Στη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της στην Πάτρα προχώρησε η βιομηχανία ειδών συσκευασίας Crown Hellas Can. Το εργοστάσιο διέθετε δύο γραμμές παραγωγής μεταλλικών δοχείων χαμηλής ταχύτητας, με δυνατότητα παραγωγής μόνο καθιερωμένων μεταλλικών δοχείων «standard» χωρητικότητας 33cl, με ετήσια δυνατότητα παραγωγής περίπου 900 εκατ. δοχεία.
Γιατί μπήκε «λουκέτο»
Όπως επισημαίνει η εταιρεία στις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2022, που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ τα προηγούμενα 24ωρα «παράγοντες όπως η χαμηλή αξιοποίηση της παραγωγής, τα υψηλά πάγια έξοδα, το υψηλό κόστος αγοράς μετάλλου και το υψηλό κόστος κατανάλωσης ενέργειας καθώς και η χαμηλή εγχώρια ζήτηση για το μοναδικό μέγεθος δοχείων που μπορεί να παραχθεί, τα δοχεία που παρασκευάζονται από το εργοστάσιο της Πάτρας έχουν υψηλό και μη ανταγωνιστικό κόστος. Επομένως, η συνέχιση της παραγωγής δοχείων στο εργοστάσιο της Πάτρας έχει καταστεί ασύμφορη».
Κατόπιν τούτου, η Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου 2023 αποφάσισε «όπως η εταιρεία προβεί στη διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου της Πάτρας, έως την 30η Σεπτεμβρίου 2023, και στη συνακόλουθη οριστική διακοπή λειτουργίας του».
Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για τους 121 εργαζομένους
Η διοίκηση στις οικονομικές της καταστάσεις υπογραμμίζει πως: «η απόφαση αυτή έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα τη διακοπή από της ημερομηνίας αυτής της λειτουργίας του εργοστασίου και την έλλειψη αντικειμένου εργασίας, για τους 121 εργαζόμενους που εργάζονται σε αυτό. Για τον σκοπό αυτόν, η εταιρεία, μετά από διαβουλεύσεις και με το Επιχειρησιακό Σωματείο, εκπόνησε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό ‘Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου’. Το πρόγραμμα αυτό έγινε αποδεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων».
«Η εταιρεία προέβη στις επίπονες αλλά αναπόφευκτες αυτές αποφάσεις με σκοπό να μετριάσει τις ζημιές που θα είχαν διαφορετικά προκύψει. Το κόστος αναδιοργάνωσης που θα προκύψει από αυτές τις ενέργειες θα έχει σημαντική επίπτωση στα κέρδη της εταιρείας αλλά το κριτήριο είναι η διατήρηση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της εταιρείας και η ισχυροποίησή της για το μέλλον», τονίζεται επίσης.
Κατάργηση γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο της Κορίνθου
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία προχώρησε και στην κατάργηση μιας γραμμής παραγωγής και στο εργοστάσιο της Κορίνθου.
Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση «τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για το Άκρο ‘Β64’ που παράγει η Κόρινθος έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και έχει μετατοπιστεί στο νέο άκρο ‘ISE’. Το άκρο ISE είναι ελαφρύτερο και αυτό έχει αντίκτυπο στο κόστος παραγωγής του προϊόντος και κατά συνέπεια και στην τιμή πώλησης. Το εργοστάσιο της Κορίνθου δεν έχει την τεχνολογία και τα μηχανήματα για να παράξει τα άκρα ISE οπότε η διακοπή της παραγωγικής λειτουργίας του ‘Β64’ είναι επιτακτική λόγω μη ύπαρξης παραγγελιών πώλησης».
«Ως αποτέλεσμα των παραπάνω δεδομένων και αποφάσεων, η εταιρεία αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας του Τμήματος Άκρων από 30.6.2023, με αποτέλεσμα οι 39 εργαζόμενοι που εργάζονται σε αυτό να μην έχουν πλέον αντικείμενο εργασίας. Για τον σκοπό αυτόν, η εταιρεία, μετά από διαβουλεύσεις και με το Επιχειρησιακό Σωματείο, εκπόνησε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό ‘Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου’, στο οποίο είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν όσοι εργαζόμενοι εργάζονταν στο Τμήμα Άκρων και στο σχετιζόμενο με αυτό μέρος του Τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου. Το πρόγραμμα αυτό έγινε αποδεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία των επηρεαζόμενων αυτών εργαζομένων», εξηγεί η διοίκηση.
Μικρή αύξηση τζίρου αλλά πτώση 97,7% στα καθαρά κέρδη το 2022
Να σημειωθεί εδώ ότι το 2022 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 4,8% ως προς το 2021 και διαμορφώθηκε σε 185,27 εκατ. ευρώ, έναντι 176,84 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Η μεταβολή αυτή προέρχεται από την αύξηση των πωλήσεων δοχείων μπύρας και αναψυκτικών κατά 29,9 εκατ. ευρώ συνδυαστικά με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον πωλήσεις δοχείων τροφίμων που το 2021 ήταν 21,47 εκατ. ευρώ.
Να αναφερθεί ότι οι αυξήσεις ή οι μειώσεις των τιμών πώλησης των δοχείων μπύρας και αναψυκτικών, που οφείλονται στην σύνδεσή τους με τις διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών τιμών του αλουμινίου, δεν επιδρούν στην κερδοφορία της εταιρείας γιατί αντίστοιχα αυξομειώνονται και οι τιμές αγορών της πρώτης ύλης (κόστος αλουμινίου).
Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 6,43 εκατ. ευρώ έναντι των 14,5 εκατ. ευρώ του 2021, ήτοι μείωση της τάξεως του 55,7%, καθώς τα οφέλη από τον συνολικά βελτιωμένο όγκο πωλήσεων δοχείων μπύρας και αναψυκτικών αναστράφηκαν λόγω των πολύ μεγάλων αυξήσεων στο κόστος ενέργειας.
Τα λειτουργικά κέρδη ήταν κατά 93,2% μειωμένα ως προς το 2021, ήτοι διαμορφώθηκαν στα 0,36 εκατ. ευρώ έναντι 5,33 εκατ. το 2021 και ως ποσοστό επί των πωλήσεων έπεσαν στο 0,2% έναντι του 3,0% την προηγούμενη χρονιά.
Τα EBITDA επίσης μειώθηκαν και διαμορφώθηκαν στα 2,15 εκατ. ευρώ έναντι των 7,37 εκατ. ευρώ το 2021, ήτοι μείωση κατά 70,9%. Τα αποτελέσματα προ φόρων του 2022 διαμορφώθηκαν σε κέρδη 0,12 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5,23 εκατ. ευρώ το 2021 ήτοι μείωση 97,7%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν στα 0,08 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3,42 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας μείωση επίσης 97,7%.