Την δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους μέσω των επιδοτήσεων του «Εξοικονομώ 2023» θα έχουν επιπλέον 31.549 δικαιούχοι ανεβάζοντας το ποσοστό των νοικοκυριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στο 100%. Με σχετική ανακοίνωση το ΥΠΕΝ αναφέρει ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμες, όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ενώ παράλληλα ανεβάζει τον συνολικό προϋπολογισμό των επιδοτήσεων από τα 300.000 ευρώ στα 422.105.074 ευρώ.
Το «Εξοικονομώ 2023», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο παρέχει την δυνατότητα ολοκλήρωσης των σχετικών προγραμμάτων μέχρι τα μέσα του 2026. Τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης αποτελούν μία από τις πιο επιτυχημένες «φόρμουλες» της κυβέρνησης για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την επίτευξη των στόχων για εξοικονόμηση ενέργειας. Το τρέχον πρόγραμμα σε συνδυασμό με εκείνα προηγούμενων κύκλων («Εξοικονομώ 2021», «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους» κλπ) βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση του κτιριακού αποθέματος και συμβάλει στην μείωση της ενεργειακής φτώχειας ενώ μέσα στην επόμενη διετία αναμένεται να τρέξουν και άλλα αντίστοιχα προγράμματα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ενεργειακών παρεμβάσεων μέσω επιδοτήσεων σε νέους δικαιούχους.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω του «Εξοικονομώ 2023», τα νοικοκυριά διεκδικούν επιχορήγηση που κυμαίνεται από 40% έως 75% για έργα εξοικονόμησης τα οποία θα εξασφαλίσουν αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.
Οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση και η αναβάθμιση θερμομόνωσης, η αναβάθμιση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης και συστημάτων ζεστού νερού με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Άλλες εργασίες που περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες δαπάνες είναι η εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).
Αναφορικά με την διεύρυνση των δικαιούχων στο «Εξοικονομώ 2023, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό του “Εξοικονομώ 2023”, κατά 40% περίπου, καθώς καταγράφηκε εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον, από πλευράς νοικοκυριών, για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Αξιοποιώντας διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καλύπτουμε το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν. Παράλληλα, δρομολογούμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες -που αποσκοπούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους- και για τις επιχειρήσεις, μέσω προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας, που πρόκειται να ανοίξει για υποβολή αιτήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα».
Εν αναμονή του «Εξοικονομώ-Επιχειρώ»
Τα προγράμματα που αναμένεται να τρέξουν μέσα στις επόμενες ημέρες αφορούν πλέον στις επιχειρήσεις με το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» και το «Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις» να παίρνουν σειρά.
Το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026 με συνολικούς πόρους 30,5 δισ. εκ των οποίων το 38% θα κατευθυνθεί σε έργα πράσινης μετάβασης. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα διατεθούν κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ με τα 100 εκατ. ευρώ να κατευθύνονται προς τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και 100 εκατ. ευρώ προς τον κλάδο του Τουρισμού.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ), σε μικρές επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ) και σε μεσαίες επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ).
Οι επιδοτήσεις θα καλύπτουν ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κλπ. Δικαίωμα για επιδότηση θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικροβιοτέχνες αλλά και μεγαλύτεροι καταναλωτές ενώ στόχος είναι η υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 (με δυνατότητα παράτασης).
Για κάθε έργο που θα λάβει επιδότηση θα πρέπει να επιτυγχάνεται μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%, εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% και αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση).