Οι «χρυσές» λεπτομέρειες του guidance της Τράπεζας Πειραιώς που οδηγούν σε νέο re-rating

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «χρυσές» λεπτομέρειες του guidance της Τράπεζας Πειραιώς που οδηγούν σε νέο re-rating
Ένα υψηλής ποιότητας σετ αποτελεσμάτων για ολόκληρο το 2023 ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, βάζοντας πλώρη για ακόμη πιο υψηλά επίπεδα κερδοφορίας, ποιότητας ισολογισμού και αποτιμήσεων, με ορίζοντα το 2026.

Ένα υψηλής ποιότητας σετ αποτελεσμάτων για ολόκληρο το 2023 ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, βάζοντας πλώρη για ακόμη πιο υψηλά επίπεδα βιώσιμης κερδοφορίας, ποιότητας ισολογισμού και αποτιμήσεων, με ορίζοντα το 2026.

Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή στα 0,80 ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ το συντηρητικό, μάλλον, στόχο που είχε θέσει για επίπεδα άνω των 0,65 ευρώ τον Αύγουστο, με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, RoaTBV στο 16,6% (στόχος για 14% περίπου φέτος, 13% το 2025 και 12% περίπου το 2026), που υπερέβη επίσης του στόχου του 14% περίπου. Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα από τόκους κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα στο τέταρτο τρίμηνο (στα 537 εκατ. ευρώ, έναντι 531 και 431 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του 2023 και το τέταρτο του 2022), με ισχυρή μετακύλιση των υψηλών επιτοκίων στα δανειακά χαρτοφυλάκια και χαμηλό beta καταθέσεων, με τα καθαρά έσοδα από προμήθειες να ενισχύονται κατά 14% σε ετήσια βάση.

Πειραιώς

Το NIM (καθαρό επιτοκιακό περιθώριο) ενισχύθηκε περαιτέρω φτάνοντας στο 2,77%, από 2,21% ένα χρόνο πριν, με τη διοίκηση να στοχεύει στη διατήρηση της βιωσιμότητας και της σταθερής διατήρησης σε επίπεδα υψηλότερα του 2%. Συγκεκριμένα, αναμένει, εν μέσω της επικείμενης σταδιακής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, μια υποχώρηση του NIM προς το 2,6%, 2,4% και 2,3% αντίστοιχα, για τη χρονική περίοδο 2024 - 2026, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ήτοι στο εύρος του 1,8 - 1,9 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αναμένεται να ενισχυθούν από τα 547 εκατ. ευρώ, στα 600 με 700 εκατ. ευρώ περίπου, σταδιακά μέχρι το 2026.

Η διοίκηση στηρίζει το business plan της σε, αυτό το σκέλος, στη βάση ενός Euribor τριμήνου, στο 3,8% περίπου το 2024, με αποκλιμάκωση στο 3,1% το 2025 και στο 2,4% το 2026. Οι πιθανές μεταβλητές είναι: μια αύξηση (ή μείωση αντίστοιχα) κατά 10 μονάδες βάσης στο spread δανείων που συνεπάγεται 20 εκατ. ευρώ, 1% (ή -1%) αύξηση των προθεσμιακών καταθέσεων, ξεπερνώντας τα 15 εκατ. ευρώ και αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης (ή αντίστοιχη μείωση) του Euribor, στα 25 - 30 εκατ. ευρώ πιθανή μεταβολή.

Η πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους αποτελεί παράλληλα βασική συνιστώσα στις εκτιμήσεις των αναλυτών. Υπό αυτό το πρίσμα, η Πειραιώς θέτει ένα εύρος απωλειών από 0,1 δισ. ευρώ στη βάση του «exit yield» του 6,6% κατά το 2023 στα δάνεια, έως ένα όφελος 0,2 δισ. ευρώ από τα επιτόκια και τον όγκο των νέων εκταμιεύσεων, με απώλειες 0,2 δισ. ευρώ από τη στροφή στις προθεσμιακές καταθέσεις, με ενίσχυση στο συνολικό μείγμα από το 23% στο 34% μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, με ένα κόστος έκδοσης senior preferred τίτλου στο 6,5% έναντι τωρινών επιπέδων στο 5% περίπου. Παράλληλα, το όφελος από την αύξηση των θέσεων στα ομόλογα κατά 2 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσει τα 0,1 δισ. ευρώ, με τον αντίκτυπο από τα hedges σε NMD (non maturing deposits - ο αντίκτυπος των κινήσεων αντιστάθμισης επιτοκίου εντάσσονται στα NMD hedges που αντιστοιχούν σε 10 δισ. ευρώ IRS (interest rate swap) με τις κινήσεις αυτές να υλοποιούνται μεταξύ τετάρτου τριμήνου 2023 και του πρώτου του 2024) να φτάνει πέριξ των 0,1 δισ. ευρώ.

Σε ένα σενάριο ταχύτερης μείωσης των επιτοκίων το 2024, αντισταθμιστικά για την Πειραιώς, θα λειτουργήσουν το καλύτερο «μείγμα» προθεσμιακών καταθέσεων, το χαμηλότερο κόστος έκδοσης τίτλων και τα δομικά hedges που θα μετριάσουν τον αντίκτυπο από τα μειωμένα έσοδα από τα δάνεια.

Τα καθαρά κέρδη από τα 788 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προσεγγίσουν τα 900 εκατ. ευρώ για τη φετινή χρήση, με περαιτέρω ενίσχυση προς το 1 δισ. ευρώ το 2025 - 2026, με τον Χ. Μεγάλου να στοχεύει σε ένα ποσοστό διανομής επί των κερδών (payout) της τάξεως του 50% από το 2025 και έπειτα (υψηλότερο των εκτιμήσεων), με αφετηρία τη χρήση του 2023, όπου θα υπάρξει μια συμβολική διανομή του 10% (25% για τη χρήση του 2024).

Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να αυξηθεί στα 31,5 δισ. ευρώ το 2024, με αιχμή τα επιχειρηματικά δάνεια, προτού κινηθεί υψηλότερα προς τα 33,5 και 35,5 δισ. ευρώ το 2025 - 2026.

Από την άλλη, τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα 1,3 δισ. περίπου, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ αφορά σε επιχερηματικά δάνεια, τα 0,3 σε στεγαστικά και τα 0,1 δισ. ευρώ σε καταναλωτικά, ενώ ο δείκτης κάλυψης ενισχύθηκε στο 61,6%. Συνολικά, τα write offs μείωσαν τα NPEs κατά 147 εκατ. ευρώ, τις πωλήσεις στα 350 εκατ. ευρώ, curings, collections και ρευστοποιήσεις στα 272 εκατ. ευρώ και σχηματισμό - εισροές, (defaults και redefaults) στα 80 εκατ. ευρώ περίπου. Ο δείκτης NPE αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα του 3,5% (τρέχον επίπεδο) με στόχο το 3% περίπου για το 2025 και το 2,5% το 2026, ενώ το κόστος κινδύνου αναμένεται επίσης να αποκλιμακωθεί προς τις 80 μονάδες βάσης φέτος, τις 70 και τις 60 μονάδες βάσης αντίστοιχα, προς το 2025 και το 2026.

Να επισημανθεί πως σε συνέχεια της λήψης της εγγύησης του «Ηρακλή ΙΙΙ», η τράπεζα ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Sunrise III, προς την Intrum AB και την Waterwheel Capital Management LP. Η τράπεζα διακράτησε το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Sunrise III, σύμφωνα με τις σχετικές κανονιστικές απαιτήσεις τιτλοποίησης, καθώς και το σύνολο των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, λαμβάνοντας αναγνώριση σημαντικής μεταβίβασης κινδύνου (Significant Risk Transfer «SRT») και προχώρησε σε αποαναγνώριση του χαρτοφυλακίου.

Τέλος, η Πειραιώς αναμένει μια αύξηση στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα κατά 7% περίπου μεταξύ του 2023 - 2026, το αποτελεί ένα σημαντικό νέο δεδομένο εν μέσω των συνεχών προσπαθειών βελτιστοποίησης του κόστους, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Η αύξηση αυτή θα οφείλεται κυρίως σε μεταβλητές αποζημιώσεις, καθώς ο όμιλος στοχεύει σε προσωπικό της τάξως των 7 χιλ. από 8 χιλ. αυτή τη στιγμή, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, υπολογίζοντας σε πρόσθετα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς η τράπεζα γίνεται πιο αποτελεσματική, εκσυγχρονίζοντας τις λειτουργίες μέσω των ψηφιακών «καναλιών» της.

Ένας ακόμη παράγοντας που τράβηξε την προσοχή των αναλυτών είναι ο στόχος που έθεσε η διοίκηση για μια σημαντική μείωση του DTC τα επόμενα χρόνια, το οποίο θεωρούν ως ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, καθώς μειώνει τους κινδύνους γύρω από τα payouts. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά διατηρούσε μια κάπως επιφυλακτική στάση ως προς την ικανότητα των τραπεζών να κινηθούν προς την κατεύθυνση της επιβράβευσης των μετόχων, μέσω διανομών από τη χρήση του 2023. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές έδωσαν υπερβολική σημασία στο υψηλό ποσοστό DTC (ως ποσοστό του CET1) και στο ότι η ρυθμιστική αρχή δεν ένιωθε τόσο άνετα γύρω από τα υψηλά επίπεδα DTC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider