«Τίτλοι τέλους» (;) για τον ΣΔΙΤ διαγωνισμό της «Πολιτείας Καινοτομίας» στην ΧΡΩ.ΠΕΙ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Τίτλοι τέλους» (;) για τον ΣΔΙΤ διαγωνισμό της «Πολιτείας Καινοτομίας» στην ΧΡΩ.ΠΕΙ.
Ματαιώνεται το γνωστό project στη Λ. Πειραιώς 62, στο πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΧΡΩ.ΠΕΙ., που πήγαινε από αναβολή σε αναβολή λόγω έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ερωτηματικά για την «τύχη» του. Ποιο ήταν το έργο.

Στη ματαίωση του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα του έργου «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ στην ΑΘΗΝΑ με Σ.Δ.Ι.Τ.» προχώρησε η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Πρόκειται για το γνωστό project που προέβλεπε την ανάπτυξη Πολιτείας Καινοτομίας στη Λ. Πειραιώς 62, στο πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΧΡΩ.ΠΕΙ., με εμβαδόν σχεδόν 17,8 χιλ. τ.μ.. Ο διαγωνισμός «πέρασε από 40 κύματα», ακυρώθηκε κάμποσες φορές λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, επαναπροκηρύχθηκε άλλες τόσες, αλλά, όπως είχε αποκαλύψει και προ μερικών εβδομάδων το insider.gr, αλλά η διαδικασία εκ νέου κατέστη άγονη καθώς δεν είχαμε εκδήλωση ενδιαφέροντος (α’ φάση) από κάποιο σχήμα στις 29 Σεπτεμβρίου. Προφανώς, οι αλλαγές δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς φαίνεται ότι απείχαν από τις απαιτήσεις των επενδυτών, ενδεχομένως και ξένων, ως προς το μοντέλο και τον τρόπο αξιοποίησης ώστε να προκύψουν οφέλη για αυτούς.

Η ματαίωση του τελευταίου διαγωνισμού

Πλέον, με απόφαση του Υφυπουργού ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, Μάξιμου Σενετάκη, για την ώρα «μπαίνουν τίτλοι τέλους» στο προηγούμενο εγχείρημα.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η «ματαίωση του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης για την εκτέλεση του έργου ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ Σ.Δ.Ι.Τ., κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο Άρθρο 30 της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2023, όπως αυτή εγκρίθηκε δυνάμει της υπό στοιχεία 33748/10.04.2023 απόφασης του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και των αποφάσεων τροποποίησης αυτής και για τους λόγους που μνημονεύονται αναλυτικά στο με Α.Π: 92248/10.10.2023 Πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού». Μένει να φανεί αν πλέουν στην κυβέρνηση εγκαταλείπουν την ιδέα και τον διαγωνισμό εντελώς, ή επανέλθουν σε επόμενο χρόνο και στάδιο, με άλλες προδιαγραφές και καλύτερη προετοιμασία ώστε να προσελκύσουν φορείς καινοτομίας, κατασκευαστές και γενικά τον ιδιωτικό τομέα.

Τι προβλέπονταν για το project

Όπως και παλιότερα έχει αναδείξει το insider.gr με τις τελευταίες αλλαγές προβλέπονταν ότι η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης θα ήταν ενενήντα (90) έτη από την ημερομηνία υπογραφής της. Η καταβολή της Δημόσιας Χρηματοδοτικής Συμβολής ήταν μέγιστου ύψους προϋπολογισμού 18.750.000 ευρώ. Η εκτιμώμενη αξία της Σύμβασης Σύμπραξης σε καθαρή παρούσα αξία ανέρχονταν στο ποσό των διακοσίων ογδόντα εκατομμυρίων εκατό χιλιάδων ευρώ 280,1 εκατ. ευρώ, προ ΦΠΑ. Η οικονομική συμμετοχή μέσω ιδίων ή/και δανειακών κεφαλαίων του ΙΦΣ θα πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 25% των Επιλέξιμων Δαπανών και με μορφή που δεν περιέχει στοιχεία κρατικής στήριξης. Και στην πρόσφατη προκήρυξη υπήρχε η έννοια του φορέα καινοτομίας. Για την παροχή υπηρεσιών Καινοτομίας, ο υποψήφιος ιδιώτης ανάδοχος θα κληθεί να ορίσει με την προσφορά του τον Φορέα Καινοτομίας, ο οποίος θα συμβληθεί με τον ΙΦΣ με τη Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών Καινοτομίας.

Ο ρόλος του Φορέα Καινοτομίας στην υλοποίηση του έργου κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικός. Υπενθυμίζεται ότι επρόκειτο για την αξιοποίηση του ακινήτου στη Λ. Πειραιώς 62, στο πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ που αφορούσε στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευση των υποδομών για την δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας (Πολιτεία Καινοτομίας) το οποίο θα αποτελούσε ένα φυσικό χώρο, όπου μεγάλες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και startup incubator/accelerators, θα φιλοξενούνταν και θα συνεργάζονταν, ενισχύοντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Κάποτε, σε πρώτες απόπειρες προώθησης του έργου, στον αρχικό διαγωνισμό είχαν δείξει ενδιαφέρον όμιλοι όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Dimand, Intracom, Intrakat, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις κ.α. σε συνεργασία με ιδρύματα και άλλους φορείς. Ωστόσο, και αυτοί σε επόμενους διαγωνισμούς για το έργο δεν έδωσαν το παρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιο οδικό τμήμα δημοπρατείται στο πέταλο του Μαλιακού

Μετρό: Τον Ιούνιο 2029 έτοιμη η «Γραμμή 4» της Αθήνας – «Έξυπνο» το Μετρό Θεσσαλονίκης

Υποδομές: Οι προκλήσεις και οι προτεραιότητες του υπουργείου – Ο χρόνος, η χρηματοδότηση, οι θεσμικές αλλαγές, το ανεκτέλεστο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider