Συμφωνία «μαμούθ» υπέγραψε η Telecom Italia την Κυριακή για να πουλήσει το δίκτυο σταθερής της γραμμής στην KKR έναντι 22 δισ. ευρώ.
Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τηλεφωνίας που υποστηρίζεται από το ιταλικό κράτος, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε την Παρασκευή, ενέκρινε την πώληση του δικτύου στον αμερικανικό κολοσσό την Κυριακή χωρίς να την εξαρτήσει από την ψήφο των μετόχων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Η απόφαση ελήφθη παρά την αντίθεση από τον μεγαλύτερο μέτοχο του αερομεταφορέα Vivendi.
Η KKR αποτίμησε το δίκτυο στα 18,8 δισ. ευρώ, αλλά η συνολική αξία της συμφωνίας φτάνει τα 22 δισ. ευρώ με βάση το τι μπορεί να κερδίσει εάν το δίκτυο συγχωνευθεί με αυτό της μικρής ανταγωνιστικής Open Fiber. Η συμφωνία, την οποία η Telecom αναμένει να κλείσει μέχρι το καλοκαίρι του 2024, θα επιτρέψει στην εταιρεία να μειώσει το χρέος της κατά 14 22 δισ. ευρώ, προσέθεσε.
Το διοικητικό συμβούλιο δεν ενέκρινε την προσφορά της KKR για τη μονάδα υποβρυχίων καλωδίων Sparkle και παρέτεινε έως τις 5 Δεκεμβρίου μια προθεσμία για να επαληθεύσει τη δυνατότητα για υψηλότερη προσφορά. Η αξία της εταιρείας προηγουμένως ήταν περίπου 1 δισ. ευρώ.
Η απόφαση σηματοδοτεί μια νίκη για τον CEO Pietro Labriola, τον κύριο αρχιτέκτονα του σχεδίου πώλησης δικτύου, και είναι ένα ευπρόσδεκτο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Giorgia Meloni, καθώς η συμφωνία με την KKR θα επιτρέψει στο κάποτε ελεγχόμενο από το κράτος μονοπώλιο να μειώσει το χρέος του, επιτρέποντας παράλληλα στην κυβέρνηση να διατηρήσει την εποπτεία ενός περιουσιακού στοιχείου που θεωρείται στρατηγικό.
Η απόφαση του συμβουλίου 11 προς 3 επικρίθηκε αμέσως από τη Vivendi, η οποία εδώ και καιρό αντιτίθεται στα σχέδια πώλησης του δικτύου, του πολυτιμότερου περιουσιακού στοιχείου της Telecom Italia.
Σε δήλωση λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση, η Vivendi είπε ότι «λυπάται βαθιά» για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και ότι «θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο που έχει στη διάθεσή της για να αμφισβητήσει αυτήν την απόφαση και να προστατεύσει τα δικαιώματά της και όλων των μετόχων».
Ο όμιλος μέσων μαζικής ενημέρωσης ζήτησε ήδη μια έκτακτη συνέλευση των μετόχων, όπου θα μπορούσε να προσπαθήσει να συγκεντρώσει υποστήριξη για να σταματήσει την πώληση.
Η Telecom Italia προσπάθησε εδώ και μήνες να πουλήσει το δίκτυο. Ενώ η εταιρεία είναι ιδιωτική, η κυβέρνηση της Meloni και αυτή με επικεφαλής τον Mario Draghi πριν από αυτήν, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μιας συμφωνίας που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να διατηρήσει την επιρροή της, δεδομένου του επιπέδου απασχόλησης της εταιρείας και της γεωπολιτικής σημασίας του τηλεπικοινωνιακού δικτύου..