Μέσα στο δεύτερο μισό του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο που θα λειτουργήσει υπό την σκέπη του Υπερταμείου, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. Στόχος είναι οι άμεσες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία να ξεπεράσουν σε πρώτη φάση τα 50 εκατ. ευρώ.
Οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν γρήγορα, καθώς ήδη από τα μέσα του 2022 έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες για την μετατροπή του Υπερταμείου από εταιρεία holding δημοσίων εταιρειών σε κρατικό επενδυτικό fund, στα πρότυπα των Sovereign Wealth Funds του εξωτερικού. Για αυτό το λόγο εξάλλου είχε ξεκινήσει και συνεργασία με τον γνωστό αμερικανικό επενδυτικό οίκο BlackRock. Τελικά αποφασίστηκε η δημιουργία μιας ξεχωριστής θυγατρικής.
Η BlackRock θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά καθώς όπως αναφέρουν στο insider.gr πηγές του Υπερταμείου εκτός από την τεχνογνωσία η συμμετοχή αυτή προσφέρει και μια επιπλέον αξιοπιστία στο νέο επενδυτικό εγχείρημα. Και αυτό γιατί σκοπός είναι να υπάρξουν συνεπενδύσεις με άλλα ξένα funds, κρατικά ή μη σε ελληνικές επιχειρήσεις.
Σε πρώτη φάση προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ με στόχο αυτές να ξεπεράσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα 50 εκατ. ευρώ άμεσων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία. Εκτός βεβαίως από την δημιουργία αποδόσεων οι επενδύσεις θα έχουν «πράσινο» και ψηφιακό αποτύπωμα, ενώ δεν αποκλείεται να επιδιωχθούν συνέργειες και με τις εταιρείες που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου.
Από που θα βρεθούν τα κεφάλαια
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο 1ου Growthfund Summit τα πρώτα κεφάλαια που θα «προικίσουν» το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα προέλθουν από το Δημόσιο και θα ισούνται με το 50% της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Υπενθυμίζεται πως οι δύο εταιρείες ύδρευσης αποκόπηκαν από το χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το επόμενο διάστημα θα γίνει αποτίμηση των δύο εταιρειών και της συμμετοχή του δημοσίου σε αυτές από ανεξάρτητο εκτιμητή και στη συνέχεια -σε συμφωνία με τον ESM- κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 50 % της αξίας τους θα διοχετευθούν από το Δημόσιο στο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο ενώ το υπόλοιπο 50% θα διατεθεί για τη μείωση του Δημοσίου χρέους.
Αυτή όμως είναι η αρχική πηγή, καθώς στο επενδυτικό ταμείο θα μπορεί να κατευθύνεται και ποσοστό των εσόδων του Υπερταμείου από τα μερίσματα που λαμβάνει από τις θυγατρικές του. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επόμενη φάση και σίγουρα εφόσον έχει δημιουργηθεί ένα πρώτο ιστορικό επενδύσεων να διεκδικηθεί και η δυνατότητα επανεπένδυσης τμήματος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, τα οποία σήμερα πάνε εξ΄ ολοκλήρου στην εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές Αρχές.
Ευελιξία στις ΔΕΚΟ
Επιπλέον, μέσα στο πρώτο εξάμηνο της ερχόμενης χρονιάς αναμένεται νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις δημόσιες επιχειρήσεις του Υπερταμείου. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Υπερταμείου, Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη, στόχος είναι η κάθε θυγατρική να μπορεί να παίρνει επενδυτικές αποφάσεις αλλά και να προσελκύει επενδύσεις από άλλες χώρες, πάντα υπό την επίβλεψη της μητρικής.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με πρώτο βήμα την καταγραφή και αποτιμήσή της. Το Υπερταμείο και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) προετοιμάζουν τον διεθνή διαγωνισμό για την χαρτογράφησή των ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του δημοσίου.