Στην ανάγκη αύξησης τη δημόσιας χρηματοδότησης για φάρμακα, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων που λαμβάνονται από την Πολιτεία, επεσήμανε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, κατά την ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου, τη Δευτέρα (12/2).
Ο κ. Παπαδημητρίου ανέδειξε το μεγάλο κενό που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 10-12 χρόνια, παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, το 2012 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ήταν 4,3 δισ. ευρώ και η συμμετοχή της Πολιτείας 3,6 δισ. ευρώ. Το 2023 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 7,1 δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή της Πολιτείας είναι μόλις 2,8 δισ. ευρώ.
«Αυτό σημαίνει ότι η αγορά τα τελευταία 11 χρόνια μεγάλωσε κατά 65%, ενώ η δημόσια χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 22%. Το σύστημα υποχρηματοδοτήθηκε διαχρονικά και αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο χάσμα, που μεταφράστηκε σε τεράστιες επιβαρύνσεις στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και σε αύξηση της συμμετοχής των ασθενών», εξήγησε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις άμεσες επιπτώσεις της κατάστασης αυτής στους ασθενείς, τονίζοντας ότι ήδη η εισαγωγή νέων φαρμάκων καθυστερεί κατά 6 μήνες περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν και έχει φθάσει στα 2 χρόνια, ενώ κάποια φάρμακα ενδέχεται να μην έρθουν ποτέ στην Ελλάδα, λόγω των τεράστιων επιστροφών.
Σημαντικά τα μέτρα από την Πολιτεία
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ αναγνώρισε, πάντως, τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ήδη ο Υπουργός Υγείας για την ενίσχυση της δαπάνης και τον έλεγχο της συνταγογράφησης αλλά και η ψηφιοποίηση της υγείας.
«Την κατάσταση στο χώρο του φαρμάκου αντιλήφθηκε αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος Υπουργός Υγείας, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Είναι άλλωστε καλός γνώστης του χώρου της υγείας από την προηγούμενη θητεία του και αναγνωρίζουμε τις άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις του αλλά και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο μικρό αυτό χρονικό διάστημα. Παρεμβάσεις και δεσμεύσεις που δεν φαίνεται να είναι απαλλαγμένες από πολιτικό κόστος», δήλωσε ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου.
Αναφερόμενος στο επενδυτικό clawback, που ο Άδωνις Γεωργιάδης εφάρμοσε ως Υπουργός Ανάπτυξης το 2019, τόνισε ότι είναι ένα σημαντικό μέτρο, εντούτοις, η ενσωμάτωσή του, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προκάλεσε σημαντικές αλλαγές, με τα 250 εκατ. ευρώ για το 2022-2023 να απορροφώνται κατά 95% από παραγωγικές επενδύσεις, στα οποία θα προστεθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ για το 2024 - 2025.
«Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προχώρησε σε αναβάθμιση των υφιστάμενων παραγωγικών και ερευνητικών υποδομών καθώς και στη δημιουργία νέων και αναμένεται ότι αυτές οι επενδύσεις θα προσφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία και την απασχόληση.
Παρόλα αυτά, το νέο σχήμα αποδείχθηκε όχι και τόσο ελκυστικό για τις κλινικές μελέτες, καθώς παρατηρείται υστέρηση στον αριθμό τους στην Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως πάνω από 44 δισ. ευρώ σε Ε&Α το 2023, με την Ελλάδα να απορροφά μόλις 100 εκατ. ευρώ», επεσήμανε ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίος ο καθορισμός στρατηγικών στόχων και κινήτρων για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων σε κλινικές μελέτες, προκειμένου να ενισχυθεί η επιστημονική και οικονομική πρόοδος της χώρας και να αναστραφεί το brain drain.
Απολογισμός το επόμενο καλοκαίρι
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ υπογράμμισε ότι ο κλάδος αναμένει το αποτέλεσμα των μέτρων που λαμβάνονται, κρίνοντας αναγκαίο έναν απολογισμό μέσα στο επόμενο καλοκαίρι, ώστε να διαπιστωθεί ποια λειτούργησαν και ποια όχι και να συμφωνηθεί ένα πλάνο διατήρησης ή επέκτασης αυτών, σε συνδυασμό με σταδιακή ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης.
Αναφερόμενος στην ενίσχυση της διαφάνειας και προβλεψιμότητας, εκτίμησε ότι πρέπει να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του συστήματος μέσω, της έγκαιρης διεκπεραίωσης όλων των διαδικαστικών ενεργειών αλλά και να δρομολογηθεί η εξόφληση των χρεών, ιδιαίτερα των νοσοκομείων που αυξάνονται συνεχώς.
Τέλος, μιλώντας για το ρυθμό αύξησης της αγοράς τον τελευταίο χρόνο, τόνισε τόνισε ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία δεν είναι πλήρη, φαίνεται να κυμαίνεται μεταξύ 7% και 9%, τη στιγμή που σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες το νούμερο αυτό είναι διψήφιο, δεδομένου ότι οι ανάγκες του πληθυσμού για φάρμακα και υπηρεσίες υγείας μεγαλώνουν αντίστοιχα. Όπως εξήγησε, η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός μειώνεται ενώ η ηλικία του αυξάνεται και το επιδημιολογικό προφίλ του επιδεινώνεται σταθερά. Παράλληλα, νέες αναδυόμενες απειλές για την ανθρώπινη υγεία, δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα που επιτάσσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στα συστήματα υγείας.
«Όλοι εμείς που εργαζόμαστε στη φαρμακοβιομηχανία εργαζόμαστε ακούραστα με όραμα μια Ελλάδα πιο υγιή και ανθεκτική. Συνεχίζουμε την έρευνα για νέα εμβόλια, νέες γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες, σωρεία νέων βιολογικών και άλλων φαρμάκων ώστε η κάθε μέρα να γίνει μία καλύτερη μέρα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε η πρόσβαση των πολιτών στα απαραίτητα φάρμακα να γίνεται όλο και καλύτερη. Στόχος μας είναι, όλοι όσοι ζουν με ένα νόσημα, να μπορούν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.