Έργο ορόσημο για την ανάπτυξη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά και για την «πράσινη στροφή» της χώρας, είναι η συστοιχία των αιολικών πάρκων του Καφηρέα, το οποίο έχει τεθεί σχεδόν στο σύνολό του σε λειτουργία από την εταιρεία. Ενδεικτικό του «αποτυπώματος» που έχει ήδη αρχίσει να αφήνει στα μεγέθη της εταιρείας είναι τα οικονομικά αποτελέσματα του 3ου τρίμηνου, που δημοσιεύθηκαν χθες, με το συγκεκριμένο έργο να οδηγεί σε σημαντική ενίσχυσή τους, σε συνδυασμό με τις ανεμολογικές συνθήκες.
Υπενθυμίζεται ότι στο 3ο τρίμηνο του έτους η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατέγραψε σημαντική αύξηση σε έσοδα (+28.3%), προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία (+26,7%) και σε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (+87,5%). Μάλιστα, με δεδομένο ότι ο Καφηρέας αυξάνει κατά 35% περίπου την εγκατεστημένη ισχύ του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της εταιρείας, οι οικονομικές επιδόσεις του 3ου τριμήνου δίνουν μία πρόγευση της υψηλά θετικής επίδρασης που θα έχει σε μόνιμη βάση πλέον το έργο στις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας.
Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη της διοίκησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ότι θα αυξήσει τη λειτουργική κερδοφορία κατά 35%, σε ετησιοποιημένη βάση. Κάτι που σημαίνει πως το συγκεκριμένο asset αλλάζει τα δεδομένα για την εταιρεία.
Ο Καφηρέας αποτελεί παράλληλα «σταθμό» στην ανάπτυξη του αιολικού κλάδου στη χώρα μας και την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού που διαθέτει η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία συστοιχία αιολικών πάρκων, και όχι για ένα ενιαίο πάρκο, το οποίο αναπτύσσεται εξ ολοκλήρου στο Δήμο Καρύστου στην Εύβοια.
Κάλυψη της ζήτησης 226.000 νοικοκυριών
Τη συστοιχία απαρτίζουν 17 επιμέρους πάρκα, τα οποία περιλαμβάνουν συνολικά 101 ανεμογεννήτριες. Η επένδυση άρχισε να υλοποιείται πριν από περίπου δύο χρόνια. Έως αυτή τη στιγμή, έχουν τεθεί σε λειτουργία τα 15 από τα πάρκα από τα οποία αποτελείται, ενώ τα υπόλοιπα δύο πρόκειται να ηλεκτρισθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Παράλληλα με την αναπτυξιακή ώθηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το έργο δίνει επίσης ώθηση στις προσπάθειες της χώρας μας να περιορίσει το ανθρακικό αποτύπωμα του ενεργειακού της μίγματος. Ως συνέπεια, αποτελεί μία σημαντική σελίδα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της Ελλάδας.
Απόδειξη της συμβολής του Καφηρέα στην απανθρακοποίηση του εγχώριου ενεργειακού μίγματος αποτελεί το γεγονός ότι η παραγωγή της συστοιχίας αιολικών ισοδυναμεί με την κάλυψη της κατανάλωσης 226.000 νοικοκυριών με «πράσινες» κιλοβατώρες. Γεγονός το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα επιτρέψει να αποτραπεί η έκλυση 1.017.600 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα.
Η συστοιχία συνδέεται με το ηλεκτρικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης με μήκος περίπου 69,1 χλμ., η οποία ξεκινά από την Εύβοια και καταλήγει στο ΚΥΤ Λαυρίου. Για τη λειτουργία της έχουν εγκατασταθεί 3 Υποσταθμοί Ανύψωσης Τάσης στην πλευρά της Εύβοιας, στις θέσεις «Ομαλιές», «Ευαγγελισμός» και «Σταυρός».