ΑΒΑΞ: «Άλμα« στην κερδοφορία εξαμήνου - Στα 3,2 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΒΑΞ: «Άλμα« στην κερδοφορία εξαμήνου - Στα 3,2 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο
Η σημαντική ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου έργων, την βελτίωση της απόδοσης των έργων και της συνολικής κερδοφορίας, παρά την καθυστέρηση στην έναρξη νέων έργων μετά την ολοκλήρωση μίας σειράς μεγάλων συμβάσεων κυρίως στο εξωτερικό, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα ισχυρά αποτελέσματα α’ εξαμήνου της ΑΒΑΞ, που ανακοίνωσε την Παρασκευή η κατασκευαστική εταιρεία.

Η σημαντική ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου έργων, την βελτίωση της απόδοσης των έργων και της συνολικής κερδοφορίας, παρά την καθυστέρηση στην έναρξη νέων έργων μετά την ολοκλήρωση μίας σειράς μεγάλων συμβάσεων κυρίως στο εξωτερικό, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα ισχυρά αποτελέσματα α’ εξαμήνου της ΑΒΑΞ, που ανακοίνωσε την Παρασκευή η κατασκευαστική εταιρεία, και περιλαμβάνουν επιστροφή στην κερδοφορία καθώς και τον σχηματισμό ενός ενισχυμένου ανεκτέλεστου υπολοίπου.

Ανεκτέλεστο Υπόλοιπο Έργων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΒΑΞ, στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2023, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων έργων του Ομίλου ανήλθε σε €2,7 δισ., έναντι €1,86 δισ. στο τέλος του 2022. Μετά την 30.06.2023, ο Όμιλος έχει αναλάβει νέες συμβάσεις συνολικής αξίας €478 εκατομμυρίων, διαμορφώνοντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο σε €3,2 δισ.

Διακοπή Δραστηριότητας Ενέργειας

Η δραστηριότητα της ενέργειας κατηγοριοποιείται ως διακοπείσα στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, λόγω της μεταβίβασης των συμμετοχών της 100% θυγατρικής Volterra σε ένα χαρτοφυλάκιο έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ισχύος 112MW το 2022, και εντός του 2023 την πώληση της Volterra, η οποία δραστηριοποιείται στη λιανική και χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της εμπορίας ενέργειας εκκρεμεί η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Οικονομικά Αποτελέσματα Α’ Εξαμήνου 2023

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε €192,2 εκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο του 2023 έναντι €194,3 εκατομμυρίων κατά την συγκρίσιμη περίοδο του 2022.

Αντίστοιχα, το μεικτό αποτέλεσμα ανήλθε σε €9,8 εκατομμύρια έναντι ζημίας €3,3 εκατομμυρίων στην συγκρίσιμη περίοδο του 2022, λόγω της καλύτερης απόδοσης στα νέα έργα τα οποία περνούν στην φάση υλοποίησης.

Ο Όμιλος παρουσίασε καθαρό κέρδος μετά φόρων ύψους €3,4 εκατομμυρίων στο α’ εξάμηνο του 2023 από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, έναντι ζημίας €20,2 εκατομμυρίων στην αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Τα κέρδη πρό φόρων, χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €27,4 εκατομμύρια στο α’ εξάμηνο του 2023, έναντι €0,8 εκατομμυρίων στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2022. Αναμένεται ότι με την μετάβαση πλέον των νέων έργων σε φάση πλήρους ανάπτυξης, το μεικτό αποτέλεσμα θα βελτιωθεί περαιτέρω, δεδομένου ότι στα νέα έργα ενσωματώνονται κατά το δυνατόν οι αυξήσεις τιμών των υλικών, των μεταφορών και των καυσίμων.

Δανεισμός

Ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων leasing μηχανημάτων από τις τράπεζες, μειώθηκε κατά €19,8 εκατομμύρια στη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2023, ανερχόμενος σε €312,3 εκατομμύρια την 30.06.2023 έναντι €332,1 εκατομμυρίων στο τέλος του 2022, ενώ αντίστοιχα ο καθαρός δανεισμός τραπεζών μειώθηκε κατά €12,8 εκατομμύρια, ανερχόμενος σε €232,7 εκατομμύρια την 30.06.2023 έναντι €245,5 εκατομμυρίων στο τέλος του 2022.

Προοπτικές

Η συγκράτηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας του Ομίλου στο α’ εξάμηνο του 2023 χαρακτηρίζεται συγκυριακή και αναμένεται από τη Διοίκηση του Ομίλου να αντιστραφεί στη συνέχεια, λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη έργων που έχουν αναληφθεί από το τέλος του 2022 και έπειτα. Στις επόμενες περιόδους όμως αναμένεται να να παρατηρηθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στα οικονομικά δεδομένα του Ομίλου, καθώς τα έργα θα εισέλθουν σε φάση εντατικής υλοποίησης, ενώ έχουν επίσης προστεθεί πολλά έργα σημαντικής αξίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κλείδωσε» χρηματοδότηση 260 εκατ. για το οδικό έργο «Μπράλος – Άμφισσα» της ΑΒΑΞ

ΤΑΙΠΕΔ: Υποβλήθηκε μία προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη»

ΕΥΑΘ: Αύξηση κύκλου εργασιών και μετά φόρων κερδών το πρώτο εξάμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider