οδήγησαν σε αποεπένδυση μετά το 2011.

«Σωσίβιο» μέσα σ’ αυτήν την τρικυμία αποτέλεσε, όπως είπε ο κ. Τρύφων, η καλή χρηματοοικονομική εικόνα από το παρελθόν και οι εξαγωγές, που στήριξαν οικονομικά τις επιχειρήσεις. Σημείωσε, ωστόσο, ότι κατά την περίοδο αυτή συσσωρεύτηκαν ζημιές και χρέη στον ΕΟΠΥΥ από τις μεγάλες υποχρεωτικές επιστροφές, που -όπως υπογράμμισε- κάθε χρόνο γίνονται και περισσότερες.

«Μέσα σε αυτό το πολύ αντίξοο περιβάλλον καταφέραμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, αποδεικνύοντας έμπρακτα την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και συνεχίσαμε να επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

Μιλώντας για την πανδημία, τόνισε ότι ανέδειξε ξεκάθαρα την ανάγκη ύπαρξης εγχώριας παραγωγής, την επάρκεια και τις ανεπάρκειες σε κρίσιμους τομείς όπως το φάρμακο. Στο πλαίσιο αυτό, οδήγησε στην αλλαγή του προσανατολισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει αρχίσει δειλά - δειλά να οροθετείται μια ευρωπαϊκή στρατηγική, με στόχο την αυτάρκειά της.

Αναφερόμενος στην φαρμακευτική πολιτική, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, υπογράμμισε ότι έχουν τεθεί ξεκάθαροι στόχοι:

Πρώτον, ο επαναπατρισμός της παραγωγής φαρμάκων στο έδαφος της Ευρώπης για να περιοριστεί η εξάρτηση από εισαγωγές από τρίτες χώρες

Δεύτερον, η παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της παραγωγής και της βιοφαρμακευτικής καινοτομίας.

«Εάν αυτά υλοποιηθούν με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα έχουμε εξασφαλίσει αυτονομία, θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε. για πάρα πολλά χρόνια», δήλωσε ο κ. Τρύφων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναγνώρισε τη συμβολή της κυβέρνησης, στην προσπάθεια του κλάδου ως προς το επενδυτικό σκέλος, τονίζοντας ότι η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και τα κίνητρα που δόθηκαν στο πλαίσιο του επενδυτικού clawback «ξεκλείδωσαν» μια σειρά από επενδύσεις ελληνικών και ξένων εταιρειών, σε παραγωγή και έρευνα.

«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δραστηριοποιείται με το βλέμμα στο μέλλον, δημιουργώντας σημαντική προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία», ανέφερε ο Θεόδωρος Τρύφων, διαμηνύοντας ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν στρατηγικό σύμμαχο της Πολιτείας και της κοινωνίας, στη δημόσια υγεία εξασφαλίζοντας επάρκεια σε ποιοτικό ελληνικό φάρμακο, στην αύξηση της απασχόλησης, στην ανάπτυξη μέσω των επενδύσεων, στη βελτίωση του αρνητικού προσήμου του εμπορικού και βιομηχανικού ισοζυγίου μέσω της αύξησης των εξαγωγών, στην καινοτομία με τις επενδύσεις σε έρευνα και υποδομές.

«Είναι ξεκάθαρο πως ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρή εθνική βιομηχανία δεν νοείται. Εκτός από το ελληνικό περιβάλλον συμμετέχουμε ενεργά στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, ως μέλος του συνδέσμου των Ευρωπαϊκών Παραγωγικών Φαρμακοβιομηχανιών. Μέχρι στιγμής, τα μέλη της Ένωσης αυτής παράγουμε το 70% των φαρμάκων που κυκλοφορούν σήμερα στην Ευρώπη, σε 400 εργοστάσια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων τα 45 βρίσκονται στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Τρύφων. Και κατέληξε:

«Η χώρα θεωρείται πλέον ένας από τους πέντε σημαντικούς κόμβους παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη. Είμαστε περήφανοι, λοιπόν, γιατί σήμερα τα φάρμακα μας καλύπτουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα και διεθνώς».

Ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομία και το σύστημα Υγείας

Η ισχυρή παραγωγική βάση της βιομηχανίας φαρμάκου στην Ελλάδα παρέχει κάλυψη σε περισσότερο από το 60% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών με τις απαραίτητες φαρμακευτικές θεραπείες. Με 26% μερίδιο αγοράς σε όγκο και συμμετοχή μόλις 13% στη φαρμακευτική δαπάνη, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες προσφέρουν το 62% της συνολικής απασχόλησης στον κλάδο, το 90% των επενδύσεων και αποτελούν το 2ο εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής παραγωγής. Πενήντα φαρμακευτικές εταιρείες, με 45 εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων, διαθέτουν τις υποδομές και δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, ενισχύουν την απασχόληση με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και με τις επενδύσεις τους συμβάλλουν αποφασιστικά στην αύξηση του ΑΕΠ. Με παρουσία σε 147 χώρες, αύξησαν τις εξαγωγές τους, από την έναρξη της κρίσης κατά 182%, συμβάλλοντας στη βελτίωση του σταθερά ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει αναδειχθεί σε βασικό επενδυτικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, υλοποιώντας ένα σημαντικό πρόγραμμα επενδύσεων, συνολικού ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ, σε ένα φάσμα δράσεων. Με τις επενδύσεις αυτές διαμορφώνουν το χαρακτήρα και το μέλλον της σύγχρονης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη αλλά και στο σύνολο της εθνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα θωρακίζουν το σύστημα υγείας, διαμορφώνοντας συνθήκες επάρκειας και σταθερότητας στη φαρμακευτική αγορά. Όσον αφορά στην εξωστρέφεια, παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στο όραμά της για την ανάδειξη της χώρας μας σε ευρωπαϊκό κόμβο για την έρευνα και παραγωγή φαρμάκων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιατροτεχνολογικά προϊόντα: Άνω των 2,3 δισ. η αγορά στην Ελλάδα – Προβλήματα και προοπτικές

Παπαθανάσης: 686 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης για ΟΣΕ, υποδομές, αντιδιαβρωτικά σε Θεσσαλία/Έβρο

Θεσσαλικός κάμπος: Χάθηκαν περιουσίες και ακόμα ψαχνόμαστε...

gazzetta
gazzetta reader insider insider