Ιατροτεχνολογικά προϊόντα: Άνω των 2,3 δισ. η αγορά στην Ελλάδα – Προβλήματα και προοπτικές

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ιατροτεχνολογικά προϊόντα: Άνω των 2,3 δισ. η αγορά στην Ελλάδα – Προβλήματα και προοπτικές
Ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα αφήνει στην ελληνική οικονομία ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, σε όρους κύκλου εργασιών αλλά και απασχόλησης.

Ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα αφήνει στην ελληνική οικονομία ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, σε όρους κύκλου εργασιών αλλά και απασχόλησης.

Βάσει των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων για το έτος 2021 (367 εταιρείες), ο κύκλος εργασιών των εταιρειών υπερβαίνει τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοί τους ανέρχονται στους 11.398.

Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις κινούνται σε ανοδική τροχιά, σημειώνοντας αύξηση 14,53% το 2020 σε σχέση με το 2019 και 19,28% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Τα κέρδη διαμορφώνονται στα 360 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις από τους τρίτους ανέρχονται συνολικά στα 1,16 δισ. ευρώ, για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι προοπτικές για την αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων διαγράφονται θετικές, εντούτοις απαιτείται να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον, ούτως ώστε ο κλάδος να καταστεί πιο ελκυστικός για επενδύσεις.

Σημαντικά προσκόμματα αποτελούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων, αλλά και τα ατιμολόγητα υλικά. Ειδικότερα, το 2022 το ύψος των ατιμολόγητων υλικών ανήλθε σε 107.674 εκατ. ευρώ, έναντι των 67.810 εκατ. το 2021, καταγράφοντας αύξηση 59%.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ιατρικά υλικά που παραδίδονται από τους προμηθευτές προς τα νοσοκομεία με τη διαδικασία του επείγοντος, χωρίς να έχει προϋπάρξει, κατά τα οριζόμενα από τον Νόμο, η αντίστοιχη πίστωση και, μέχρι να προσδιοριστεί αυτή, δεν μπορεί να υπάρξει τιμολόγηση, κατά συνέπεια ούτε και εξόφληση, δημιουργώντας ένα «κρυφό» χρέος.

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν κατά την παρουσίαση Ειδικής Μελέτης για το ρόλο και το αποτύπωμα του κλάδου, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας (Ι.Π.Υ.) για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.).

Προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος της μελέτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, τόνισε τον δυναμικό χαρακτήρα του κλάδου στην Ευρώπη και την Ελλάδα και τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη. «Στον ιατροβιοτεχνολογικό κλάδο δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη περίπου 34.000 εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 800.000 εργαζόμενους και καταγράφουν κύκλο εργασιών της τάξης των 140 δισ. ευρώ, ο οποίος αντιστοιχεί στο 25%-30% της αντίστοιχης παγκόσμιας αγοράς. Στη χώρα μας, ο κύκλος εργασιών των εταιρειών του κλάδου προσεγγίζει τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνά τα 11.000 άτομα. Σημειώνεται ότι τη ραχοκοκαλιά του κλάδου αποτελούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς ο μέσος αριθμός εργαζομένων ανά εταιρεία είναι 23 άτομα. Οι προοπτικές του κλάδου για ακόμα μεγαλύτερο αποτύπωμα σε όρους κύκλου εργασιών και απασχόλησης μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες, εφόσον διαμορφωθούν πιο σταθερές συνθήκες στην αγορά, η οποία μπορεί να καταστεί εξόχως ελκυστική για νέες επενδύσεις», ανέφερε ο καθηγητής. Υπογράμμισε ωστόσο, ότι οι υψηλές ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από τα νοσοκομεία είναι μία συνθήκη, η οποία «αναμφίβολα λειτουργεί ανασταλτικά σε σχέση με τον στόχο της προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων στη χώρα, προς όφελος των ασθενών αλλά και του ίδιου του συστήματος υγείας».

Με αφορμή τη μελέτη ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΙΒ, Δημήτρης Νίκας, δήλωσε ότι ο κλάδος των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, ως ο κατ’ εξοχήν κλάδος της καινοτομίας παρουσιάζει τεράστια συμβολή στη Δημόσια Υγεία και στη διατήρηση της ποιότητας ζωής, και η καταγραφή των στοιχείων αποδεικνύουν τη συνεισφορά και υπεραξία του σε υγειονομικό, οικονομικό-επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ αναφερόμενος στη δυναμική του κλάδου σημείωσε ότι η αδυναμία επίλυσης χρόνιων προβλημάτων καθυστερούν την ανάπτυξη και εξέλιξη των επιχειρήσεων του κλάδου και την είσοδο νέων τεχνολογιών στην χώρα μας. Τέλος ανέφερε ότι «ως δυναμικός και καινοτόμος κλάδος, με πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εξειδικευμένο προσωπικό, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στο μετασχηματισμό της υγείας και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γρίπη 2023: Πόσο αποτελεσματικό αναμένεται να είναι το εμβόλιο

Υγεία: Εξετάσεις αίματος μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τους ασθενείς με long Covid

Παπαθανάσης: 686 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης για ΟΣΕ, υποδομές, αντιδιαβρωτικά σε Θεσσαλία/Έβρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider