Τελ. ενημέρωση: 13:10
Θετικές εξελίξεις φαίνεται πως φέρνει η αναβάθμιση της Standard & Poor's για την εγχώρια αγορά, καθώς το ενδιαφέρον των ξένων αναθερμαίνεται έντονα για το εγχώριο τραπεζικό και επιχειρηματικό σύστημα.
Συγκεκριμένα, σε επενδυτική βαθμίδα «δια χειρός» μεγάλου οίκου αξιολόγησης επιστρέφει η Ελλάδα, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Η Standard & Poor's αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο «BBB-» με σταθερό outlook, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στα μεγάλα χαρτοφυλάκια και τους διαχειριστές να τοποθετηθούν τόσο στο ελληνικό χρέος όσο και στις ελληνικές μετοχές. Καταλυτικό ρόλο στην αναβάθμιση διαδραμάτισε η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας, τονίζει ο οίκος.
Έχουν περάσει 13 χρόνια από όταν η ελληνική οικονομία βρέθηκε να χάνει την επενδυτική βαθμίδα από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, πέφτοντας στην κατηγορία του «junk». Τώρα η Standard & Poor's δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας, αναγνωρίζοντας τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και την υπέρβαση των εμποδίων που υπήρξαν.
Η S&P προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5% το 2023, περίπου σε ευθυγράμμιση με την οικονομική επέκταση του 2,4% που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο τουριστικός τομέας τα πάει ιδιαίτερα καλά, σημειώνει ο οίκος, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είχε το καλύτερο πρώτο εξάμηνο από πλευράς εισερχόμενης τουριστικής κίνησης από την αρχή καταγραφής των στοιχείων, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις τουριστικές εισπράξεις των πρώτων επτά μηνών που ήταν 18% πάνω από τα επίπεδα του 2019. Αυτή είναι η ταχύτερη ανάκαμψη μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών.
Μετά τα εγκωμιαστικά σχόλια του οίκου αξιολόγησης, που έδινε σημαντικά πατήματα στους long κόντρα στη διεθνή συγκυρία και τα γεωπολιτικά ρίσκα, ήρθε το μέγκα ντιλ της Alpha Bank με τη UniCredit να δημιουργήσει συνθήκες σημαντικής υπεραπόδοσης και ράλι για το ΧΑ.
Αναλυτικά, προσφορά προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το σύνολο των μετοχών που σήμερα κατέχει στην Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών (9%) υπέβαλε η UniCredit.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εάν η διαδικασία με το ΤΧΣ δεν ολοκληρωθεί, η UniCredit έχει δεσμευτεί να αγοράσει μέσω της αγοράς ένα μετοχικό μερίδιο ίσο με το χαμηλότερο του 5% ή ένα διαφορετικό ποσοστό μετοχών που προκύπτει από την επένδυση της UniCredit ενός συνολικού προσυμφωνημένου ποσού μέσα στους επόμενους 24 μήνες.
Παράλληλα, οι δύο τράπεζες συμφώνησαν να συγχωνεύσουν τις θυγατρικές τους στη Ρουμανία, δημιουργώντας την 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη ρουμάνικη τραπεζική αγορά βάσει συνόλου ενεργητικού, ενισχύοντας την παρουσία της UniCredit σε μία κύρια και αναπτυσσόμενη αγορά, με την Alpha Bank να διατηρεί ποσοστό 9,9% στο νέο σχήμα.
Όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «ο μεγαλύτερος οίκος s&p μας έδωσε με την σειρά του την πολυπόθητη αναβάθμιση μετά
την DBRS με τους περισσότερους οίκους να μιλάνε με τα καλύτερα για την Ελληνική οικονομία. Είναι δεδομένο ότι στην αγορά θα εισρεύσει νέο χρήμα και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Η ερώτηση είναι αν βραχυπρόθεσμα μπορέσουμε να αποκτήσουμε μία καλύτερη ανοδική τάση κόντρα στις ξένες αγορές ή θα συνεχίσουμε να κινούμαστε αμυντικά μέχρις ότου βρούμε σωστό βηματισμό με τους άλλους. Από πλευράς δανεισμού η χώρα έχει καταφέρει να έχει καλύτερα επιτόκια από την Ιταλία και περίπου ίδια με την Ισπανία κάτι που θεωρείται μεγάλη επιτυχία. Το 2024 η χώρα εύκολα μπορεί να βγει και να αναχρηματοδοτήσει κοντά στα 9 δις ή και να φτιάξει ένα επιπλέον μαξιλάρι αν θέλει. Από την άλλη από εδώ και πέρα θα έχουμε μόνιμα επαναξιολογήσεις του ΧΑΑ από τους οίκους γεγονός που θα φέρνει νέα κεφάλαια προς επένδυση το επόμενο διάστημα από παθητικά funds. Το timing των πακέτων του ΤΧΣ παίζει τον ρόλο του με τις διεργασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει. Έχουμε τονίσει ότι η στάση αναμονής των ξένων κεφαλαίων έχει να κάνει με τα πακέτα μιας και μία αγορά τόσο ρηχή από την δική μας μπορεί να τους στοιχίσει ακριβά αν αρχίσουν από τώρα να κινούνται επιθετικά στο ταμπλό».
Τεχνικά, Μία κατοχύρωση του 1185 μπορεί να μας φέρει στην ζώνη του 1220 σε πρώτη φάση και στο 1260 σε δεύτερη. Αντίστοιχα μία κατοχύρωση της ζώνης 1159-1167 μπορεί να δώσει αν μη τι άλλο τα χαμηλά μας.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,43% στις 1.179,92 μονάδε, με τον τζίρο κοντά στα 30 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,75% στις 2906,31 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 0,72% στις 949,83 μονάδες.
Στις τράπεζες, όσο η Alpha Bank παραμένει σε αναστολή διαπραγμάτευσης η νευρικότητα ενείνεται. Η Eurobank καταγράφει άνοδο 0,98% στα 1,545 ευρώ, η ΕΤΕ στο 0,8% και τα 5,514 ευρώ και η Πειραιώς στο 0,77% και τα 2,874 ευρώ. Παράλληλα, ισχυρή άνοδο καταγράφει η Jumbo στο 4,06% και τα 25,62 ευρώ, με τον ΟΠΑΠ στο 1,2% και την ΕΧΑΕ στο 1,75%. Κέρδη 1,23% καταγράφει η Cenergy με την Aegean στο 0,71% και τα 9,87 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, Autohellas και ΜΟΗ.