Bristol Myers Squibb: 4 εξαγορές σε 5 χρόνια – Η δραστηριότητα στην Ελλάδα

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bristol Myers Squibb: 4 εξαγορές σε 5 χρόνια – Η δραστηριότητα στην Ελλάδα
Το 2019 «έκλεισε» τη δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία στην αγορά φαρμάκου της τελευταίας 25ετίας (statista), με την εξαγορά της Celgene για 74 δισ. δολάρια. 

Στην ανάπτυξή της επενδύει σταθερά τα τελευταία χρόνια η αμερικανική βιοφαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb (BMS), έχοντας προχωρήσει σε 4 εξαγορές μέσα σε μία πενταετία. Το 2019, μάλιστα, «έκλεισε» τη δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία στην αγορά φαρμάκου της τελευταίας 25ετίας (statista), με την εξαγορά της Celgene για 74 δισ. δολάρια.

Το 2020 εξαγόρασε τη MyoKardia για 13,1 δισ. δολάρια και το 2022 την Turning Point Therapeutics , μια συμφωνία 4,1 δισ. δολαρίων. Προ ημερών ανακοινώθηκε ότι προχωρά στην εξαγορά της Mirati Therapeutics, μια συμφωνία αξίας έως και 5,8 δισ. δολαρίων.

Με παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες και 30.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, η BMS, συμπεριλαμβάνεται στις 7 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο το 2022.

Το ίδιο έτος επένδυσε 11,3 δισ. δολάρια σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α), με περισσότερα 45 μόρια να αναμένονται σε πλήρη ανάπτυξη την επόμενη τριετία. Ο αμερικανικός κολοσσός εφαρμόζει παγκοσμίως ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην Ε&Α, σε ολοένα και περισσότερες θεραπευτικές περιοχές, όπως συμπαγείς όγκοι, αιματολογικές κακοήθειες, θαλασσαιμία, πολλαπλή σκλήρυνση, καρδιολογία, ψωρίαση και φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Αυτό αντανακλάται και στα πιο πρόσφατα στοιχεία του 2021, περίοδο κατά την οποία η BMS επένδυσε το 24,5% των εσόδων της στην κλινική έρευνα, δηλαδή συνολικά πάνω από 11 δισ. δολάρια παγκοσμίως.

Η παρουσία στην Ελλάδα

Στη χώρα μας η εταιρεία δραστηριοποιείται εδώ και 62 χρόνια, σημειώνοντας ανάπτυξη 27% στην επταετία 2017-2023. To Χαρτοφυλάκιό της αποτελείται αποκλειστικά από φάρμακα σοβαρών ασθενειών (Ν. 3816), με το 80% του κύκλου εργασιών της να αφορά σε νοσοκομειακά φάρμακα για συμπαγείς όγκους, αποφρακτική υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, Β-θαλασσαιμία, αιματολογικές κακοήθειες, πολλαπλή σκλήρυνση, ψωρίαση, φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Μέχρι το 2030 αναμένονται 40 νέα brands στην ελληνική αγορά.

Παρά το αντίξοο περιβάλλον φαρμακευτικής πολιτικής, ισχυρό παραμένει το ερευνητικό αποτύπωμα της εταιρείας και στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή «τρέχει» (υπό εξέλιξη) 47 μελέτες στην ογκολογία, την αιματολογία, την ανοσολογία και τα καρδιαγγειακά, στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 1.020 ασθενείς. Το ύψος της επένδυσης στην κλινική έρευνα ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες εκ των έσω, οι υποχρεωτικές επιστροφές που κατέβαλε η BMS Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 168% στην περίοδο 2017-2022, ενώ η ανάπτυξη της εταιρείας αντιστοιχούσε σε 27%.

Η BMS Ελλάδας απασχολεί 72 άτομα. Την τελευταία τριετία το 25% των εργαζομένων της έλαβε προαγωγή και το 15% ανέλαβε διευρυμένα καθήκοντα για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι 5 από τις 7 θέσεις της ηγετικής ομάδας και το 60% των πόστων ευθύνης του οργανισμού καλύπτονται από γυναίκες. Την τελευταία διετία διακρίθηκε ως ένα από τα δύο καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στην Ελλάδα (Λίστα Best Workplaces), ενώ τo 2023 κατέλαβε την πρώτη θέση στη Λίστα Great Place to Work for Women.

Με στόχο την εξυγίανση της χρηματοδότησής του ΕΣΥ, η εταιρεία, λαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση της πολιτικής υγείας στο πεδίο της ογκολογίας, της διαχείρισης αίματος και της καρδιολογίας, ενώ υποστηρίζει διαχρονικά το έργο συλλόγων ασθενών σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες που δραστηριοποιείται στη χώρα μας.

Σε επίπεδο κοινωνικής ευθύνης, το BMS Foundation υποστήριξε συνολικά με 100.000 ευρώ το έργο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των Γιατρών του Κόσμου στην περίοδο της πανδημίας, ενώ πρόσφατα δώρισε 25.000 δολάρια στον Ερυθρό Σταυρό για την υποστήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Παράλληλα, έχει εγκαινιάσει το πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας «Αιμείς για Αιμάς», σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Bloode.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bristol Myers Squibb: Εξαγοράζει την Mirati Therapeutics σε μια συμφωνία ύψους 5,8 δισ. δολαρίων

Κίνδυνος αποχώρησης ξένων φαρμακευτικών εταιρειών από την Ελλάδα

Χρυσοχοΐδης: Οι καλύτεροι επιστήμονες θα «χαράξουν» την Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική – Το πλαίσιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider