Στην προώθηση διαγωνιστικής διαδικασίας για την αναβάθμιση μιας εμβληματικής νοσοκομειακής δομής, και μάλιστα μέσω έργων – δράσεων υψηλού προϋπολογισμού, σχεδόν 23 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή του ν. 4799/2021 ως αρμόδια για την ωρίμανση και την υλοποίηση της δράσης «Ίδρυση Νέου Κέντρου Ακτινοθεραπείας – Χημειοθεραπείας και Ανακαίνιση Κλινικών κτιρίου 300 Ανδρών» στο Γ. Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «H Σωτηρία», αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας. Προβλέπεται η δημιουργία νέας κτιριακής υποδομής τεσσάρων ορόφων (υπόγειο-ισόγειο α & β' όροφος), επιφάνειας περίπου 8.000 τ.μ., που θα στεγάσει στους μεν τους τρεις κατώτερους ορόφους Υπηρεσίες Υγείας Ημέρας και Εξωτερικών Ασθενών ενώ για τον τελευταίο όροφο, τη στέγαση των κεντρικών εργαστηρίων του Νοσοκομείου. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 21 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών ορίστηκε για τις 19/03/2024. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο έχει αναλάβει τη δράση ωρίμανσης και προώθησης διαγωνισμών αναβάθμισης/ανακαίνισης δομών υγείας ανά την Ελλάδα (σε πάνω από 150 κέντρα υγείας και σχεδόν 80 νοσοκομεία), ύψους 700 εκατ. ευρώ (μέσω RRF). Και βέβαια, το εν λόγω έργο είναι από τα μεγαλύτερα που «βγαίνουν» (22.893.604,76 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α.24%, άρα περίπου 28,5 εκατ. ευρώ), κι ενώ ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει προκηρύξει δεκάδες διαγωνισμούς, κάμποσων εκατ. ευρώ ανά βδομάδα τους προηγούμενους μήνες, ιδίως στην Περιφέρεια αλλά και την Αττική.
Τα οφέλη από την υλοποίηση του έργου
Όπως αναφέρεται στη σχετική προκήρυξη, η κατασκευή Κέντρου Ακτινοθεραπείας- Χημειοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών « Η Σωτηρία» θα βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών με καρκίνο και την αυξημένη ζήτηση τμημάτων Ακτινοθεραπείας στη χώρα. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Ακτινοθεραπείας, το οποίο θα αποσυμφορήσει σημαντικά το ήδη επιβαρυμένο δίκτυο των δημόσιων νοσοκομείων (ΕΣΥ, Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά) που διαθέτουν Τμήματα Ακτινοθεραπείας. Το έργο θα καλύψει άμεσες ανάγκες υγείας ασθενών με καρκίνο, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας καλύτερης ποιότητας και μειωμένο χρόνο αναμονής για την ακτινοθεραπεία. Το Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτηρία» δέχεται περιστατικά πνευμονικής και θωρακικής χειρουργικής από όλη την Ελλάδα και μεταξύ αυτών, διαγιγνώσκει και θεραπεύει έναν μεγάλο αριθμό ασθενών με καρκίνοτου πνεύμονα, 2000 με 2.500 ετησίως.
Οι Πνευμονικές κλινικές εντός του νοσοκομείου διαθέτουν εξειδικευμένα τμήματα όπως π.χ. βρογχολογία και επεμβατική πνευμονολογία, και τμήματα πνευμονικής αποκατάστασης που επιτρέπουν τη διάγνωση, τη θεραπεία και ανοσοθεραπεία, καθώς και το ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου. Επιπλέον, το Νοσοκομείο διαθέτει τη μεγαλύτερη Θωρακοχειρουργική Κλινική της χώρας, με μεγάλο αριθμό διεξαγωγής χειρουργείων ανά έτος, κυρίως για καρκίνο του πνεύμονα. Λειτουργεί επίσης η πρώτη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα στο Κέντρο Οξείας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας καθώς και νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην Α’ Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως εκ τούτου το Γενικό Νοσοκομείο «Η Σωτηρία» θα ήταν σκόπιμο να διαθέτει τμήμα Ακτινοθεραπείας, προκειμένου να καλύψει τις πολύ μεγάλες ανάγκες των ασθενών με καρκίνο που δέχεται το ίδιο αλλά και να συμβάλει γενικότερα στην εξυπηρέτηση ευρύτερων αναγκών άμεσης χορήγησης θεραπείας σε ασθενείς.
Ένα από τα σημαντικά προβλήματα του Νοσοκομείου σήμερα είναι η πολυδιάσπαση των υπηρεσιών του σε 26 διαφορετικά κτίρια, άλλα μικρά και άλλα μεγάλα, όλα σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Με την κατασκευή της Μονάδας ΜΕΘ – Δωρεάς της Βουλής των Ελλήνων κατά την περίοδο της πανδημίας ΚΟΒΙΝΤ, έγινε μία πρώτη προσπάθεια να ενωθούν βασικά κτίρια του νοσοκομείου με μία κλιματιζόμενη πεζογέφυρα η οποία συνενώνει το Χειρουργικό Περίπτερο με τη Μέγα Λαϊκό και τη Νέα Εντατική. Η χωροθέτηση του Νέου κτιρίου έχει σκοπό να συγκεντρώσει τμήματα του Νοσοκομείου που χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον εξωτερικοί ασθενείς σε ένα κτίριο, κοντά στην είσοδο και την έξοδο από το Νοσοκομειακό συγκρότημα και με τρόπο που να κρατά όλους αυτούς τους ασθενείς σε περιορισμένο τμήμα του γηπέδου του νοσοκομείου. Για τον παραπάνω λόγο επιλέχτηκε και η αναδιοργάνωση τμήματος της κίνησης των οχημάτων εντός του Νοσοκομείου.
Οι νέες υποδομές
Α’ Υπόγειο
Τμήμα Ακτινοθεραπείας με την λειτουργία 2 Γραμμικών Επιταχυντών με όλους τους απαραίτητους υποστηρικτικούς χώρους και την πρόβλεψη όλων των αναγκαίων υποδομών για την μελλοντική χωροθέτηση 2 επιπλέον Γραμμικών Επιταχυντών. Το τμήμα θα χωροθετηθεί στο Υπόγειο του κτιρίου. Το τμήμα θα εξυπηρετεί τόσο εξωτερικούς ασθενείς που εισέρχονται με προγραμματισμένο ραντεβού όσο και εσωτερικούς ασθενείς του νοσοκομείου και θα διαθέτει άνετη προσπέλαση. Έχουν προβλεφθεί όλοι οι απαραίτητοι χώροι, οργανωμένοι σε διαφορετικές ζώνες εξυπηρετώντας την σωστή λειτουργία του τμήματος. Στην 1η ζώνη βρίσκονται οι χώροι υποδοχής, στην 2η ζώνη οι χώροι εξέτασης, σχεδίασης θεραπείας και χώροι προσωπικού και στην 3η ζώνη οι χώροι προετοιμασίας ασθενών και οι χώροι θεραπείας. Έχουν γίνει οι απαραίτητες προβλέψεις (εσωτερικό αίθριο, cour anglaise κλπ) ώστε παρότι το τμήμα βρίσκεται στο υπόγειο – λόγω των ειδικών απαιτήσεων των αιθουσών ακτινοθεραπείας – να διασφαλίζονται ευνοϊκές συνθήκες παραμονής των ασθενών, που να μην επιβαρύνει την ευαίσθητη ψυχολογία τους.
Ισόγειο
Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων: Θα μεταφερθούν τα υφιστάμενα Εξωτερικά Ιατρεία και θα εγκατασταθούν στο Ισόγειο του νέου κτιρίου. Το τμήμα εξυπηρετεί όλες τις λειτουργίες των κλινικών ειδικοτήτων που διαθέτει το Νοσοκομείο. Στο τμήμα εισέρχονται κυρίως εξωτερικοί ασθενείς με ραντεβού. Κοντά στην περιοχή της εισόδου προβλέπονται όλες οι υπηρεσίες υποδοχής, εξυπηρέτησης και καθοδήγησης των επισκεπτών / ασθενών. Τα Ιατρεία οργανώνονται σε λειτουργικές ενότητες με τους απαραίτητους χώρους υποστήριξης. Επιπλέον των Ιατρείων προβλέπεται αίθουσα μικροεπεμβάσεων και χώρος λήψης δειγμάτων που συνδέεται άμεσα με τα Κεντρικά Εργαστήρια του Νοσοκομείου.
Γραφείο Κίνησης και Λογιστήριο: Θα μεταφερθούν από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στο νέο κτίριο προκειμένου να βρίσκονται σε πιο κεντροβαρική θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες λειτουργίες για την διευκόλυνση των ασθενών και των συνοδών τους. Χωροθετούνται στο Ισόγειο . Εξυπηρετούνται από την Κεντρική Είσοδο του κτιρίου, αλλά αποτελούν ανεξάρτητη ενότητα.
Α’ Όροφος
Τμήμα Χημειοθεραπείας δυναμικότητας 60 θέσεων που περιλαμβάνει όλους τους απαραίτητους χώρους υποστήριξης και θα εξυπηρετεί την ημερήσια νοσηλεία ασθενών για την χορήγηση της θεραπείας τους. Το τμήμα θα λειτουργεί στον Α Όροφο του κτιρίου. Προσέρχονται σε αυτό κυρίως εξωτερικοί ασθενείς με προγραμματισμένο ραντεβού. Το τμήμα έχει διαχωριστεί σε 4 υπο-ενότητες με κοινούς υποστηρικτικούς χώρους, προκειμένου να υπάρχει η ευελιξία ανεξάρτητης λειτουργίας τους. Οι θέσεις θεραπείας οργανώνονται σε θαλάμους 2-4 θέσεων. Σε συγκεκριμένες θέσεις του ορόφου προβλέπονται και ορισμένοι μονόκλινοι θάλαμοι οι οποίοι μπορούν να λειτουργούν κατά περίπτωση και ως απομόνωση του ασθενούς. Η μονάδα θα παρέχει ένα φιλόξενο περιβάλλον θεραπείας για τους ασθενείς, με όλες τις απαιτούμενες παροχές. Οι συνθήκες εργασίες για το προσωπικό προβλέπονται να είναι οι καλύτερες αφού η κάθε θέση εργασίας ή/και άσκησης της οποιαδήποτε ιατρικής πράξης θα έχουν όχι μόνο τον απαιτούμενο εξοπλισμό αλλά και ιδανικές συνθήκες κλιματισμού, αερισμού, φωτισμού και ηλιασμού του χώρου.
Β’ Όροφος
Τμήμα Κεντρικών Εργαστηρίων: Τα κεντρικά εργαστήρια του Νοσοκομείου μεταφέρονται από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις οι οποίες καταλαμβάνουν δύο ορόφους (κατά το ήμισυ) της πτέρυγας «300 Γυναικών» προκειμένου να υποστηρίζονται από σύγχρονες υποδομές και να βρίσκονται σε πιο κεντροβαρική θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες λειτουργίες του νοσοκομείου. Θα χωροθετηθούν στον Β’ Όροφο του κτιρίου και θα έχουν πρόσβαση από το κεντρικό κλιμακοστάσιο του κτιρίου καθώς και από τον Ανελκυστήρα που συνδέει το κτίριο με την υφιστάμενη πεζογέφυρα του νοσοκομείου. Ο χώρος δεν έχει διαμορφωθεί για να δέχεται ασθενείς οι άλλους επισκέπτες. Τα δείγματα συλλέγονται στις διάφορες πτέρυγες του Νοσοκομείου καθώς επίσης και στα εξωτερικά ιατρεία και τα επείγοντα και ακολούθως μεταφέρονται μέσω της πεζογέφυρας και των ανελκυστήρων στο Τμήμα. Από ένα κεντρικό σημείοσυλλογής των δειγμάτων, αυτά οδηγούνται στα επιμέρους εργαστήρια ανάλογα με το είδος των εξετάσεων. Σκοπός του Έργου είναι να μεταφερθούν εδώ και να λειτουργήσουν δίπλα στα υπόλοιπα και ειδικά εργαστήρια όπως το κυτταρολογικό ή το παθολογο-ανατομικό.
Το τμήμα περιλαμβάνει Βιοχημικό, Μικροβιολογικό, Αιματολογικό, Ανοσολογικό, Ουρολογικό εργαστήριο, Ιολογικό και Φυματιολογικό εργαστήριο. Επίσης προβλέπεται εργαστήριο που θα λειτουργεί για τις εφημερίας. Επίσης προβλέπονται γραφεία ιατρών και διευθυντών, χώροι προσωπικού και όλοι οι απαραίτητοι υποστηρικτικοί χώροι για την άρτια λειτουργία του τμήματος όπως χώροι αποστείρωσης, καθαρού και ακαθάρτων υλικών, αποθήκες υλικών, χώροι ψυγείων κλπ. Οι λήψεις των δειγμάτων θα γίνονται στα διάφορα τμήματα του νοσοκομείου για τους εσωτερικούς ασθενείς και στα Εξωτερικά Ιατρεία για τους εξωτερικούς ασθενείς. Τα δείγματα θα παραδίδονται στον χώρο παραλαβής στην είσοδο των εργαστηρίων και όπου θα γίνεται ταξινόμηση προκειμένου να μοιραστούν στα επιμέρους Εργαστήρια. Το νέο κτίριο θα χωροθετηθεί κοντά στο ΜΕΓΑ ΛΑΪΚΟ σε άμεση σύνδεση με την υφιστάμενη πεζογέφυρα ώστε να διευκολύνεται η σύνδεση του με τον κύριο πυρήνα του Νοσοκομείου (Χειρουργεία, ΤΕΠ, ΜΕΘ κ.λπ.) και κυρίως η κίνηση του προσωπικού αλλά και των εσωτερικών ασθενών από και προς αυτό. Η θέση του ευνοεί την εύκολη σύνδεση με τις υπόλοιπες υποδομές , αλλά ταυτόχρονα διατηρεί την αυτονομία της εύκολης πρόσβασης σε εξωτερικούς ασθενείς, με την κατά το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση του εσωτερικού οδικού δικτύου του νοσοκομείου.
Το έργο αυτό με την συγκέντρωση των ανωτέρω νευραλγικών τμημάτων στο νέο κτίριο, έχει ως στόχο ν’ αντιμετωπίσει και το θέμα της μεγάλης διασποράς των λειτουργιών του στα διάφορα κτίσματα του νοσοκομείου, και να συμβάλει στον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του προκειμένου να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους ασθενείς. Στο αντικείμενο του έργου θα συμπεριληφθούν και όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής (δίκτυα - οδοποιία) και οι αναδιοργάνωση του οδικού δικτύου του υφιστάμενου νοσοκομειακού συγκροτήματος με σκοπό την μείωση των διαδρομών εισόδου - εξόδου των κτιρίων παρά την είσοδο (ΤΕΠ - Χειρουργεία) και την ανεξαρτησία της εισόδου και εξόδου των εξωτερικών ασθενών που θα επισκέπτονται το νέο κτίριο.
Ανακαίνιση τμήματος του κτιρίου «300 Ανδρών»
Η ανακαίνιση του τμήματος του κτιρίου «300Ανδρών» αφορά συνολική επιφάνεια ~3.000μ2 και θα εξυπηρετήσει την αναδιαρρύθμιση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων νοσηλευτικών μονάδων με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας. Πρόκειται για την ανακαίνιση των κλινικών που βρίσκονται σε Ισόγειο, Α και Β Όροφο στο ανατολικό τμήμα του κτιρίου: 9η Πνευμονολογική Κλινική (Ισόγειο), Καρδιολογική Κλινική (1ος όροφος), 4η Πνευμονολογική Κλινική (2ος όροφος)
Η ανακαίνιση περιλαμβάνει: ανακαίνιση με αντικατάσταση εσωτερικών τελειωμάτων, πλήρη ανακατασκευή των θαλάμων νοσηλείας και τη δημιουργία χώρων wc χωρίς αναβαθμό, αναδιάταξη των γραφείων γιατρών , ώστε ν’ αποκτήσουν πλήρη αυτονομία λειτουργίας, ανακατασκευή της στάσης του νοσηλευτικού προσωπικού, για καλύτερη εποπτεία, ανακατασκευή χώρων αποθήκευσης καθαρών – ακαθάρτων, κατασκευή WC AMEA, ανα-διαρρύθμιση χώρου κουζίνας.