Η Optima bank στρώνει το χαλί για νέες εισαγωγές στο ΧΑ – Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Optima bank στρώνει το χαλί για νέες εισαγωγές στο ΧΑ – Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών
Πέντε φορές υπερκάλυψη στην δημόσια εγγραφή της πρώτης Τράπεζας που μπαίνει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο μετά από 17 χρόνια. Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τις εισαγωγές Trade Estates ΑΕΕΑΠ, Noval, Orilina και Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Μία ακόμη ψήφος των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το χαλί για τις επόμενες εισαγωγές εταιρειών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, στρώνει η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Optima bank με δημόσια προσφορά σε εγχώριους και ξένους επενδυτές, καθώς και με την συμμετοχή των Motor Oil, Reggeborgh και Fiera Capital ως cornerstone investors. Σημειώνεται ότι η Optima bank είναι η πρώτη τράπεζα που μπαίνει στο ΧΑ, ύστερα από 17 ολόκληρα χρόνια, με την τελευταία εισαγωγή να πραγματοποιείται το 2006 από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η επιτυχής δε, αρχική δημόσια εγγραφή της Optima bank είναι η μεγαλύτερη από άποψη συγκέντρωσης κεφαλαίων από το 2010, αλλά και αυτή με τη μεγαλύτερη υπερκάλυψη.

Σε μια συγκυρία αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές, η Optima bank «έσπασε το ρόδι» για τις εταιρείες που ετοιμάζονται να χτυπήσουν την πόρτα της Λ. Αθηνών, ενώ σηματοδότησε για ακόμη μία φορά το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τα ελληνικά assets. Το ενδιαφέρον αυτό εντείνεται εν αναμονή μιας δεύτερης (μετά την DBRS) απονομής επενδυτικής βαθμίδας στη χώρα από την Standard & Poor΄s στις 20 Οκτωβρίου και μίας τρίτης που αναμένεται από την Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Με τρεις (εκτός Moody΄s) από τους τέσσερις επίσημα αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης, η Ελλάδα θα έχει καταφέρει να μπει πριν από το τέλος του χρόνου στους δείκτες ομολόγων που κοιτούν τα μεγάλα funds διεθνώς για να επενδύσουν. Και σε αυτή την πορεία, η επιτυχημένη είσοδος της Optima bank στο Χρηματιστήριο έβαλε το λιθαράκι της, καθώς είχε να παρουσιάσει ένα αναπτυξιακό success story και πολλά υποσχόμενες προοπτικές στις οποίες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης τόσο Έλληνες, όσο και ξένοι επενδυτές.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, η επιτυχία της εισαγωγής της Optima bank δίνει χαρά όχι μόνο στην Διοίκηση της Τράπεζας, αλλά επίσης στις Διοικήσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στις εταιρείες Trade Estates ΑΕΕΑΠ, Noval, Orilina και Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών που προγραμματίζουν την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο, στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που εισπράττουν την θετική ανταπόκριση των επενδυτών στην θεαματική πρόοδο που έχει καταγράψει η ελληνική οικονομία και στο κάλεσμα για επενδύσεις.

Σύμφωνα με την επίσημη, τελική ανακοίνωση που έβγαλε χθες αργά το βράδυ η Optima bank, η ζήτηση από πλευράς επενδυτών αποτυπώθηκε με εμφατικό τρόπο, φθάνοντας τα 548,6 εκατ. ευρώ και υπερκαλύπτοντας τις συνολικές νέες μετοχές κατά 3,7 φορές. Η τελική τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 7,2 ευρώ ανά μετοχή και το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που αντλήθηκαν διαμορφώθηκε στα 150,9 εκατ. ευρώ. Διατέθηκαν συνολικά 21.000.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της τράπεζας. Εξαιρουμένων των μετοχών που αντιστοιχούν στη ζήτηση του κυρίου μετόχου Ireon Investments Ltd, και των Cornerstone επενδυτών, οι προς διάθεση νέες μετοχές υπερκαλύφθηκαν 5,1 φορές. Ο τελικός αριθμός μετοχών που θα λάβουν οι ιδιώτες επενδυτές θα καθοριστεί από το ποσοστό υπερκάλυψης της ζήτησής τους μετά την κατανομή των νέων μετοχών σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές και θα ανακοινωθεί την Τρίτη 3 Οκτωβρίου. Η επόμενη ημέρα ορόσημο για την Τράπεζα είναι η 4η Οκτωβρίου, η οποία θα είναι και η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα δώσει στην Optima bank τη δυνατότητα να συνεχίσει απρόσκοπτα την επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, χρηματοδοτώντας υγιείς επιχειρήσεις για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, ενισχύοντας περαιτέρω την ελληνική οικονομία και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Σχολιάζοντας την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο της Optima bank στο ΧΑΑ, ο πρόεδρος της Τράπεζας, Γιώργος Τανισκίδης, δήλωσε ότι αυτή αποτελεί την ολοκλήρωση της αρχής μόνο, ενός μεγάλου ταξιδιού που ξεκίνησε 4 χρόνια πριν, «όταν όλο το εγχείρημα της Optima bank ήταν στη σκέψη μας και στα χαρτιά. Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος που βλέπω το όραμά μας για την τράπεζα να ξεδιπλώνεται μπροστά μας και παράλληλα το επενδυτικό κοινό να μας εμπιστεύεται και να αγκαλιάζει τη φιλοσοφία της Optima bank. Πλέον πιο ισχυροί, ακόμη πιο έμπειροι και πάντα με τη σπίθα της επίτευξης νέων στόχων, ξεκινάμε από αύριο για νέους επιχειρηματικούς προορισμούς, με σεβασμό στους μετόχους, τα στελέχη και τους πελάτες μας».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Optima bank, Δημήτρης Κυπαρίσσης, σημείωσε ότι η ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού τις ημέρες της δημόσιας προσφοράς, ήταν πραγματικά εντυπωσιακή και πρόσθεσε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να πορεύεται με τόλμη, αποφασιστικότητα και χρηστή διαχείριση, χαρακτηριστικά που συντέλεσαν στο να είναι σήμερα η Optima bank, τράπεζα αναφοράς στην ελληνική αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Optima bank: Επόμενο σκαλοπάτι στην αλματώδη άνοδο της Τράπεζας η είσοδος στο ΧΑ – Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον

Optima bank: Ξεκινά σήμερα η δημόσια προσφορά για την άντληση έως 151,2 εκατ. ευρώ - Πρώτη είσοδος τράπεζας στο ΧΑ μετά από 17 χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider