Συνέντευξη Ελ. Βρεττού: Μέσα σε έναν χρόνο η Attica Bank είναι μια άλλη τράπεζα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συνέντευξη Ελ. Βρεττού: Μέσα σε έναν χρόνο η Attica Bank είναι μια άλλη τράπεζα
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, μιλάει στο Insider.gr για τον πρώτο – απαιτητικό και πυκνό – χρόνο ως επικεφαλής της Attica Bank και τα βήματα που έγιναν, ώστε η τράπεζα να κάνει το μεγάλο comeback, καθώς και τα σχέδια για την συγχώνευση με την Παγκρήτια και τη δημιουργία ενός κοινού, ανταγωνιστικού και υγιούς τραπεζικού οργανισμού.

Μία τράπεζα που θέτει τον πελάτη στο προσκήνιο, μπορεί να δημιουργεί κεφάλαιο και κερδοφορία και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της αγοράς, τόσο καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και ανοίγοντας και πάλι την πόρτα σε εταιρείες και επαγγελματίες που εξυγιάνθηκαν μετά την κρίση, είναι πλέον η Attica Bank.

Η Ελένη Βρεττού, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Τράπεζας, μιλάει στο Insider.gr για τον πρώτο – απαιτητικό και πυκνό – χρόνο ως επικεφαλής της Attica Bank και τα βήματα που έγιναν, ώστε η τράπεζα να κάνει το μεγάλο comeback, καθώς και τα σχέδια για την συγχώνευση με την Παγκρήτια και τη δημιουργία ενός κοινού, ανταγωνιστικού και υγιούς τραπεζικού οργανισμού.

Συνέντευξη στη Νένα Μαλλιάρα:

- H Attica Bank παρουσίασε στο α΄ εξάμηνο επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας ύψους 20,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα όλων των τραπεζών επηρεάστηκαν ιδιαιτέρως θετικά από τα υψηλά επιτόκια που απέφεραν αυξημένα επιτοκιακά έσοδα, μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια ότι η Attica Bank έχει μπει ανεπιστρεπτί στην οδό της κερδοφορίας; Ποιες είναι οι ενδείξεις για τα αποτελέσματα εννεαμήνου;

Η Attica Bank, όπως και οι άλλες τράπεζες, ωφελείται από την άνοδο των επιτοκίων σε επίπεδο επιτοκιακών εσόδων, όμως το κύριο όφελος στα έσοδά της προέρχεται αφενός από τη διεύρυνση των εργασιών της, αφετέρου και παράλληλα, από τη μείωση του περιττού κόστους, που αποδίδει. Η συνεισφορά των επιτοκίων στα αποτελέσματά μας αντιστοιχεί σε λιγότερο από 30%, ενώ η μεγαλύτερη ώθηση προέρχεται από τα νέα δάνεια, έχοντας στόχο να εκταμιεύουμε άνω των 80 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, ενώ παράλληλα και η μείωση των λειτουργικών εξόδων ξεπερνά το 15% σε ετήσια βάση. Για το εννεάμηνο οι ενδείξεις είναι ότι η τάση της κερδοφορίας εδραιώνεται και μάλιστα, θα συνεχιστεί με γεωμετρική αύξηση.

Μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου θα αποτελέσουν ορόσημο για την Τράπεζα, σφραγίζοντας την ανάκαμψή της. Πλέον, δημιουργούμε και δεν καταναλώνουμε κεφάλαιο για τη λειτουργία της Τράπεζας. Έχουμε περίπου 400 εκατ. ευρώ ήδη νέες εκταμιεύσεις από τις αρχές του έτους και πραγματική θετική πιστωτική επέκταση, η οποία κατά τα 2/3 προέρχεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτέλεσμα του πελατοκεντρικού μοντέλου εξυπηρέτησης που χτίζουμε στην Attica Bank. Όλα περιστρέφονται γύρω από τον πελάτη, είμαστε δίπλα του, πάνω στις ανάγκες του με αμεσότητα και ταχύτητα σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας.

- Αναλάβατε το τιμόνι της Αttica Bank τον Σεπτέμβριο του 2022, έχοντας θητεύσει προηγουμένως σε υγιείς και μεγάλους οργανισμούς. Τι είδατε στην Attica Bank ώστε να αναλάβετε μία θέση υψηλού ρίσκου, δεδομένου ότι η Τράπεζα έπρεπε να αντιμετωπίσει καταρχάς την επιβίωσή της και μετά την ανάπτυξή της; Σε ποιους άξονες βασίσατε το επιχειρηματικό σας σχέδιο για την ανάκαμψη της Attica Bank;

Αναμφίβολα, η ανάληψη της διοίκησης της Attica Bank ήταν μία μεγάλη πρόκληση. Έπρεπε να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη σε μια τράπεζα που είχε συνδέσει το όνομά της με εξυπηρετήσεις, σκάνδαλα και ζημίες και δεν είχε καμία εταιρική διακυβέρνηση σοβαρού τραπεζικού οργανισμού. Όταν μου προτάθηκε να αναλάβω την Attica Bank, ζητούμενά μου ήταν να μπορέσω να δουλέψω για να αναγεννηθεί η Τράπεζα χωρίς πολιτικές ή άλλες παρεμβάσεις και με τους ανθρώπους που θα συμμερίζονταν το ίδιο όραμα και θα είχαν τις γνώσεις και την εμπειρία να το υλοποιήσουν. Τη σωστή εταιρική διακυβέρνηση, την τήρηση κανόνων και λειτουργιών και την διοίκηση της Τράπεζας με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, ήταν τα ζητούμενα που διασφάλισε η εξαιρετική και διαφανής επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος, με την οποία χτίσαμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης, εκτιμώ.

Στη συνέχεια, ήρθαν στην Attica Bank στελέχη πολύ αξιόλογα, με θητεία σε ξένες ή στις ελληνικές συστημικές τράπεζες που κουβαλούσαν πολύτιμη εμπειρία και σχέσεις με πελάτες στην αγορά που τους έφεραν στην Τράπεζα. Στελέχη που είχαν καλή φήμη σε όλα τα επίπεδα, από την επαγγελματική επάρκεια έως τον χαρακτήρα και την ικανότητά τους να δουλεύουν σαν ομάδα, και που πάνω απ΄ όλα είχαν μάθει να λειτουργούν με αρχές εταιρικής διακυβέρνησης. Αυτή απουσίαζε παντελώς από τη λειτουργία της Attica Bank και ήταν πρώτη προτεραιότητά μου: η Τράπεζα να λειτουργήσει με οργάνωση, δομές και αρχές που να εμπεδώνουν την μέτρηση των κινδύνων και την διαφανή λειτουργία, στοιχεία που πρέπει να διέπουν ένα τραπεζικό οργανισμό. Παράλληλα, αναδείχθηκαν υφιστάμενα «κρυμμένα» ταλέντα της τράπεζας, αξιόλογα στελέχη, λειτουργώντας σε αυτή τη νέα κουλτούρα – όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι η δύναμη της τράπεζας. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ, και θα το επαναλαμβάνω κάθε φορά, γιατί αυτοί έχτισαν την επανίδρυση της Τράπεζας.

Παρά τις δυσκολίες του κακού παρελθόντος, βεβαίως, η Attica Bank είχε το πλεονέκτημα του μικρού μεγέθους, άρα μπορεί πιο εύκολα να αλλάξει η εταιρική διακυβέρνηση και η εταιρική κουλτούρα με το κατάλληλο μήνυμα από την διοίκηση και την υπόδειξη του τι είναι αποδεκτό πλέον και τι όχι. Και επιπλέον, διαγνώσαμε όλοι λαμβάνοντας υπόψη την επικοινωνία μας με το σύνολο της αγοράς, την δυνατότητα να καλύψει δυναμικά ένα κενό χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μετά την κρίση, το 50% της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε κάποιο χαρτοφυλάκιο servicer και είναι αποκλεισμένο από τη χρηματοδότηση των μεγάλων τραπεζών. Θέλουμε και μπορούμε ως Τράπεζα να δώσουμε λύση σε όλους όσοι είναι νοικοκύρηδες και που για κάποια συγκυρία τους γονάτισε η κρίση. Αυτοί πρέπει να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Και θα το κάνουμε χωρίς εκπτώσεις στα πιστωτικά μας κριτήρια, αλλά με πλήρη συναίσθηση ότι πρέπει να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να αναπτυχθούν προς όφελος της οικονομίας. Παράλληλα στοχεύουμε και σε όλους τους πελάτες μας ανεξαιρέτως, να δίνουμε άμεση, ταχύτατη εξυπηρέτηση και ευελιξία, παρόμοια με αυτή που θα ελάμβαναν συνήθως μόνο πολύ μεγάλες επιχειρήσεις σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Για εμάς κάθε πελάτης είναι σημαντικός.

- Δεκατρείς μήνες μετά, ποια γεγονότα και στρατηγικές επιλογές σας θεωρείτε κομβικά για την αλλαγή σελίδας στην Attica Bank;

Αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα ήταν πολύ συμπυκνωμένο σε δράση και γεγονότα, μέσα από τα οποία η Attica Bank κατάφερε να γυρίσει σελίδα. Και δεν σας κρύβω ότι ήταν επίσης ένα εξαντλητικό διάστημα για όλα τα στελέχη που δουλεύουν για την αναγέννηση της Τράπεζας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Attica Bank δεν είναι μία Τράπεζα που στήθηκε εκ του μηδενός, αλλά κουβαλούσε ένα βεβαρυμμένο παρελθόν. Το έργο, επομένως, που αναλάβαμε είναι ένας συνδυασμός restructuring και startup. Έπρεπε να κατεδαφίζουμε τα αρνητικά και παράλληλα να χτίζουμε κερδίζοντας με κόπο την χαμένη εμπιστοσύνη.
Στην πορεία αυτή κομβικές στιγμές ήταν καταρχάς, η είσοδος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank κατά την πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Δεκέμβριο του 2021.

Το Ταμείο στήριξε την Τράπεζα, έφερε αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, ικανότατους ανθρώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο και μια απολύτως απαραίτητη για εμάς πειθαρχία. Είναι μια σφραγίδα εμπιστοσύνης προς όλη την επενδυτική κοινότητα χάρη στην ύπαρξη του ΤΧΣ ότι η τράπεζα λειτουργεί με πλήρεις κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Επόμενη κομβική στιγμή ήταν η είσοδος του ιδιώτη μετόχου, της Thrivest, στην δεύτερη αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank τον περασμένο Απρίλιο. Χωρίς την είσοδο του ιδιώτη μετόχου δεν θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε το επιχειρησιακό πλάνο ανάπτυξης της Attica Bank και να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Αντίστοιχα η Thrivest ενσαρκώνει έναν ιδιώτη επενδυτή που προσδοκά η επένδυσή του να αποκτήσει αξία από τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Τράπεζας, την επιστροφή στη διαφάνεια και την επιστροφή στην κερδοφορία, κάτι που δεν ήταν πάντα αυτονόητο για αυτή την τράπεζα.

- Πρόσφατα ολοκληρώσατε την πώληση της τιτλοποίησης κόκκινων δανείων Astir I. Πώς διαμορφώνεται μετά την πώληση αυτή το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας και ο δείκτης NPE; Ποιες είναι οι κινήσεις που θα ακολουθήσουν για την πλήρη εξυγίανση της Attica Bank; Και σε ποιο χρονικό ορίζοντα θα μιλάμε για μία Τράπεζα με υγιή ισολογισμό, απαλλαγμένη από το βαρίδι των κόκκινων δανείων;

Η πώληση του χαρτοφυλακίου Astir I έγινε με απόλυτη επιτυχία για την Τράπεζα. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης Μη εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων της Attica Bank θα υποχωρήσει κάτω του 60% πριν από το τέλος του έτους, με την κάλυψη των δανείων (provisioning coverage) να κινείται πάνω από 60%. Οι δείκτες παραμένουν υψηλοί, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας από πού έχουμε ξεκινήσει και ότι η συναλλαγή αυτή είναι η πρώτη συναλλαγή οριστικής αποαναγνώρισης ΜΕΑ, γεγονός που βελτιώνει την αξιοπιστία μας σε αυτή την αγορά. Μειώνουμε τα κόκκινα δάνεια της Τράπεζας και παράλληλα μεγαλώνει και το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων.

Καθοριστικό για την περαιτέρω δραστική εξυγίανση του ενεργητικού της Attica Bank από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) θα είναι το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής». Αντιλαμβανόμαστε ότι ο «Ηρακλής» θα είναι διαθέσιμος μέχρι το τέλος του έτους και στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία μας, στοχεύοντας στην επίτευξη μονοψήφιου δείκτη ΜΕΑ εντός του 2024 με τη στήριξη των μετόχων μας.

- Τον Απρίλιο του 2023 η Attica Bank υλοποίησε μία δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μετά την πρώτη ΑΜΚ διάσωσης τον Δεκέμβριο του 2021 στην οποία συμμετείχε το ΤΧΣ. Με τον νέο μέτοχο, την Thrivest, που αποκτήσατε φέτος, έχει εξαγγελθεί σχέδιο συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα των μετόχων της Thrivest. Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και το χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση και την κεφαλαιακή ενίσχυση του νέου σχήματος; Μετά το πέρας αυτής, η Attica Bank θα είναι μια ιδιωτική τράπεζα;

Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank τον Απρίλιο του 2023 στην οποία συμμετείχε αυτόνομα, πλην της Thrivest, και η Παγκρήτια Τράπεζα, έγινε επενδυτική συμφωνία για πιθανή συγχώνευση των δύο τραπεζών. Έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις των μετόχων με την Παγκρήτια, θα διενεργηθεί άμεσα due diligence από την Thrivest στην Attica Bank και από το ΤΧΣ στην Παγκρήτια, θα δούμε πόσα νέα κεφάλαια θα απαιτήσει η εξυγίανση από τα κόκκινα δάνεια μέσω «Ηρακλή», ενώ ήδη η Oliver Wyman έχει αναλάβει να εκπονήσει το νέο κοινό business plan της ενοποιημένης Τράπεζας που στόχο έχει να αποτυπώσει τόσο τις συνέργειες όσο και τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες για την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της νέας Τράπεζας.

Αυτές είναι προϋποθέσεις για να εγκριθεί η συγχώνευση και να καθοριστεί το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της νέας, ενιαίας τραπεζικής οντότητας. Σκοπό έχουμε το σχετικό αίτημα για τη συγχώνευση να υποβληθεί στις εποπτικές αρχές την ερχόμενη άνοιξη, πριν από το Πάσχα του 2024.

Στόχος μετά την επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι η Attica Bank να ιδιωτικοποιηθεί, όπως αποτυπώνεται και στη συμφωνία μετόχων. Υπάρχει επομένως ένα πλάνο με τρία στάδια: εξυγίανση – συγχώνευση – ιδιωτικοποίηση. Σημειωτέον ότι μέσα από αυτό το πλάνο θα εξυγιανθούν δύο τράπεζες παράλληλα, κάτι που διασφαλίζει απόλυτα την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι ιδιωτικοποίηση της Attica Bank δεν σημαίνει και μηδενισμό της συμμετοχής του ΤΧΣ. Το Ταμείο θα παραμείνει εκ των βασικών μετόχων της νέας τράπεζας, αλλά με ποσοστό πολύ μικρότερο του 72% που κατέχει σήμερα, με βασικό ζητούμενο και εκ του νόμου του να λάβει πίσω το σύνολο της επένδυσής του στην Attica Bank χωρίς καμία ζημία.

- Ποιος είναι ο χώρος που διεκδικεί η Αttica Bank στον τραπεζικό χάρτη; Με ποια συγκριτικά πλεονεκτήματα θα σταθεί στον ανταγωνισμό;

Όπως προανέφερα, η Attica Bank μπορεί να καλύψει ένα κενό του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και θα το κάνει, εστιάζοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση, παρέχοντας σύγχρονα εργαλεία, απόλυτα εξατομικευμένες λύσεις και ταχύτητα στην ανταπόκριση των αναγκών του πελάτη. Θα ήθελα να επισημάνω και μία ακόμη παράμετρο του πώς η Attica Bank βλέπει τον χώρο των ΜμΕ στον οποίο μπορεί να δραστηριοποιηθεί.

Attica Bank

Μετά την κρίση στην Ελλάδα, έχει καταλήξει δυσανάλογα μεγάλο κομμάτι δανείων στις εταιρείες διαχείρισης. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όσο τα δάνεια αυτά παραμένουν στις εταιρείες διαχείρισης. Πρέπει να εξυγιανθούν και να επιστρέψουν στις τράπεζες. Και αυτό είναι εφικτό με ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων, αλλά και με νέο δανεισμό. Η Attica Bank θα διαδραματίσει ρόλο στην επιστροφή θεραπευμένων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, παρέχοντας νέο δανεισμό, αλλά και αγοράζοντας χαρτοφυλάκια εξυγιασμένων δανείων, όπως κάναμε πρόσφατα στην περίπτωση της εξαγοράς των δανείων της ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργικής από την doValue.

- Ποιοι είναι οι τομείς αιχμής εφεξής στην υλοποίηση του επιχειρησιακού σας σχεδίου;

Θα επικεντρωθούμε στην εταιρική τραπεζική, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς όμως να αποκλείουμε και τις μεγάλες. Θα δούμε πολύ πιο στενά το κομμάτι των επαγγελματιών, όπως π.χ. οι μηχανικοί, διαμορφώνοντας και προσφέροντας πακέτα συνολικών λύσεων. Θα δώσουμε επίσης έμφαση στο κομμάτι πελατών που εξυγιάνθηκαν μετά την κρίση και είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα. Κοιτάζουμε επίσης συναλλαγές στους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας που αφορούν μεγάλα projects στην ενέργεια, τις υποδομές, τον τουρισμό, το real estate.

Βασικό μας ζητούμενο είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη. Η Attica Bank θέλει να γίνει η τράπεζα επιλογής του πελάτη, επειδή θα προσφέρει καλύτερη εξυπηρέτηση. Πρέπει να σας πω ότι η καλύτερη διαφήμιση για εμάς είναι ο ευχαριστημένος πελάτης, η διαφήμιση στόμα με στόμα που ήδη βλέπουμε να επιβραβεύει την πελατοκεντρική προσέγγιση που έχει υιοθετήσει η Attica Bank. Θέλω να επαναλάβω ότι στόχος είναι να μην ξαναδούμε τα λάθη του παρελθόντος και αυτό σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στα πιστωτικά μας κριτήρια ή στις διαδικασίες που πλέον έχουμε βάλει σε όλες τις εκφάνσεις της δραστηριότητάς μας.

- Πώς κινείται η Attica Bank αναφορικά με τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης και την εφαρμογή των κριτηρίων ESG;

Το ESG αποτελεί μέρος της αναπτυξιακής μας στρατηγικής. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα κριτήρια ESG επικεντρώνονται κυρίως στην κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον και εκεί εστιάζουν και θα εστιάζουν όλοι, όπως είναι αναμενόμενο και προβλέπεται από την νομοθεσία και τις εποπτικές αρχές. Για τις τράπεζες εξάλλου, τα περιβαλλοντικά κριτήρια περνάνε μέσα από το sustainable finance κατά σχεδόν 95%, οπότε και εμείς θα κινηθούμε ανάλογα. Θέλουμε ως Τράπεζα να κάνουμε πράγματα πέρα από τα αναμενόμενα και στους πυλώνες S και G, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση. Θα σας πω ότι αυτή τη στιγμή η Attica Bank έχει πέντε γυναίκες στο Διοικητικό της Συμβούλιο, δηλαδή συμμετοχή γυναικών άνω του 40%. Καμία άλλη εισηγμένη εταιρεία δεν έχει αντίστοιχο ποσοστό και όχι μόνο σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου.

Η εκπροσώπηση των γυναικών στις Γενικές Διευθύνσεις της Attica Bank είναι και πάλι στο μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη εισηγμένη. Η Attica Bank ήταν επίσης η πρώτη Τράπεζα που υπέγραψε την Χάρτα Διαφορετικότητας, οπότε σε επίπεδο διακυβέρνησης έχουμε συνολικά κάνει τεράστια βήματα. Στόχος μας πάντα είναι να μην κάνουμε μόνο τα ελάχιστα εποπτικά για να μην παραβατούμε, αλλά πάντα το κάτι καλύτερο για την κοινωνία και τη βιωσιμότητα σε όλους τους πυλώνες, καθώς αυτό εκφράζει την εταιρική μας κουλτούρα, τις νέες αξίες και αρχές μας.

Λόγω μεγέθους και ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσει, η Attica Bank δεν έχει το αντίστοιχο budget των μεγάλων τραπεζών για δράσεις με κοινωνικό πρόσημο. Παρ΄ όλα αυτά είμαστε παρόντες – η Τράπεζα αλλά και οι υπάλληλοί της εθελοντικά- σε όλες τις ανθρωπιστικές δράσεις και τα γεγονότα, όπως οι πρόσφατες πλημμύρες στην Θεσσαλία, προσφέροντας στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Επίσης, έχει αναλάβει σημαντικές δράσεις στο εκπαιδευτικό κομμάτι, υποστηρίζοντας σχολεία, με προτεραιότητα εκείνα σε λιγότερο προνομιούχες η ανεπτυγμένες περιοχές της Αθήνας και της περιφέρειας. Για εμένα περισσότερο συγκινητική από κάθε δήλωση είναι η συμμετοχή των ανώνυμων υπαλλήλων της τράπεζας που πάντα προσφέρουν σε τέτοιες δράσεις εθελοντικά και με μεγάλη αφοσίωση και αλληλεγγύη.

- Την Παρασκευή είχαμε την χορήγηση επενδυτικής βαθμίδας από την S&P στη χώρα μας και χθες ανακοινώθηκε η συμφωνία της Alpha Bank με τη Unicredit, που δρομολογεί την έλευση στρατηγικού επενδυτή στην ελληνική τράπεζα. Τι αλλάζει στην εγχώρια τραπεζική σκηνή;

Αρχικά αξίζουν συγχαρητήρια στην Alpha Bank και τη Unicredit για την σημαντική συμφωνία, η οποία ενδυναμώνει συνολικά το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Η έλευση ξένων στρατηγικών επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες και δη άλλων ιστορικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων – λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανάληψη επενδυτικής βαθμίδας από την S&P - είναι η σφραγίδα ότι η ελληνική οικονομία έχει αφήσει πίσω της τα πέτρινα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης και ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες, σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης και δυνατότητα σημαντικών συνεργειών. Η πρόοδος που έχει κάνει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος στη χώρα μας για να εξυγιανθεί και να επιστρέψει στην κανονικότητα ήταν μακρύς και επίπονος και πλέον, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες μπορούν να διεκδικούν με αξιώσεις τον ρόλο τους στην ευρωπαϊκή σκηνή. Αυτό το θετικό κλίμα πρέπει να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας, των επενδυτών, των μετόχων και των πελατών των τραπεζών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΧΣ: Ξεκινά η διαδικασία διορισμού Συμβούλου Διάθεσης για το deal UniCredit - Alpha Bank

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider