Μέσα από μία επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από τους καλύτερους και εγκυρότερους επιστήμονες, Έλληνες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, θα «αναδυθεί» η Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, από το βήμα του συνεδρίου HealthWorld, που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
«Η Ελλάδα στο χώρο της Υγείας δεν χρειάζεται αλλαγές. Δεν είναι αρκετές. Η Ελλάδα χρειάζεται μια συνολική, καθολική μεταρρύθμιση. Και αυτό δεν είναι μία μεγαλοστομία. Είναι μία αναγκαιότητα. Εάν επιχειρήσουμε πάλι “μπαλώματα” και μικροαλλαγές, το αποτέλεσμα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, θα είναι απολύτως το ίδιο. Γι’ αυτό έχουμε αποφασίσει και στον τομέα του φαρμάκου να εκπονήσουμε μια νέα Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.
Η πολιτική αυτή θα περιλαμβάνει σταθερούς κανόνες, προσβασιμότητα, αξιολόγηση και αποζημίωση, διαφάνεια και δικαιοσύνη, με στόχο οι δαπάνες στο φάρμακο να εξελίσσονται με έναν ορθολογικό τρόπο, σε εναρμόνιση με τις δύο προτεραιότητες που πρέπει να τρέχουν παράλληλα όσον αφορά στην πολιτική υγείας: αφενός να εξασφαλιστεί η υγεία ως κοινωνικό αγαθό για όλους, αφετέρου να υπάρχει ταυτόχρονα μία ορθολογική διαχείριση στην οικονομική διάσταση.
«Η προσπάθειά μας για τη δημιουργία της Εθνικής Φαρμακευτικής Πολιτικής, περνάει μέσα από τη σύσταση μίας επιτροπής με τους καλύτερους, διασημότερους, εγκυρότερους επιστήμονες, Έλληνες που δρασητριοποιούνται στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, κατά το δυνατό με το μεγαλύτερο κύρος. Αναζητώ έναν project manager, ο οποίος θα τρέξει όλο αυτό το project και, στη συνέχεια, θα δημιουργήσουμε ομάδες εργασίας για τα καινοτόμα φάρμακα. Η γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται ειδική διαχείριση για τα καινοτόμα φάρμακα, με ένα ειδικό ταμείο -αυτές είναι οι αρχικές μου σκέψεις- έτσι ώστε να γνωρίζετε κι εσείς τους καθαρούς κανόνες, να γνωρίζετε ποια θα είναι η επενδυτική και οικονομική δραστηριότητά σας στη χώρα τα επόμενα χρόνια», εξήγησε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απευθυνόμενος στα στελέχη της καινοτόμου φαρμακοβιομηχανίας.
Αποζημίωση με δημοκρατικές διαδικασίες στα καινοτόμα - Στήριξη στα γενόσημα
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις τρεις κατηγορίες φαρμακευτικών προϊόντων: τα καινοτόμα, τα χιλιάδες on και off patent που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά εδώ και χρόνια και τα γενόσημα.
Μιλώντας για τα καινοτόμα φάρμακα, τόνισε ότι κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται, υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, 20 προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 20% της δαπάνης.
«Διαρκώς έχουμε νέα φάρμακα που μπαίνουν στην αγορά, που είναι αναγκαία και, με βάση την αποτελεσματικότητα τους, πρέπει να αποζημιωθούν, υπολογίζοντας ταυτόχρονα τη συνολική πολιτική της χώρας, τις οικονομικές της δυνατότητες και τους ρυθμούς ανάπτυξης, έτσι ώστε να προχωρήσουμε μέσα από μία διαδικασία κυρίως δημοκρατική. Γιατί αυτή είναι η αξία της Δημοκρατίας: δηλαδή η συνεννόηση, η συμπόρευση και ταυτόχρονα να γίνουμε αποτελεσματικοί απέναντι στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη αυτές τις σύγχρονες θεραπείες», τόνισε ο Υπουργός.
Αναφερόμενος στα γενόσημα επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι το οποίο όμως μεγαλώνει, δηλώνοντας ευτυχής γι’ αυτήν την εξέλιξη και εξέφρασε την πρόθεση της πολιτείας να στηρίξει με κίνητρα τις επενδύσεις στη χώρα για την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων. «Τα ελληνικά γενόσημα είναι αναγκαία για όλη την ευρωπαϊκή αγορά, στο πλαίσιο των παράλληλων εξαγωγών», υπογράμμισε.
Έλεγχος στις παράλληλες εξαγωγές
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης στις παράλληλες εξαγωγές, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία διαδικασία νομιμότατη, που προσφέρει στη χώρα εισοδήματα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι πρέπει να εναρμονίζεται πάντα με τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, της επάρκειας των φαρμάκων για τους Έλληνες ασθενείς. «Προχωράμε στην εφαρμογή μιας πολιτικής, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνικές εφαρμογές, έτσι ώστε το Δημόσιο, ο ΕΟΦ, οι οργανισμοί του, ο ΕΟΠΥΥ, η ΗΔΙΚΑ, οι φαρμακέμποροι, η φαρμακοβιομηχανία, όλοι μας, να είμαστε καθημερινά online, να διαβουλευόμαστε με διαφάνεια και να ξέρουμε ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη και δεν θα φύγουν από τη χώρα και ποια από αυτά μπορούν να εξάγονται οπουδήποτε στον κόσμο, και στο πλαίσιο παράλληλων εξαγωγών από τις φαρμακαποθήκες», ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Και εδώ το στοιχείο της διαφάνειας οφείλει να είναι κυρίαρχο. Γιατί στη Δημοκρατία αυτό που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον, το λαϊκό συμφέρον και η επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία πρέπει να προστατεύεται στο πλαίσιο αυτών των αξιών και των νόμων», πρόσθεσε.
Τέλος, ο Υπουργός κάλεσε τις εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα, εκφράζοντας την πρόθεση για δημιουργία περαιτέρω φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος και παροχή κινήτρων κατόπιν διαβούλευσης.