KFC: Πού θα ανοίξουν νέα καταστήματα το 2024

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
KFC: Πού θα ανοίξουν νέα καταστήματα το 2024
Στη δυναμική επέκταση του δικτύου της εξακολουθεί να ποντάρει η εταιρεία Food Plus AEBE, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ως franchisee της Yum International και αναπτύσσει τα γνωστά εστιατόρια KFC.

Στη δυναμική επέκταση του δικτύου της εξακολουθεί να ποντάρει η εταιρεία Food Plus AEBE, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ως franchisee της Yum International και αναπτύσσει τα γνωστά εστιατόρια KFC.

Όπως επισημαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν πριν από μερικά 24ωρα στο ΓΕΜΗ, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για τέσσερα νέα καταστήματα, προκειμένου αυτά να τεθούν σε λειτουργία το 2024. Τα εν λόγω καταστήματα σχεδιάζεται να ανοίξουν στη Νέα Φιλαδέλφεια, τη Μεταμόρφωση, το Γέρακα, καθώς και σε μια ακόμη περιοχή.

Υπενθυμίζεται δε ότι εντός του 2023 άνοιξαν τρία καταστήματα KFC σε Θεσσαλονίκη (πλατεία Αριστοτέλους), Νέα Σμύρνη και Χαλάνδρι.

Αύξηση 62,27% στον κύκλο εργασιών το 2022

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, το 2022 ο κύκλος εργασιών της Food Plus ανήλθε στα 27,62 εκατ. ευρώ έναντι 17,02 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 62,27%. Τα μεικτά κέρδη εκμετάλλευσης της χρήσης διαμορφώθηκαν στα 14,32 εκατ. ευρώ ήτοι στο 51,84% του κύκλου εργασιών, από 9,28 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανήλθαν στα 1,98 εκατ. ευρώ από 256.897 ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση.

Οι υποχρεώσεις ανέρχονται στο ποσό των 12,32 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 18,87% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Από το σύνολο των υποχρεώσεων, το ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ αφορά σε οφειλόμενο κεφάλαιο για αποπληρωμή ομολογιακού δανείου, ενώ ποσό 5,37 εκατ. ευρώ αφορά σε εμπορικές υποχρεώσεις.

Το 2022 πραγματοποιήθηκαν κέρδη που ανέρχονται σε 1,7 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους 995.977 ευρώ της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.

Όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, το 2022 η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει σταθερά επίπεδα πωλήσεων παρά την οικονομική αβεβαιότητα και επέκτεινε την εμβέλειά της με την είσοδο σε νέες αγορές. Η οικονομική κατάστασή της συνεχίζει να είναι σταθερή, αποδεικνύοντας την αντοχή και την ευελιξία της διοίκησης και του προσωπικού σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.

«Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στην ελληνική και διεθνή οικονομία, η εταιρεία σχεδιάζει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις προκλήσεις, χρησιμοποιώντας στρατηγικές που στοχεύουν στη διαφοροποίηση των προϊόντων και την εξεύρεση νέων ευκαιριών ανάπτυξης», σημειώνεται.

Το 2023 η Food Plus έλαβε βραχυπρόθεσμο δάνειο ύψους 2 εκατ. ευρώ, με στόχο να αποπληρωθεί τον Δεκέμβριο της χρήσης 2024, ενώ ο συνολικός δανεισμός της ανέρχεται σε 5,8 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η εταιρεία λειτουργεί συνολικά 17 καταστήματα με το σήμα KFC.

Πώς ξεκίνησαν όλα…

Τα KFC ιδρύθηκαν στο Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Harland Sanders σε ηλικία 62 ετών και αφού προηγουμένως είχε προσπαθήσει να κάνει διάφορες δουλειές: Καπετάνιος σε ferry boat, ασφαλιστής, πωλητής σε κατάστημα φωτιστικών, δικηγόρος, πωλητής ελαστικών, ακόμα και ερασιτέχνης μαιευτήρας! Σε όλες απέτυχε οικτρά, τόσο, που προσπάθησε ακόμα και να αυτοκτονήσει!

Όλα αυτά… μέχρι το 1930. Τότε, ανέλαβε ένα βενζινάδικο, το οποίο είχε στην άκρη του και ένα εστιατόριο. Εκεί, ξεκίνησε να σερβίρει στους ταξιδιώτες κοτόπουλο, που έφτιαχνε μόνος του με μία συνταγή, που ήξερε μόνο αυτός!

Δέκα χρόνια μετά, το 1940 τελειοποιεί τη συνταγή του. Περιείχε 11 μπαχαρικά και μυρωδικά και μέρος της ήταν χαραγμένο πίσω από την πόρτα της κουζίνας σε εκείνο το βενζινάδικο.

Το πρώτο KFC ανοίγει το 1952 και το 1955, αφού καταφέρνει να κατοχυρώσει τη μοναδική συνταγή, ξεκινάει έναν μαραθώνιο για να βρει κεφάλαια και να μεγαλώσει το όραμά του. Πραγματοποιεί πάνω από 1.000 συναντήσεις και τελικά, το 1964, σε ηλικία 74 ετών, πουλάει τα KFC σε επενδυτές για 2 εκατ. δολάρια!

Η εταιρεία έως το 1991 ήταν γνωστή ως Kentucky Fried Chicken, ενώ από τότε καθιερώθηκε να αναφέρεται με το ακρωνύμιο της ονομασίας της.

Στην Ελλάδα από το 1997, τα KFC κέρδισαν αμέσως την προτίμηση του ελληνικού κοινού, ενώ πλέον η εταιρεία διαθέτει καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει καταφέρει να ανακαλύψει τη μυστική συνταγή των KFC.

Φώτο: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται το 2024 το ελληνικό Sovereign Wealth Fund με... υπογραφή BlackRock

Τη στρατηγική του για τη Vivartia ξεδιπλώνει το CVC – Οι κινήσεις ματ

gazzetta
gazzetta reader insider insider