Έργα για λογαριασμό τρίτων (υπουργεία, φορείς κ.α.) συνολικού ύψους 2,75 δισ. ευρώ, πολλά από αυτά μάλιστα είναι κρίσιμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, έχει ωριμάσει ή ωριμάζει στην παρούσα φάση η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, μιλώντας προ ημερών στο Συνέδριο Green Deal 2023 που διοργάνωσε το #ΕΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυσή του, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του Ταμείου στην ταχεία απορρόφηση των πόρων Ταμείου Ανάκαμψης, στα σημαντικά projects που έχει προωθήσει ή έχει σε εξέλιξη, βάζοντας, παράλληλα, «στο τραπέζι» και θεσμικά ζητήματα για τα οποία ο επικεφαλής του PPF «χτυπάει καμπανάκι», όπως οι προσφυγές των εταιρειών που μπορούν να μπλοκάρουν διαγωνισμούς, η γραφειοκρατία, η επιτάχυνση κινήσεων από τη Δημόσια διοίκηση, η είσοδος ιδιωτών σε επιτροπές κ.α.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το «καλάθι» των 2,75 δισ. ευρώ αφορά σε 308 συνολικά διαγωνισμούς. Εξ αυτών, 92 είναι σε φάση ωρίμανσης, 112 έχουν συμβασιοποιηθεί, 65 διαγωνισμοί – συμβάσεις είναι υπό αξιολόγηση (δηλαδή έχουν δοθεί προσφορές και αξιολογούνται),, 21 έχουν ολοκληρωθεί και 18 είναι δημοσιευμένοι.
Ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ωριμάζει έργα ύψους 2,7 δισ. ευρώ και πολλά από αυτά είναι κρίσιμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Όπως, το πρόγραμμα Anti Nero για τον καθαρισμό δασών, η ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών Δημόσιας Υγείας και των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας της ΔΥΠΑ, ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού της Πολιτικής Προστασίας (γενικότερα, όπως ανέφερε, τα έργα Πολιτικής Προστασίας ανέρχονται σε 1,7 δισ., για τον εξοπλισμό έως το 2025), η απόκτηση ενεργειακού πιστοποιητικού από το ΟΑΚΑ και η βιώσιμη ανάπτυξη των λιμανιών της χώρας. Να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ πλέον «κοιτάζει» και προς έργα του ΕΣΠΑ, ενώ αποτελεί Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων όπως πολλές φορές έχει αναδείξει το insider.gr. Μάλιστα, ο επικεφαλής του PPF σημείωσε ότι προσεχώς «έρχονται» στο fund οι λιμένες Στυλίδας, Σούδας και άλλοι.
Επίσης, ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης έκανε μια αναφορά, με πολλά υπονοούμενα, για τις περιοχές natura και τα περιθώρια παρεμβάσεων. Είπε χαρακτηριστικά ότι εάν η Δαδιά δεν ήταν σε καθεστώς natura, δεν θα καίγονταν, διευκρινίζοντας ότι θα είχε καθαριστεί η περιοχή και θα είχαν αναπτυχθεί αντιπυρικές ζώνες.
«Προσκλητήριο» σε εταιρείες για συμμετοχή σε διαγωνισμούς
Απευθυνόμενος στον τεχνικό κόσμο και τους νέους μελετητές και επιστήμονες που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, τους κάλεσε να παρακολουθούν τα έργα του Ταμείου, τα οποία αν και ανέρχονται σε 25 – 30 εκατ. ευρώ την εβδομάδα συχνά δεν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τεχνικές εταιρείες. «Δημοπρατούμε διαγωνισμούς 25 – 30 εκατ. ευρώ την εβδομάδα, εκ των οποίων τα 5 – 6 εκατ. αφορούν σε έργα στην περιφέρεια, όπως η ανακαίνιση δομών υγείας και νοσοκομείων, αλλά η συμμετοχή κατασκευαστικών εταιρειών είναι ισχνή. Μιλάμε για εύκολους σχετικά διαγωνισμούς, με εγγυημένους προϋπολογισμούς, με ώριμες προκηρύξεις χωρίς προβλήματα. Δεν πρέπει οι τεχνικές εταιρείες να… φοβούνται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμπουλίδης, υπονοώντας προφανώς τη συμμετοχή σε έργα Δημοσίου, καθώς το PPF έχει εξασφαλισμένα κονδύλια, όπως του Ταμείου Ανάκαμψης, οι διαδικασίες θεωρούνται ακέραιες. «Θέλουμε να κάνουμε τα έργα, να δώσουμε τα κεφάλαια και τις προκαταβολές για να δούνε οι κατασκευαστές ότι έχουμε τα λεφτά και δεν έρχονται στους διαγωνισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στοπ» σε δίχως νόημα προσφυγές – Γραφειοκρατία και ιδιώτες στις επιτροπές
Ωστόσο, ο Επικεφαλής του PPF επισήμανε ότι απαιτούνται θεσμικές παρεμβάσεις για τη μείωση των καθυστερήσεων στα έργα στρατηγικής σημασίας. Όπως υπογράμμισε, οι προσφυγές στα έργα αυτά πρέπει να γίνονται απευθείας στο ΣτΕ και όχι στην ΕΑΔΗΣΥ και να αυξηθεί το παράβολο το οποίο ανέρχεται τώρα στις 15.000 ευρώ. Πόσω μάλλον όταν πολλά έργα συνδέονται με τα στενότερα χρονικά περιθώρια του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει να καθιερωθεί η παραλαβή έργων από ιδιώτες, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί στα έργα για την αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας που δημοπρατεί το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και να επεκταθεί η συνεργασία με ιδιώτες μηχανικούς στις επιτροπές αξιολόγησης έργων του Δημοσίου. Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται η χρονική καθυστέρηση στην ωρίμανση διαδικασιών – διαγωνισμών, η γραφειοκρατία κ.α.
Όπως επίσης σημείωσε, ΤΑΙΠΕΔ και PPF δεν υποκαθιστούν τη δημόσια διοίκηση, αλλά μπορούν να συνεισφέρουν με το ανθρώπινο δυναμικό, την εμπειρία και τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει, προτείνοντας και θεσμικές αλλαγές (π.χ. για προμήθειες) προς υποβοήθηση των υπηρεσιών του κράτους και των διαδικασιών. Σημείωσε, τέλος, ότι η αντιπυρική προστασία της χώρας, όπου προχωρούν στον ευρύτερο τομέα έργα 500 εκατ. ευρώ, πρέπει να αποτελεί μέρος της εθνικής πολιτικής στρατηγικής.