Μυλωνάς (Εθνική): Με «δύναμη πυρός» 7,4 δισ. ευρώ η επιβράβευση των μετόχων - Έτοιμη για βελτίωση του guidance για το 2025

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μυλωνάς (Εθνική): Με «δύναμη πυρός» 7,4 δισ. ευρώ η επιβράβευση των μετόχων - Έτοιμη για βελτίωση του guidance για το 2025
Άκρως θετικές επιδόσεις κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, υπερβαίνοντας των εκτιμήσεων του consensus των αναλυτών.

Ένα άκρως ισχυρό σετ αποτελεσμάτων κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις του consensus των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, η Εθνική ανακοίνωσε καθαρά έσοδα από τόκους ύψους ύψους 588 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο, με το consensus στα 571 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες επίσης διέψευσαν θετικά τους αναλυτές καθώς διαμορφώθηκαν στα 95 εκατ. ευρώ, έναντι 93 εκατ. ευρώ που ανέμεναν, αντανακλώντας τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στις προμήθειες λιανικής και εταιρικής τραπεζικής, με αιχμή του δόρατος τις κάρτες, τη χρηματοδότηση εμπορικών συναλλαγών (trade finance), τα συνδυαστικά πακέτα καταθετικών προϊόντων, καθώς και τα επενδυτικά προϊόντα.

Η διοίκηση της Εθνικής επισήμανε πως τα καθαρά έσοδα από τόκους θα φτάσουν, πιθανότατα στο ανώτατο σημείο τους στις αρχές τους 2024, εξαιτίας της τελευταίας ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ και της εκτίμησης γύρω από το «higher for longer».

Τα οργανικά έσοδα της τράπεζας αυξήθηκαν περαιτέρω φτάνοντας τα 683 εκατ. ευρώ, με το consensus χαμηλότερα στα 664 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η Εθνική αναμένει οργανική παραγωγή κεφαλαίου πάνω από 450 μονάδες βάσης την τριετία 2023 - 2025. Αξιοσημείωτο είναι πως η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (core ROTE) ενισχύθηκε περαιτέρω, ανερχόμενη στο 20,8% στο τρίτο τρίμηνο 2023 και όπως όλα δείχνουν οι στόχοι που είχε θέσει η διοίκηση για core EPS και core ROTE για άνω των 1,10 ευρώ ανά μετοχή και 15% αντίστοιχα θα ξεπεραστούν καθώς στο εννεάμηνο τα δύο μεγέθη διαμορφώθηκαν στα 0,93 ευρώ (EPS στα 1,25 ευρώ στο εννεάμηνο) και 17,8% στο εννεάμηνο. Παράλληλα, η διοίκηση επισήμανε πως με βάση τα μεγέθη που θα ανακοινώσουν για το 2023, πιθανότατα θα προβούν και σε αναβάθμιση του guidance για το 2025.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) ενισχύθηκε περαιτέρω στο τρίτο τρίμηνο, φτάνοντας στο 3,22% από 2,97% στο δεύτερο τρίμηνο και 1,73% ένα χρόνο πριν. Η εκτίμηση με βάση το guidance της διοίκηση παραμένει σταθερή για ΝΙΜ, υψηλότερη των 300 μονάδων βάσης φέτος και 250 το 2025.

Το κόστος πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκε στις 66 μονάδες βάσης στο εννεάμηνο, έναντι στόχου περί των 80 μονάδων βάσης που έχει θέσει η διοίκηση για φέτος, αντανακλώντας το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον.

Οι εκταμιεύσεις διαμορφώθηκαν στα 1,9 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, ενισχυμένες κατά 40% σε τριμηνιαία βάση, αντανακλώντας τις εκταμιεύσεις εταιρικής τραπεζικής που διαμορφώθηκαν στα 1,5 δισ. ευρώ. Τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 0,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,5 δισ. ευρώ φτάνοντας στα 28 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του έτους, παρά τις υψηλές αποπληρωμές κεφαλαίου κίνησης από εταιρείες με υψηλή ρευστότητα κυρίως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ο κ. Παύλος Μυλωνάς στην εισαγωγική τοποθέτηση αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας η οποία ανοίγει τον δρόμο για την εισροή ξένων κεφαλαίων που δεν τοποθετούνταν στην χώρα, λόγω καταστατικού, ενώ σημαντικά οφέλη θα πρκύψουν για την τράπεζα από την ελάφρυνση των RWAs και τη μείωση του κόστους για την κάλυψη των υποχρεώσεων για MREL.

Η τάση στις εκταμιεύσεις διαφαίνεται αυξητική και αναμένεται να επιτρέψει στα εξυπηρετούμενα δάνεια να επεκταθούν δυναμικά μέχρι το τέλος του έτους, όπως εκτίμησε ο CEO της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, επισημαίνοντας πως αρκετά projects βρίσκονται προς έγκριση από το credit committee της τράπεζας. Ο ίδιος σημείωσε πως ο στόχος για 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του 2023 παραμένει, δηλώνοντας σίγουρος πως τα επόμενα τρίμηνα δεν θα υπάρξει κάμψη, στη βάση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

Να επισημανθεί πως η μετακύλιση των υψηλών επιτοκίων (pass - through) στα δανειακά χαρτοφυλάκια φτάνει στο 70% περίπου, ενώ το συνολικό spread (εξαιρουμένων των δανείων των ναυτιλιακών εταιρειών) υποχώρησε περαιτέρω στις 234 μονάδες βάσης από 260 στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 και 295 ένα χρόνο πριν. Μεγαλύτερη αποκλιμάκωση καταγράφεται στην ενότητα των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με μέσο περιθώριο στο 4,56% από 4,84% στο δεύτερο τρίμηνο και στο 6,30% από 6,49% για τα καταναλωτικά, με σχετική αποκλιμάκωση και στα δάνεια μεγάλων εταιρειών και στα στεγαστικά στο 2,23% (από 2,37%) και 1,35% (από 1,83%) αντίστοιχα (επισημαίνει για υφίστανται ανώτατο όριο στο επιτόκιο του Euribor τριών μηνών για τα στεγαστικά δάνεια στα επίπεδα του Μαρτίου 2023 για περίοδο δώδεκα μηνών που επηρεάζει προσωρινά το spread).

Στόχος η διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023

Στο κρίσιμο ζήτημα της επιστροφής στις διανομές μερισμάτων, ο κ. Μυλωνάς επανέλαβε πως η τράπεζα αναμένει την έγκριση των εποπτικών - ρυθμιστικών αρχών για διανομή από τα αποτελέσματα της φετινής χρήσης στοχεύοντας προς ένα ποσοστό διανομής επί των κερδών για το 2024 πέριξ του 30%. Εξάλλου, ο δείκτης CET1 αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης στο 17,9% υπό το βάση της οργανικής παραγωγής κεφαλαίου.

Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε πως η υψηλή γραμμή ρευστότητας της Εθνικής που φτάνει πλέον στα 7,4 δισ. ευρώ από 6,9 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο θα κινηθεί προς την επαναγορά ιδίων και το μέρισμα.

Από την άλλη, ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 3,6% στο εννεάμηνο, με το δείκτη κάλυψης να φτάνει πλέον στο 94%. Tα συνολικά NPEs διαμορφώθηκαν στα 1,1 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 0,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση υπό το πρίσμα των οργανικών εκροών, των θεραπειών στη βάση των υψηλότερων αποτελέσματων της τακτικής εξυπηρέτησης (curings) και των ανόργανων ροών write - offs. Το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων «Σταδίου 2» (3,5 δισ. δισ. ευρώ από 4,1 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο) φτάνει στο 10,7% του συνόλου, με δείκτη κάλυψης 7,1%, ενώ του «Σταδίου 3» (1,2 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ) στο 3,7% από 5,5% προηγουμένως με δείκτη κάλυψης 55,3%.

Μετά την επιτυχή έκδοση Tier II, ύψους 500 εκατ. ευρώ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο δείκτης MREL του ΕΤΕ διαμορφώθηκε σε 24,5%, υπερβαίνοντας την ελάχιστη απαίτηση MREL του Ιανουαρίου του 2024, ύψους 22,7%, κατά περίπου 180 μονάδες βάσης. Η τράπεζα αν και ενδέχεται να προχωρήσει σε μία ή δύο εκδόσεις το 2024 κυρίως Tier II, όπως επισήμανε η διοίκηση, από την άλλη δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κάποια έκδοση στο άμεσο μέλλον, ούτε κάποια προοπτική έκδοσης AT1.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα δυνατά σημεία των Alpha Bank - Τράπεζας Πειραιώς που οδηγούν σε re-rating

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider