Παπαθανάσης: 686 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης για ΟΣΕ, υποδομές, αντιδιαβρωτικά σε Θεσσαλία/Έβρο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παπαθανάσης: 686 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης για ΟΣΕ, υποδομές, αντιδιαβρωτικά σε Θεσσαλία/Έβρο
Πού θα κατευθυνθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών, που υπολογίζονται σε άνω των 2 δισ. Η χώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση σε κατά κεφαλήν ενίσχυση από ενωσιακούς πόρους. Πάνω από 55 δισ. κοινοτικού χρήματος αναμένονται στη χώρα στα επόμενα 4-6 χρόνια.

Τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και για την ανάπτυξη παρέθεσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης σε συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Η σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία». Ταυτόχρονα, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές, ο κ. Παπαθανάσης έκανε λόγο για ζημιές άνω των 2 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός ανέφερε πάνω από 55 δισ. ευρώ αναμένεται να μπουν στην εθνική οικονομία στα υπόλοιπα 4-6 χρόνια. Συνολικά, το αναθεωρημένο Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με το ΕΣΠΑ φέρνουν 62 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (36+26 δισ. ευρώ).

Επίσης, αναφερόμενος στην έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου. Δεκέμβριο του 2023 θα πραγματοποιηθεί επιπλέον και το επόμενο δανειακό αίτημα, ενώ στις αρχές του 2024 ακολουθεί διπλό αίτημα για επιδοτήσεις και δάνεια.

Ο κ. Παπαθανάσης, ανακοίνωσε τη διανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα αντιμετώπισης των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Αναλυτικά, ανέφερε πως προστέθηκαν έργα 686 εκατ. ευρώ για Θεσσαλία και ένα τμήμα για τον Έβρο. Τα 420 εκατ. ευρώ αφορούν σε αποκατάσταση του οδικού δικτύου και σε γέφυρες, ένα έργο που πρέπει να τρέξει γρήγορα, για να επανέλθει στην κανονικότητα η περιοχή.

Επίσης, προστέθηκαν για το σιδηροδρομικό δίκτυο 180 εκατ. ευρώ, με διάταξη νόμου ώστε όλες οι εργασίες να γίνουν με πολύ γρήγορες διαδικασίες για την αποκατάστασή της λειτουργίας του, ενώ τέλος προστέθηκαν 86 εκατ. ευρώ για Έβρο και Ροδόπη, κυρίως έργα αντιδιαβρωτικά που πρέπει να γίνουν πριν τον χειμώνα.

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως στο πακέτο των 2,25 δισ. ευρώ για την επόμενη ημέρα των φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβάνονται πρόσθετα κονδύλια που είχαν σχεδιαστεί αρχικά για το ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά δεν θα ερχόντουσαν, ενώ τώρα απελευθερώνονται για να συμβάλουν στην αποκατάσταση της ζημιάς στη Θεσσαλία.

Επίσης, θα υπάρχουν πόροι του υφιστάμενου ΕΣΠΑ 2021-2027, κυρίως για υποδομές και κινήσεις πρώτης αρωγής, πόροι από το Ταμείο Αλληλεγγύης που αντιστοιχούν στο 6% της δημόσιας δαπάνης για αποακτάσταση των ζημιών, οι οποίοι θα γίνουν γνωστοί αφού ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις των ζημιών και τα οποία θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2024 ενώ δεν δεν αποκλείεται να δοθεί και κάποια προκαταβολή εντός του 2023, αλλά και μικρότερα ποσά από το Ταμείο Αγροτικής Αλληλεγγύης.

Δημήτρης Σκάλκος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός ανήγγειλε εκ νέου και την έναρξη δύο νέων δράσεων τον Οκτώβριο για υπό σύσταση επιχειρήσεις και δύο προγράμματα για τις περιοχές της απολιγνιτοποίησης. Επίσης, ανήγγειλε πως προωθείται και ειδικό μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις περιοχές Δίκαιης Μετάβασης.

Παράλληλα αναγγέλθηκαν δράσεις για την αγορά εργασίας αξίας μισού δισ. ευρώ πού θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο υπουργός ανέφερε πάνω από 55 δισ. ευρώ αναμένεται να μπουν στην εθνική οικονομία στα υπόλοιπα 4-6 χρόνια. Συνολικά, το αναθεωρημένο Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με το ΕΣΠΑ φέρνουν 62 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

«Πρωταθλήτρια» στην απορρόφηση ενωσιακών πόρων η Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει κατακτήσει την πρώτη θέση σε απορρόφηση πόρων στην ΕΕ για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 ενώ είναι στις πρώτες θέσεις σταθερά σε ποσοστό απορρόφησης των δύο ΕΣΠΑ, δήλωσε παράλληλα ο υπουργός.

Γενικά επισήμανε πως η Ελλάδα είναι πρώτη σε κατά κεφαλήν ενίσχυση από τα κονδύλια της ΕΕ, αν υπολογιστεί μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όσον αφορά το προηγούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, και έχει επιδράσει καταλυτικά για την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ 2019-2023 τριπλασιάστηκε ο ρυθμός απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, από το 24,5% στο 88%, φέρνοντας μας στην τρίτη θέση της ΕΕ σταθερά. Εξ αυτών, τα 9 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης στα πλαίσια της κρίσης της πανδημίας.

Ακόμα, για το τρέχον ΕΣΠΑ 2021-2027, ανέφερε πως υλοποιείται μέσω 9 + 13 προγραμματων συνολικού ύψους 26,5 δισ. ευρώ.

Ορέστης Καβαλαράκης, διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης

Η σημασία των ευρωπαϊκών πόρων για την ελληνική οικονομία και δη για την «ραχοκοκαλιά» της αναδείχτηκε και από τον Ορέστη Καβαλαράκη, διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, ο οποίος δήλωσε ότι στο δανειακό σκέλος του ΤΑΑ έχουν ενταχθεί 513 επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων τα 306 από μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 4,88 δισ. ευρώ από τα συνολικά 18,14 δισ. ευρώ.

Αλλά και ο καθηγητής κ. Μ. Αργυρού, πρόεδρος του ΣΟΕ, τόνισε την σημασία των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού, κ. Νίκου Παπαθανάση:

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της ως προς την σωστή δημοσιονομική πολιτική, την οικονομική πειθαρχία και τη σοβαρότητα. Ένας από τους στόχους που έχουμε θέσει κατά την προεκλογική περίοδο, όπως είχαμε υποσχεθεί τον Σεπτέμβριο, είναι η επενδυτική βαθμίδα. Είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό και ακολουθούν νέες αξιολόγησης τον Οκτώβριο από την Standard & Poor’s και τον Νοέμβριο από τη Fitch. Επομένως τηρούμε ακριβώς αυτά τα οποία είχαμε υποσχεθεί και στο πρόγραμμα σταθερότητας και στον προϋπολογισμό έτσι ώστε φέτος το 2023 να πετύχουμε 0,7% πρωτογενές πλεόνασμα κάτι το οποίο απεικονίζει αν θέλετε και την προσπάθειά μας να δείξουμε στις αγορές ότι η Ελλάδα έχει φύγει από το δύσκολο παρελθόν της και βρίσκεται μπροστά σε μία δυναμική αναπτυξιακή πορεία. Αυτό μας δίνει και τη δυνατότητα να μπορέσουμε να έχουμε τους επιπρόσθετους πόρους που απαιτούνται έτσι ώστε σε φυσικές καταστροφές όπως αυτή η οποία συνέβη στη Θεσσαλία να μπορούμε να στηρίξουμε μαζί με τους ευρωπαϊκούς πόρους τους συμπολίτες μας, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

“Άμεσα, μετά το πρόβλημα το οποίο ανέκυψε στην Θεσσαλία, ο πρωθυπουργός έστειλε μία επιστολή στην Πρόεδρο Φον Ντερ Λάιεν και ακολούθησε μία επίσκεψη, όπου εκεί πετύχαμε την ευελιξία έτσι ώστε πόροι, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα, είναι πόροι συμπληρωματικοί, θέλω να το τονίσω αυτό, δεν είναι πόροι από το αρχικό πρόγραμμα 2014-2020, είναι πόροι επιπρόσθετοι που είχαν σχεδιαστεί αλλά τελικά δεν θα μπορούσαν να έρθω στην Ελλάδαν έρχονται για να μπορέσουν να καλύψουν ένα κομμάτι από την μεγάλη ζημιά στη Θεσσαλία. Προφανώς αυτό είναι το ένα από τα πολλά προγράμματα στήριξης, όπως είναι το πρόγραμμα το οποίο συμπληρώνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 686 εκατομμυρίων ευρώ και επιπρόσθετα ένα πρόγραμμα, το οποίο έρχεται από το ΕΣΠΑ 2021-2027 που εκεί μας δόθηκε επίσης η ευελιξία να διοχετεύσουμε πόρους ώστε να ενισχύσουμε τις υποδομές και το πρόγραμμα της πρώτης Αρωγής φτάνοντας το ύψος των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων σε 2,25 δισεκ. ευρώ που επιπροσθέτως θα έχουμε και πολύ σύντομα τους πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης, οι οποίοι ανέρχονται στο 6% επί της δημόσιας δαπάνης των ζημιών και επίσης ένα ακόμα μικρότερο ποσό που προέρχεται από ένα ταμείο της Αγροτικής Αλληλεγγύης.

Έτσι λοιπόν για το ΕΣΠΑ 2014-2020 οι πόροι λειτούργησαν καταλυτικά για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και άλλωστε τριπλασιάσαμε το ρυθμό απορρόφησης στην τετραετία 2019-2023 σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία. Παραλάβαμε την απορρόφηση το 2019 στο 24,5% και σήμερα είμαστε στο 88%, είμαστε στην τρίτη θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απορρόφηση πόρων. Σταθερά παραμένουμε στις τρεις πρώτες θέσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συνολικά διοχετεύτηκαν στην ελληνική οικονομία, για το θέμα της Υγειονομικής κρίσης κατά την περίοδο του Covid, 9 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Είμαστε σίγουροι ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος στις 31/12 θα έχουμε απορροφήσει το 100% του προγράμματος 2014-2020. Είναι επιπρόσθετοι φόροι που καταφέραμε και πήραμε πέραν των 20 δισεκατομμυρίων που ήταν το αρχικό πρόγραμμα 2014-2020. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει παίξει και ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια σαν ένας πυλώνας στήριξης των επιχειρήσεων με πολλά χρηματοδοτικά και εγγυοδοτικά εργαλεία και συγκεκριμένα από το 2019 ως σήμερα πόροι ύψους 3,6 εκατομμυρίων ευρώ ήρθαν στην ελληνική οικονομία. Μέσω του ΤΕΠΙΧ 2, 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ για το ταμείο εγγυοδοσίας Covid και ένα δισεκατομμύριο για το Εξοικονομώ Αυτονομών.

Για το ΕΣΠΑ 2021-2027 υλοποιείται μέσω 9 τομεακών και 13 περιφερειακών προγραμμάτων καθώς και πέντε προγραμμάτων διακρατικής συνεργασίας συνολικού προϋπολογισμού 26,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ενισχύουμε τις 13 περιφέρειες από 5,9 δισεκατομμύρια στο ΕΣΠΑ 2014-2020 σε 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ με μία σημαντική αύξηση μεταξύ του ενός προγράμματος και του σημερινού προγράμματος διότι πιστεύουμε ότι οι περιφέρειες απαιτούν τη στήριξη της πολιτείας. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη στην απορρόφηση του προγράμματος ΕΣΠΑ 21-27.

Μετά των νέων δράσεων του ΕΣΠΑ 2021-2027 σημειώνονται οι πρώτες δράσεις του προγράμματος ανταγωνιστικότητας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ύψος προγράμματος ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Αφορούν, και κάποια από αυτά είναι ανοιχτά ακόμη, την ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 300 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ παρουσιάζεται μία υστέρηση της δυνατότητας της οικονομίας απορρόφησης πόρων στις ψηφιακές επενδύσεις. Θα δούμε την ανακατανομή των πόρων καθώς προχωρά το πρόγραμμα και την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 700 εκατομμύρια ευρώ, ένα πρόγραμμα που έκλεισε με μεγάλη επιτυχία.

Συνολικά στα προγράμματα αυτά τα δύο την ψηφιακή αναβάθμιση και την πράσινη μετάβαση έχουν υποβληθεί 10.020 αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ με δημόσια δαπάνη 893 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε ακόμη περίπου 130 εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, είναι υστέρηση από τις ψηφιακές επενδύσεις.

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο: έχουν εκδοθεί στο νέο πρόγραμμα “ανθρώπινο δυναμικό και κοινωνική συνοχή” 21-27 προσκλήσεις προς χρηματοδότηση ύψους 411 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν ήδη γίνει εντάξεις ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ. Προγραμματίζονται επίσης πολύ σύντομα εντάξεις άνω του μισού δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν προσθέσουμε αυτά τα δύο ταμεία δηλαδή το ΕΣΠΑ 21-27 και το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα παραμένει πρώτη στην Ευρώπη στην κατά κεφαλήν ενίσχυση από ενωσιακούς πόρους.

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0: Προχωρήσαμε ως είχαμε υποχρέωση και τηρώντας πάντα τις απαιτήσεις του κανονισμού του ταμείου στην πρόταση αναθεώρησης, ενώ ταυτόχρονα υποβάλαμε ένα συμπληρωματικό αίτημα για 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, παρουσιάσαμε κάποιες τροποποιήσεις υφιστάμενων δράσεων, μεταθέσεις χρονοστόχων -οροσήμων και κάποιες αλλαγές σε κάποιους προϋπολογισμούς και προσθέσαμε ένα νέο κεφάλαιο, μία απαίτηση 795 εκατομμυρίων ευρώ για το REPowerEU που περιλαμβάνει και επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Έτσι λοιπόν στο πλαίσιο αυτό και στην ευελιξία που μας εδόθη μετά τη συζήτηση που είχαμε με τους επιτρόπους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσθέσαμε έργα 686 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για τη Θεσσαλία αλλά και ένα τμήμα για τον Έβρο.

Συγκεκριμένα προσθέσαμε 420 εκατομμύρια ευρώ σε αποκατάσταση και επισκευή του οδικού δικτύου που έχει υποστεί ζημιές και για τις γέφυρες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και που γενικά είναι ένα έργο, το οποίο πρέπει να τρέξει γρήγορα για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει ορθά η περιοχή. Επίσης προσθέσαμε για το κατεστραμμένο σιδηροδρομικό δίκτυο 180 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε εργασίες ανακατασκευής και πρόσφατα περάσαμε τη διάταξη νόμου έτσι ώστε όλες αυτές οι εργασίες και στο κομμάτι του οδικού δικτύου και για τις γέφυρες και για το σιδηροδρομικό δίκτυο να γίνουν με πολύ γρήγορες διαδικασίες, να μην υπάρχει καθυστέρηση στην ανάθεση των έργων. Επίσης προσθέσαμε 86 εκατομμύρια για τον Έβρο και τη Ροδόπη για τις πρόσφατες πυρκαγιές, κυρίως έργα αντιδιαβρωτικά γιατί πρέπει να προλάβουμε το χειμώνα.

Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με όλα τα υπουργεία και για το κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης και των απορροφήσεων και την στοχοθεσία που έχουμε βάλει για τα ορόσημα αλλά και για τις απορροφήσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου υπάρχει μία ισχυρή στήριξη με πολλά προγράμματα. Υπάρχουν προγράμματα που τρέχουν για την ενίσχυση των δανείων που λαμβάνονται για τον αναπτυξιακό νόμο κυρίως με επιδοτήσεις 40% του επιτοκίου”.

Από την πλευρά ο κ. Σκάλκος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ο τριπλασιασμός της ετήσιας απορρόφησης των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ την τετραετία 2014-2020 αλλά και η έγκαιρη ενεργοποίηση του συνόλου των Προγραμμάτων της νέας περιόδου 2021-2027 αποτελούν εχέγγυο της δυνατότητας μας να υλοποιήσουμε αποτελεσματικά τους αυξημένους κοινοτικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι για τη χώρα μας στα επόμενα χρόνια και οι οποίοι σε συνδυασμό με αυτούς του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα συμβάλλουν στον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας και την περιφερειακή ανάπτυξη».

Ο ΕΓ Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ-ΤΣ, κ. Ζερβός τόνισε τη σημασία τόσο της επιτυχούς ολοκλήρωσης των προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020, όσο και της άμεσης ενεργοποίησης των νέων προγραμμάτων για το 2021-2027. «Ήδη στα νέα προγράμματα έχουν εκδοθεί προσκλήσεις ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ και έχουν ενταχθεί έργα ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Στα νέα έργα που έχουν ενταχθεί, περιλαμβάνονται δύο εμβληματικά προγράμματα για τον πράσινο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προϋπολογισμού 1 δισ.€ με πάνω από 10.000 υποβληθείσες αιτήσεις, η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, η οδική σύνδεση Μπράλου – Άμφισσας και η προμήθεια νέων πυροσβεστικών οχημάτων».

Η ΕΓ Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ κ. Δανδόλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «το σκέλος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του ΕΣΠΑ περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για την απασχόληση, την εκπαίδευση και την κοινωνική συνοχή. Για την περίοδο 2014-2020 που ολοκληρώνεται, οι επιδόσεις και σε αυτό το σκέλος είναι πολύ ικανοποιητικές, με την απορρόφηση να ξεπερνά το 90%. Στη νέα περίοδο 2021-2027 το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) έχει αυξημένο προϋπολογισμό και χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό Πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί πλήρως με προσκλήσεις 411 εκ. ευρώ και εντάξεις νέων έργων ύψους 175 εκ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα ακολουθούν νέες προσκλήσεις και εντάξεις που θα ξεπεράσουν το 0,5 δισ. ευρώ, με τη συνεργασία των συναρμοδίων Υπουργείων και φορέων. Οι αριθμοί αυτοί αντικατοπτρίζουν απτά έργα και δράσεις, όπως και την προσπάθεια που καταβάλλεται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και τις υπηρεσίες του ώστε να μην υπάρχει χρηματοδοτικό κενό στο μεταβατικό διάστημα που διανύουμε ανάμεσα στις δύο περιόδους και ειδικά για κρίσιμου χαρακτήρα δράσεις, όπως λχ οι εντάξεις των νέων χρηματοδοτήσεων για τα σχολεία της χώρας μας που ολοκληρώθηκαν πριν την έναρξη του παρόντος σχολικού έτους».

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ. Καλλίρης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Το Πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης υλοποιείται σταθερά, σύμφωνα με τις Προτεραιότητες και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Έως σήμερα, περίπου 11 μήνες μετά την ενεργοποίηση των πόρων του, έχουν εξειδικευθεί 19 Δράσεις συνολικού προϋπολογισμού ~580,0 εκ. ευρώ, έχουν εκδοθεί 13 Προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού ~187,5 εκ. ευρώ και έχουν ενταχθεί 25 Πράξεις/Έργα συνολικού προϋπολογισμού ~176,0 εκ. ευρώ. Επιπρόσθετα, στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση πέντε νέων Προσκλήσεων συνολικού προϋπολογισμού ~112,0 εκ. ευρώ και έως τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η εξειδίκευση 10 νέων Δράσεων συνολικού προϋπολογισμού ~250,0 εκ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, η ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας μετατρέπεται για τις επηρεαζόμενες περιοχές σε ουσιαστική αναπτυξιακή ευκαιρία».

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Καβαλάκης, παρουσίασε την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, δίνοντας στοιχεία για την πορεία του δανειακού προγράμματος, τις ενισχύσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις βασικές κατευθύνσεις της επικείμενης αναθεώρησης του Σχεδίου “Ελλάδα 2.0” και έδωσε το περίγραμμα της συμβολής του στο έργα ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών. «Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, διαφορετικό από τα αναπτυξιακά προγράμματα που μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει. Εστιάζει στην υλοποίηση και όχι απλά στην απορρόφηση. Με πλήθος δράσεων για την υλοποίηση δημοσίων έργων, αλλά και για την ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας στοχεύουμε στην ανθεκτικότητα της οικονομίας και ένα πιο βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο που οδηγεί στην βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών».

Ο κ. ο Αργυρού, πρόεδρος του ΣΟΕ, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Ο συνολικός φάκελος του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης φτάνει στα 36 δισ. ευρώ. Σε όρους ΑΕΠ, το ποσό αυτό είναι υπερδιπλάσιο της βοήθειας που έλαβε η χώρα στα πλαίσια του σχεδίου Μάρσαλ. Σε συνδυασμό και με τους αυξημένους Πόρους Συνοχής 2021-2027, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικά είναι αυτά τα προγράμματα για την αύξηση της μακροχρόνιας ανάπτυξης και απασχόλησης στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του Σχεδίου, η Ελλάδα είναι στους πρωτοπόρους ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Στα Τίρανα για την Σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια

Τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για real estate και yachting – Η «λίστα» με ακίνητα και μαρίνες, εκ νέου η Καλαμαριά

Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Στα σκαριά παράταση στην προθεσμία – Τα voucher λήγουν στις 4 Οκτωβρίου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider