Την επιβεβαίωση του ρόλου της, ως ενός εκ των μεγαλύτερων παικτών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, επιδιώκει η UniCredit, υπό τον CEO Andrea Orcel, μετά από τη συμφωνία της με την Alpha Bank, η οποία προβλέπει συγχώνευση των θυγατρικών των δύο τραπεζών στο εξωτερικό, αλλά και πρόταση για την εξαγορά του 9% της Alpha Bank που κατέχει το ΤΧΣ.
Όπως γράφει το Bloomberg, η UniCredit αναζητούσε μικρής κλίμακας εξαγορές στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας. Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει το timing του deal, που έρχεται αμέσως μετά από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα «δυναμικά» κέρδη της Alpha Bank από τη συμφωνία με τη UniCredit
Παράλληλα, η UniCredit, η οποία δεν αποκάλυψε τιμή για το μερίδιο της Alpha Bank, έστειλε προσφορά στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της Ελλάδας που δημιουργήθηκε στην αρχή της κρίσης χρέους της χώρας. Με βάση την τελευταία τιμή κλεισίματος της Alpha Bank, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε περίπου 269 εκατομμύρια ευρώ. Η UniCredit θα πληρώσει επίσης 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά για τη ρουμανική μονάδα της Alpha Bank και θα τη συνδυάσει με τη δική της για να δημιουργήσει τον τρίτο μεγαλύτερο δανειστή στη χώρα αυτή. Η Alpha Bank θα διατηρήσει το 9,9% της συγχωνευμένης τράπεζας.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στουρνάρας για συμφωνία Alpha Bank - UniCredit: Αντανακλά την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας
Σχολιάζοντας ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, δήλωσε ότι η τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγορών μικρότερης κλίμακας σε βασικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στη σωστή τιμή. Η συμφωνία είναι «μια εξαιρετική αρχή για τη διαδικασία αποεπένδυσης και μια αντανάκλαση της ανακτημένης αξιοπιστίας της Ελλάδας», δήλωσε στο Bloomberg News ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Κατόπιν του deal, η UniCredit ξεπερνά τη μονάδα της Societe Generale, BRD, για να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα σε ενεργητικό στη Ρουμανία, έπειτα από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς της.