Σε αναβάθμιση του outlook των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προχώρησε η Fitch, λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Αναλυτικά, ο αμερικανικός οίκος θέτει πλέον θετικό outlook για τις Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, από ουδέτερο που είχε προηγουμένως.
Παράλληλα, η Fitch διατηρεί τις αξιολογήσεις των τεσσάρων σταθερές με τη Eurobank και την ΕΤΕ στο «BB» και την Πειραιώς και Alpha στο «BB-».
Η αναθεώρηση του outlook αντανακλά την άποψη της Fitch ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα είναι επωφελής για το λειτουργικό περιβάλλον των ελληνικών τραπεζών βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα της χώρας, υποστηρίζοντας συνεπώς και τις τράπεζες στο να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους χωρίς να διακυβεύονται τα προφίλ κινδύνου τους.
Σε συνδυασμό με τη διαρκή βελτιωμένη οικονομική εμπιστοσύνη και την ισχυρή απόδοση στο σκέλος των επενδύσεων, θα οδηγήσουν πιθανότατα σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του λειτουργικού περιβάλλοντος εντός του ορίζοντα αξιολόγησης. Με τη σειρά του, ένα πιο ευνοϊκό λειτουργικό περιβάλλον αναμένεται να στηρίζει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας τους και τη δημιουργία κεφαλαίου, σύμφωνα με τη Fitch.
Ευρύτερα, οίκος σημειώνει πως η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, μειώνει τους κινδύνους γύρω από από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο εγχώριων κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες.
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε ευκολότερη και λιγότερο κοστοβόρα πρόσβαση στις αγορές χρέους για τις τέσσερις συστημικές. Αυτό θα πρέπει να υποστηρίζει την ικανότητα των τραπεζών να ανταποκρίνονται και να παραμένουν συμβατές με την τελική ελάχιστη απαίτησή της για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL). «Όλες αυτές οι εξελίξεις θα πρέπει τελικά να επηρεάσουν θετικά την εκτίμησή μας για το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών», αναφέρει η Fitch.
Το θετικό outlook υποδεικνύει πως είναι δυνατή μια αναβάθμιση κατά ους επόμενους 12 έως 24 μήνες εάν αναβαθμιστεί η αξιολόγηση του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας.
Ως προς την ΕΤΕ και τη Eurobank, μια αναβάθμιση θα απαιτούσε επίσης να διατηρηθεί ο δείκτης NPE (εξαιρουμένων των senior notes) χαμηλότερα από το 5% και ο δείκτης CET1 να παραμείνει τουλάχιστον περίπου στο 16% σε διαρκή βάση. Μια αναβάθμιση θα απαιτούσε επίσης τη διατήρηση των λειτουργικών κερδών/RWAs περίπου στο 2,5%, χωρίς σημαντική επιδείνωση του προφίλ κινδύνου των δύο τραπεζών και συνοδευόμενες από μια σταθερή πρόσβαση στις αγορές - χρηματοδότηση και συνεχή ενδυνάμωση του MREL.
Ως προς την Πειραιώς και την Alpha Bank, η Fitch αναφέρει μπορεί να υπάρξει αναβάθμιση κατά τους επόμενους 12 έως 24 μήνες ενισχυθεί το business model των δύο, γεγονός που αποδεικνύεται από την ισχυρότερη δημιουργία εσόδων και τη διαφοροποίηση. Η σταθεροποίηση του δείκτη λειτουργικών κερδών/RWAs άνω του 2% χωρίς σημαντική επιδείνωση του προφίλ κινδύνου της τράπεζας και η ενίσχυση του δείκτη CET1 σε επίπεδα άνω του 15% θα ήταν επίσης θετική για τις αξιολογήσεις. Επιπλέον, με το δείκτη NPE να υποχωρεί στο 7% με ενισχυμένα επίπεδα κάλυψης με αποτέλεσμα ένα χαμηλό κεφαλαιακό βάρος από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία κάτι που σε συνδυασμό με μια σταθερή ροή χρηματοδότησης και τη συνεχή ενίσχυση των αποθεμάτων ασφαλείας MREL, η Fitch τονίζει πως θα μπορούσε επίσης να στραφεί προς μια αναβάθμιση.