Γεμάτα εκπλήξεις, άγνωστα ονόματα αλλά και… ευτράπελα θα είναι τα νέα μετοχολόγια των τραπεζών, όπως αυτά προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.
Η διαδικασία του book building αλλά και -κυρίως- η μετατροπή των τραπεζικών ομολόγων σε μετοχές έφεραν τα «πάνω-κάτω» στον τραπεζικό χάρτη. Πλέον, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα μετοχολόγια των τραπεζών είναι εξαιρετικά κατακερματισμένα και θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι εν τέλει οι μεγαλομέτοχοι σε κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Με την εξαίρεση της Eurobank, όπου υπάρχουν ξεκάθαροι βασικοί μέτοχοι (anchor investors) με βασικό εξ’ αυτών την καναδική Fairfax, στις υπόλοιπες τράπεζες το τοπίο είναι εξαιρετικά ρευστό. Λόγω μάλιστα της μετατροπής των ομολόγων σε μετοχές, προκύπτουν μέτοχοι «από το παράθυρο», οι οποίοι έχουν αποκτήσει σημαντικό ποσοστό χωρίς να έχουν συμμετάσχει καν στο book building.
Αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Alpha Bank, στην οποία πλέον η γαλλική τράπεζα Credit Agricole έχει ποσοστό άνω του 10% και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος μετά το ΤΧΣ.
H Credit Agricole Life, η οποία είναι η ασφαλιστική εταιρεία του ομίλου της Credit Agricole έφτασε να κατέχει το ποσοστό αυτό στην Alpha Bank καθότι συμμετείχε μέσω της ανταλλαγής ομολόγων σε μετοχές για έναν τίτλο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, ο οποίος αφορούσε επένδυση ασφαλισμένων σε unit-linked προϊόντα. Έτσι, μέσω της ασφαλιστικής της εταιρείας, και αντίστοιχα για ένα ασφαλιστικό προϊόν της Εμπορικής, η Credit Agricole έγινε μεγαλομέτοχος της Alpha Bank!
Στελέχη της Alpha Bank ανέφεραν πάντως στο Insider.gr ότι δεν τίθεται θέμα ουσιαστικής ανάμειξης της Credit Agricole στην Alpha Bank και διαβεβαίωναν ότι η γαλλική τράπεζα σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα!
Εξάλλου, το 2013 οι Γάλλοι είχαν φύγει «κακήν κακώς» από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ η αποτυχημένη επένδυση στην Ελλάδα είχε οδηγήσει και στην καρατόμηση της τότε διοίκησης.
Νέοι μεγαλομέτοχοι
Παράλληλα, όπως ανέφεραν χρηματιστηριακά στελέχη, με την ανακοίνωση των νέων μετοχολογίων των τραπεζών, αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις ως προς τη σύνθεση των μετόχων. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγω για funds από την Τουρκία, τη Νοτιοανατολική Ασία, ακόμη και τη Μέση Ανατολή, τα οποία έχουν αποκτήσει σημαντικά μερίδια στις ελληνικές τράπεζες. Αντίστοιχα, πολλοί είναι εκείνοι που τοποθετήθηκαν στο book building ως πελάτες μεγάλων επενδυτικών οίκων και η άθροιση των επιμέρους μεριδίων τους μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση ακόμη και πλειοψηφικών ποσοστών.