Διίστανται οι απόψεις των αναλυτών (πιο συντηρητική η θέση της Eurobank Equities - Πιο «bullish» Ambrosia Capital, Citi) για τη μετοχή του ΟΤΕ μετά τα αποτελέσματα και τη μερισματική πολιτική που ανακοίνωσε η εισηγμένη το προηγούμενο διάστημα, με τη Citi να τοποθετείται σταθερά στην πλευρά των «ταύρων».
Όντας μία από τις μετοχές που υποαπέδωσαν σημαντικά το 2023, η Citi βλέπει υψηλά περιθώρια ανόδου που ξεπερνούν το 70% έχοντας θέσει ως τιμή στόχο τα 23 ευρώ (από 21 ευρώ προηγουμένως) για τη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ εάν συνυπολογιστεί και η μερισματική πολιτική η εκτιμώμενη άνοδος φτάνει στο 75%. Η μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 10,3x φέτος και στο 9,6x το 2025 και με δείκτη EV/EBITDA στο 4,1x φέτος και 3,9x για το 2025.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ο ΟΤΕ κατέγραψε μια σαφής βελτίωση στην τιμολογιακή δυναμική της αγοράς, με τα οικονομικά μεγέθη και τους δείκτες απόδοσης, KPIs, να βελτιώνονται, ενώ η επιτάχυνση των εσόδων, τόσο στη σταθερή, όσο και στην κινητή τηλεφωνία, είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2024. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες - επενδύσεις αναμένεται επίσης να τεθούν υπό έλεγχο τη φετινή χρονιά, οι οποίες αναμένεται να κινηθούν σε σταθερά επίπεδα ή με μια ήπια πτώση σε σχέση με το 2023.
Παράλληλα, η αύξηση του δείκτη διανομής επί των κερδών συνεπάγεται ότι οι συνολικές αποδόσεις αναμένεται να αυξηθούν.
Η Citi σημειώνει πως ο ΟΤΕ έχει ένα καλό «track record» επίτευξης και συνήθως υπέρβασης των στόχων, ενώ θα υπάρξει σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών σε περίπτωση πώλησης του σκέλους δραστηριοτήτων στη Ρουμανία. Οι ισχυρές οικονομικές προοπτικές - αύξηση των αποδόσεων των μετόχων θα αναμένεται να υπεραντισταθμίσουν την απογοήτευση από την αύξηση της φορολογίας, όπως σημειώνει ο επενδυτικός οίκος, βλέποντας μάλιστα ένα «upside risk» στις εκτιμήσεις του.
Στα σημεία που στέκεται είναι το Fiber to the Home (FTTH - oπτική ίνα μέχρι το σπίτι) όπου η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένει να ενισχύσει την κάλυψη με 500 χιλιάδες σπίτια, ενώ θα αυξηθεί και η ζήτηση από πλευράς των καταναλωτών χάρη στο gigabit voucher (80 εκατ. ευρώ) που θα ενεργοποιηθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Παράλληλα, στη συνδρομητική τηλεόραση, η κυβέρνηση κινείται προς μια νέα νομοθετική ρύθμιση - παρέμβαση για την αντιμετώπιση της πειρατείας που θα ενισχύσει περαιτέρω τη ζήτηση, ενώ η διοίκηση δε θέλησε να σχολιάσει κάτι πέριξ του διαγωνισμού για τα δικαιώματα αποκλειστικής μετάδοσης του Champions League, Europa League και Confederations League για την περίοδο περιόδου 2024 - 2027. Να σημειωθεί πως η διατήρηση της μετάδοσης του Champion League είναι κομβικής σημασίας για τον ΟΤΕ ειδικά σε μια περίοδο που κατά γενική ομολογία οι καταναλωτές που επιλέγουν συνδρομητικά μοντέλα θέασης αυξάνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την πρώτη απόπειρα διεκδίκησης η οποία δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα, ο ΟΤΕ προχώρησε σε κατάθεση νέας βελτιωμένης προσφοράς στην TEAM.
Ο οίκος στέκεται στο ζήτημα της επιβράβευσης των μετόχων, αυξάνοντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις του ώστε να αντικατοπτρίζουν τον υψηλότερο δείκτη διανομής επί των κερδών, αλλά επισημαίνει και πάλι το «upside risk» που υφίστανται τόσο σε συνεχή βάση, όσο και σε εφάπαξ διανομές από τυχόν έσοδα από την πώληση του σκέλους στη Ρουμανία και τα φορολογικά οφέλη σε μετρητά. Η Citi τονίζει πως ο ΟΤΕ προσφέρει μια σταθερή αναπτυξιακή δυναμική, διαθέτοντας έναν ισχυρό ισολογισμό με προοπτικές εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Να σημειωθεί πως η Eurobank Equities (σύσταση «hold» για τη μετοχή με τιμη στόχο τα 15,30 ευρώ) είχε επισημάνει πως η πολιτική επιβράβευσης των μετοχών φαίνεται υπερβολικά συντηρητική, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο καθαρός δανεισμός έχει μειωθεί κατά 131 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Τα νέα δεδομένα ως προς την επιβράβευση των μετόχων είναι μάλλον ουδέτερά κατά την άποψη των αναλυτών της Χρηματιστηριακής και δεν είναι πιθανό να επιφέρει νέο re - rating.
Από την άλλη, ως «ξεχασμένο πρωταθλητή» έχει χαρακτηρίσει τη μετοχή του ΟΤΕ η Ambrosia Capital, μετά τη μακρά υποαπόδοση του τίτλου έναντι της πορείας της εγχώριας αγοράς, με αφετηρία το περσινό έτος. Ο επενδυτικός οίκος διατηρεί τη σύσταση «buy» θέτοντας τιμή στόχο στα 18,90 ευρώ, από 19,30 ευρώ προηγουμένως, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA στο 4,3x και 4,2x για το 2024 - 2025, ήτοι με discount 21% και 20% αντίστοιχα σε σύγκριση τις αντίστοιχες εταιρείες του κλάδου τηλεπικοινωνιών.