Μεγάλες επενδύσεις και φιλόδοξοι στόχοι από ΤΙΤΑΝ και ΗΡΑΚΛΗ – Γιατί εστιάζουν στο «πράσινο» τσιμέντο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μεγάλες επενδύσεις και φιλόδοξοι στόχοι από ΤΙΤΑΝ και ΗΡΑΚΛΗ – Γιατί εστιάζουν στο «πράσινο» τσιμέντο
Σημαντικές επενδύσεις, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ο κάθε ένας, με στόχο την παραγωγή «πράσινων» προϊόντων, ήτοι ενός λιγότερου ρυπογόνου τσιμέντου, προωθούν οι μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες ΤΙΤΑΝ και Ηρακλής. Οι νέες ανάγκες, η ζήτηση, οι στόχοι περιορισμού εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σημαντικές επενδύσεις με στόχο την παραγωγή «πράσινων» προϊόντων, ήτοι ενός λιγότερου ρυπογόνου τσιμέντου, προωθούν οι μεγάλες τσιμεντοβιομηχανίες όπως οι ΤΙΤΑΝ και Ηρακλής (μέλος της Holcim), ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ο κάθε όμιλος. Οι ισχυροί παίκτες της εγχώριας αγοράς, όπως και τα μεγάλα διεθνή γκρουπ, σπεύδουν να μειώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που αποτελεί βασικό περιβαλλοντικό ζητούμενο και ευρωπαϊκό στόχο, ώστε να γίνει πιο πράσινη η βιομηχανία μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, της χρήσης καθαρότερων καυσίμων, της στροφής σε εναλλακτικές πρώτες ύλες. Άλλωστε, η ζήτηση για «πράσινο» τσιμέντο αυξάνεται διεθνώς, τα τελευταία χρόνια έχουν συντελεστεί αλλαγές στη βιομηχανία, με τους επενδυτές και τις χρηματοδοτήσεις να προκρίνουν τα «πράσινα» έργα, κτήρια ή μη (και άλλες υποδομές).

Όπως κατά καιρούς έχουν αναφέρει στελέχη της αγοράς, καταγράφεται αυξανόμενη δυναμική στον χώρο των «πράσινων» κατασκευών και της πιστοποίησης έργων βάσει κριτηρίων βιωσιμότητας, ενεργειακής απόδοσης και βέλτιστων κατασκευαστικών πρακτικών, σε ταύτιση με τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου. Η μεγαλύτερη ζήτηση για «πράσινα» προϊόντα παρατηρείται από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, που βρίσκονται σε τροχιά μείωσης ανθρακικού αποτυπώματος, από εργολάβους δημόσιων έργων υποδομής, από κατασκευαστές εμπορικών και οικιστικών έργων, από τελικούς χρήστες – πελάτες που επιθυμούν να βελτιώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα των κτηρίων τους. Παγκοσμίως, αποδίδεται στα κτίρια το 38% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με το 11% να αφορά την κατασκευή.

Μεγάλες επενδύσεις και φιλόδοξοι στόχοι

Στην Ελλάδα προχωρούν δεκάδες αναπτύξεις ετησίως, πολλές εκ των οποίων αφορούν σε κτηριακά projects, ενώ ευρύτερα ο τομέας των υποδομών είναι σε έξαρση. Οι δύο αυτοί όμιλοι ελέγχουν αθροιστικά το 80% - 85% της εγχώριας αγοράς, ενώ εξάγουν και μεγάλες ποσότητες. Να σημειώσουμε επίσης ότι οι δύο όμιλοι έχουν εισέλθει και στους τομείς «Αειφόρες κατασκευές – Κυκλικότητα», δίνοντας επίσης και το παρών σε διαγωνισμούς κατασκευής ομάδων αποβλήτων σε συνεργασία με κατασκευαστικές και άλλες εξειδικευμένες εταιρείες.

Προ ημερών, η ΤΙΤΑΝ ανακοίνωσε ότι απέκτησε δικαιώματα παραχώρησης σε ορυχείο ποζολάνης στον Ανατολικό Μαρμαρά της Τουρκίας. Η ποζολάνη, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τσιμέντου χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, είναι ένα υλικό με αυξανόμενη σημασία για τη βιομηχανία τσιμέντου. Χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει το κλίνκερ (πρώτη ύλη), το οποίο έχει ασβεστόλιθο και εκλύει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Η εν λόγω υποκατάσταση βελτιώνει την ανθεκτικότητα του σκυροδέματος, μειώνοντας τις εκπομπές CO₂ κατά την παραγωγή. Πρόσφατα γνωστοποίησε συμφωνία χρηματοδότησης με το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ για το πρωτοποριακό έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα «IFESTOS» που θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, θα υποστηρίξει το έργο του ομίλου με χρηματοδότηση ύψους 234 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω έργο, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, θα προωθήσει περαιτέρω την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος μείωσης εκπομπών CO₂ του ομίλου, θα επιταχύνει την πράσινη μετάβαση της ελληνικής βιομηχανίας δομικών υλικών και θα συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Αλλά και ο Ηρακλής προωθεί επενδύσεις σχεδόν 600 εκατ. ευρώ, με στόχο, μεταξύ άλλων, να «πρασινίσει» την παραγωγική δραστηριότητα. Μεγάλο μέρος των επενδύσεων σχετίζονται με το project «OLYMPUS», επένδυση 320 εκατ., εκ των οποίων το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στον κόσμο για τη χρηματοδότηση καινοτόμων τεχνολογιών με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO₂,) θα καλύψει κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 124,5 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου του ομίλου στο Μηλάκι Ευβοίας σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Από το τέλος του 2028 θα διαθέσει στην αγορά το τσιμέντο ECOPlanetZERO με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Ο όμιλος δίνει έμφαση στο «πρασίνισμα» της παραγωγής και του προϊόντος του, θέλοντας, να πρωτοστατήσει στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας και του κατασκευαστικού κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Πώς θα είναι το νέο «πράσινο» Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά «δια χειρός» Dimand

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider