Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2 Μαΐου 2024 τέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την ανάπτυξη του μεγάλου project «Investment in Data Centers in Greece» -Κέντρο Δεδομένων στα Σπάτα Αττικής, που προωθεί η Microsoft (μέσω της Microsoft Operations Hellas) και αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του έργου «Κέντρο Δεδομένων (Data Center)» της εταιρείας εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα Γιαλού - Βούλια – Προκαλήσι». Όπως είναι γνωστό η γενικότερη επένδυση της Microsoft, εκτιμώμενου ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ, αφορά στη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική σε ισάριθμα ακίνητα που έχει αγοράσει με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud).
Το ένα από τα τρία data centers
Το πρώτο από τα data centers θα κατασκευαστεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», ενώ το δεύτερο και το τρίτο στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του Δήμου Κρωπίας. Παλιότερες πληροφορίες της αγοράς ανέφεραν ότι η Microsoft για τον ρόλο του κατασκευαστή είχε λάβει προσφορές από ομίλους, όπως, μεταξύ άλλων, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με εταίρο πολυεθνικό όμιλο), η Μυτιληναίος η ΑΚΤΩΡ- Intrakat κ.α.. Πρόσφατα μόλις, η επένδυση της Microsoft (976,168 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ) χαρακτηρίστηκε Στρατηγική, με την έγκριση των προβλεπόμενων κινήτρων από το υπουργείο Ανάπτυξης. Στον αμερικανικό όμιλο παρέχεται ταχύτερη αδειοδότηση και χωροθέτηση μέσω της κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΣΕ). Επίσης, κατά πληροφορίες, ολοκληρώθηκε η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίνεται ο χωρικός προορισμός και καθαρίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης της επένδυσης στα Σπάτα.
Το σχέδιο της Microsoft που συνεπάγεται την κατασκευή κέντρων δεδομένων στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην πόλη της Αθήνας, προωθεί την αναβάθμιση της χώρας και την οικονομική ανάκαμψη μέσω της έλξης εταιρειών πληροφορικής, της άμεσης δημιουργίας θέσεων εργασίας, αλλά και της αναβάθμισης των ψηφιακών συστημάτων, τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις δημόσιες υπηρεσίες, τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές μονάδες και τις μονάδες υγείας της χώρας.
Ποιο είναι το project στα Σπάτα
Το προτεινόμενο έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία ενός Κέντρου Δεδομένων στα Σπάτα, με βάση τα διεθνή πρότυπα κατασκευής και λειτουργίας. Το Κέντρο Δεδομένων Σπάτων σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας θα αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου συμπλέγματος Κέντρων Δεδομένων της Microsoft στην Ανατολική Αττική. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει δύο (2) υποτμήματα (COLOs) παροχής ισχύος 9,6 MW ΙΤ για το κάθε υποτμήμα και συνολικά 19.2 ΜW IT, ενώ η συνολική παροχή ισχύος της εγκατάστασης θα είναι 25 MW. Το υπό μελέτη έργο, με κωδική ονομασία ΑΤΗ04, θα κατασκευαστεί σε χώρο που βρίσκεται περίπου 1,1 km βόρεια των Σπάτων, και αποτελείται από δύο επιμέρους οικόπεδα αθροιστικής επιφάνειας περίπου 84.537,41 m2 [O.T. Ε31: 69.538,91 m2 και O.T. Ε26: 14.998,50 m2 ], εντός του εγκεκριμένου επιχειρηματικού πάρκου «Πέτρα Γιαλού-ΒούλιαΠροκαλήσι».
Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει κυρίως μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αποθήκευσης δεδομένων πληροφορίας στο διαδίκτυο (cloud) και διαρθρώνεται με μια κυρίως κτιριακή μονάδα, η οποία αποτελείται από δυο (2) επιμέρους χώρους, και από συνοδευτικές εγκαταστάσεις και υποδομές, στον περιβάλλοντα χώρο, που θα υποστηρίζουν τη λειτουργία του Κέντρου Δεδομένων. Πρόκειται για μια σύγχρονη εγκατάσταση, η οποία αποτελείται κυρίως από ένα μεταλλικό κτίσμα ενός ορόφου, και βοηθητικές εγκαταστάσεις, χώρους πρασίνου και εσωτερική οδοποιία. Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η προτεινόμενη εγκατάσταση εναρμονίζεται απόλυτα με τον βιομηχανικό/εμπορικό χαρακτήρα του επιχειρηματικού πάρκου, στο οποίο προτείνεται να εγκατασταθεί.
Πιο συγκεκριμένα, συνοπτικά, το προτεινόμενο έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία των παρακάτω επιμέρους έργων:
· Κτίριο Εξοπλισμού / Ballard Building: Αίθουσα διακομιστών / Colo, Χώροι ηλεκτρολογικού υλικού / Εlectrical rooms, Χώρος μηχανολογικού εξοπλισμού / Mechanical rooms.
· Κτίριο Διοίκησης / Admin Building: Αποβάθρα φόρτωσης και χώρος παραλαβής / Loading Dock and Receiving staging area, Αίθουσες γραφείων, Αποθηκευτικοί χώροι, Χώρος ηλεκτρολογικού εξοπλισμού o Υπαίθριος χώρος εξοπλισμού / Equipment yard.
· Συνοδευτικές Εγκαταστάσεις & Υπαίθριες υποδομές: Πύλες εισόδου & ελέγχου πρόσβασης, Υποσταθμοί ηλεκτρικού ρεύματος, Εσωτερική οδοποιία και χώροι στάθμευσης οχημάτων, Ταμιευτήρες αποθήκευσης και δίκτυο όμβριων, Δίκτυο αποχέτευσης και εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, Δίκτυο τροφοδοσίας, δεξαμενές αποθήκευσης και εγκατάσταση επεξεργασίας νερού χρήσης, Εγκατάσταση πυρόσβεσης, Χώρος εφεδρικών γεννητριών ηλεκτρικού ρεύματος o Χώροι πρασίνου και δίκτυο άρδευσης, Περίφραξη της εγκατάστασης.
Οι κύριες κτιριακές εγκαταστάσεις οργανώνονται σε ένα ενιαίο επίπεδο και σε ένα ενιαίο κτίριο χωρισμένο σε δύο επιμέρους δραστηριότητες. Στο διάκενο της ψευδοροφής υπάρχουν σημεία πρόσβασης μέσω εξωτερικών κλιμάκων για ανάγκες επιθεώρησης και συντήρησης δικτύων Η/Μ. Το γενικό σχήμα του κτιρίου είναι μορφής ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου. Στα πλαίσια της αναβάθμισης των τοπιολογικών χαρακτηριστικών με την ένταξη της επένδυσης στην περιοχή επιλέχθηκε η φύτευση του οικοπέδου. Η κεντρική ιδέα φύτευσης βασίζεται αρχικά στην επίτευξη της οπτικής κάλυψης του έργου και στη συνέχεια στην εναρμόνιση του περιβάλλοντος χώρου με το τοπίο και το κλίμα της περιοχής, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι η φύτευση θα λειτουργεί επίσης και ως μέτρο αντιμετώπισης της πιθανής αύξησης της θερμοκρασίας τοπικά εξαιτίας της λειτουργίας του συστήματος ψύξης. Η οπτική κάλυψη, επιτυγχάνεται με τη δημιουργία δενδροστοιχιών και συστάδων από δενδρώδη μεσογειακά είδη.
Στρατηγικοί στόχοι επένδυσης
Η Microsoft Corporation ιδρύθηκε το 1975 και αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης και παραγωγής προϊόντων λογισμικού στον κόσμο. Τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο Redmond της Washington (USA), ενώ η εταιρεία έχει θυγατρικές σε περισσότερες από 120 χώρες, απασχολώντας συνολικά περισσότερους από 90.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, εκ των οποίων περισσότεροι από 16.000 εργάζονται στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρεται στην ΜΠΕ, στον σημερινό κόσμο των δεδομένων, για τους χρήστες (ιδιώτες, υπηρεσίες κ.α.), είναι σημαντική η γρήγορη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, χωρίς να υπάρχει υστέρηση στην πρόσβαση των πληροφοριών, τις οποίες χρειάζονται. Σημαντικό ρόλο, επίσης, παίζει η εγγύτητα, δηλαδή όσο πιο κοντά βρίσκεται μια επιχείρηση σε ένα κέντρο δεδομένων, τόσο πιο γρήγορα θα λαμβάνει τις πληροφορίες που χρειάζεται. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα κέντρα δεδομένων (Data Centres) που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από επιχειρήσεις θα έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα καθυστέρησης. Με τις επιχειρήσεις να συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στις πόλεις, αυτό καθιστά τα κέντρα δεδομένων στο κέντρο των πόλεων, ζωτικό γρανάζι στην οικονομία μιας πόλης και κατ’ επέκταση της χώρας που τα φιλοξενεί. Εκτός των ιδιωτών και των υπηρεσιών που επωφελούνται από τα κέντρα δεδομένων, μεγάλο όφελος έχουν και οι Πανεπιστημιακές και Ερευνητικές μονάδες. Πόλεις με πανεπιστήμια παγκοσμίου κλάσης, όπως η Αθήνα, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο ποσοστό των Πανεπιστημίων της χώρας, επωφελούνται πρώτον από τις υπηρεσίες που προσφέρει ένα κέντρο δεδομένων ως προς τις επιδόσεις του, αλλά και από τις ευκαιρίες απασχόλησης των νέων αποφοίτων.
Οφέλη στην οικονομία
Όσον αφορά την οικονομία, βάσει και της ΜΠΕ, η αύξηση των παγκόσμιων επενδύσεων σε κέντρα δεδομένων την τελευταία δεκαετία αντικατοπτρίζεται έντονα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από πολυεθνικές εταιρείες, παγκόσμιας κλίμακας, που χρηματοδοτούν έργα επένδυσης κεφαλαίου (capital – intensive projects). Οι επενδύσεις αυτές σε κέντρα δεδομένων έχουν προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στις χώρες στις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί. Αυτά τα οφέλη αποτελούνται τόσο από την αρχική επένδυση κεφαλαίου όσο και από τις συνεχιζόμενες επιχειρησιακές δαπάνες που δημιουργούν και συντηρούν θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία της κάθε χώρας. Πιο συγκεκριμένα, οι ψηφιακές υποδομές μιας χώρας δημιουργούν ένα ισχυρό ψηφιακό οικοσύστημα που προσελκύει πολλές διεθνείς εταιρείες τεχνολογίας. Η ψηφιακή υποδομή και το ισχυρό ψηφιακό οικοσύστημα είναι σημαντικοί λόγοι, για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, να επενδύσουν σε μια χώρα, όπου οι υποδομές αυτές είναι διαθέσιμες. Αυτό εξασφαλίζει εξαιρετικό επενδυτικό κλίμα και οικονομική ανάπτυξη, με τη μορφή επενδύσεων και απασχόλησης.
Η βιομηχανία των κέντρων δεδομένων και του υπολογιστικού νέφους (cloud) έχει γίνει πλέον σημαντικό μέρος και της Ελληνικής οικονομίας. Ο συνολικός ψηφιακός τομέας, μαζί με τις τηλεπικοινωνίες, αντιπροσωπεύει περίπου το 2,7% του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Η πρωτοβουλία «GR for Growth»
Η Microsoft Corp. ανακοίνωσε στις 5 Οκτωβρίου του 2020, την πρωτοβουλία της «GR for Growth», για μια σημαντική τεχνολογική δέσμευση στην Ελλάδα, η οποία θα υποστηρίξει τους πολίτες, τον δημόσιο τομέα, και τις επιχειρήσεις σε όλα τα επίπεδα, μέσω της τεχνολογίας και των πόρων, για τη δημιουργία νέων ευκαιριών ανάπτυξης. Ως μέρος του σχεδίου, η Microsoft ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κατασκευάσει νέα κέντρα δεδομένων που θα δημιουργήσουν μια περιοχή Microsoft Cloud στην Ελλάδα, προσθέτοντας έτσι τη χώρα στο μεγαλύτερο αποτύπωμα υποδομής υπολογιστικού νέφους στον κόσμο και παρέχοντας πρόσβαση σε υπηρεσίες χαμηλής υστέρησης. Τα Data Centers ή Κέντρα Δεδομένων είναι προηγμένα συστήματα υπολογιστικών μονάδων που υποστηρίζουν αποθηκευτικές και τηλεπικοινωνιακές ανάγκες. Στεγάζονται σε χώρους με το υψηλότερο τεχνολογικά επίπεδο εξυπηρετήσεων, εξοπλισμού και ασφάλειας. Στους χώρους αυτούς – κτίρια φιλοξενούνται ηλεκτρονικοί υπολογιστές που αγγίζουν την αιχμή της τεχνολογίας και αποθηκεύουν, διαχειρίζονται και διαχέουν σε κάθε εξουσιοδοτημένη ζήτηση πληροφορίες που αφορούν απλά ή ευαίσθητα δεδομένα, τηλεπικοινωνιακά στοιχεία, κόμβους διαδικτυακούς κλπ.
Αναπτυξιακά κριτήρια
Όπως σημειώνεται στη ΜΠΕ, για να υποστηρίξει τους πολίτες, τόσο σε επαγγελματικές όσο και σε προσωπικές φιλοδοξίες, η Microsoft ανακοίνωσε επίσης το σχέδιό της για την εξειδίκευση περίπου 100.000 εργαζομένων στην Ελλάδα στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών έως το 2025. Η επένδυση αυτή, αντανακλά την πεποίθηση ότι η κορυφαία στον κόσμο εταιρεία τεχνολογίας κέντρων δεδομένων μπορεί να βοηθήσει στην καινοτομία και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, αυτή η μεγάλη επένδυση αντανακλά την αισιοδοξία για μια συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Στο σημείο αυτό να τονισθεί ότι η Microsoft, σε βάθος πολλών ετών, έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα αναπτυσσόμενο σύστημα περίπου 3.000 συνεργατών και πελατών, συμπεριλαμβανομένων νεοφυών επιχειρήσεων, άλλων επιχειρήσεων και ΜΚΟ. Σήμερα, με τα σχέδια για την πρώτη περιοχή κέντρου δεδομένων της Microsoft στη χώρα και το ολιστικό σχέδιο «GR for GRrowth», είναι εφικτό να βελτιωθεί η συνεισφορά της εταιρείας στην οικονομία της χώρας, όντας ένας δυνατός τεχνολογικός σύμμαχος στην ανάπτυξη.
Ανοίγει ο δρόμος για τις τοπικές εταιρείες αλλά και μεγάλους ομίλους
Με την επένδυση αυτή ανοίγει ο δρόμος για τις τοπικές εταιρείες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα ιδρύματα (εκπαιδευτικά, δομές υγείας κ.α.) να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες του υπολογιστικού νέφους, διατηρώντας παράλληλα τα υψηλότερα πρότυπα κυβερνοασφάλειας (web security) και αποθήκευσης δεδομένων. Κορυφαίες εταιρείες της Ελλάδας χρησιμοποιούν ήδη το υπολογιστικό νέφος της Microsoft για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους, να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες τους και να αυξήσουν την ικανοποίηση των πελατών τους, μέσω προηγμένων υπηρεσιών συνεργασίας και ανάπτυξης. Ακόμα και άλλες εταιρίες που δεν ανήκουν στις παραπάνω όπως είναι, η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ο Όμιλος ΟΤΕ, η Τράπεζα Πειραιώς, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Microsoft Cloud όταν αυτές θα είναι διαθέσιμες μέσω του νέου κέντρου δεδομένων στην Ελλάδα.
Επιπλέον, οι υπηρεσίες cloud της Microsoft θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο και σε άλλους τομείς, όπως στη δημιουργία νέων τρόπων ψηφιακής διατήρησης και εορτασμού του πολιτισμού και της ιστορίας της Ελλάδας. Στο πλαίσιο του προγράμματος «AI for Cultural Heritage» της Microsoft, η εταιρεία συνεργάζεται με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να ζωντανέψει την Αρχαία Πόλη της Ολυμπίας χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες. Η τρισδιάστατη παρουσίαση των μνημείων και των αντικειμένων θα δώσει στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο την ευκαιρία να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση και να βιώσουν τα μνημεία αυτά όπως ήταν πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια.
Τέλος, σχέδιο της Microsoft είναι να επεκτείνει τις ευκαιρίες απασχόλησης για τοπικούς επαγγελματίες και νέους εργαζόμενους τα επόμενα πέντε χρόνια. Η Microsoft, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στοχεύει να ενισχύσει τις ψηφιακές ικανότητες περίπου 100.000 επαγγελματιών του δημόσιου τομέα, επιχειρήσεων και πληροφορικής, εκπαιδευτικών και φοιτητών, για να υποστηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, μέσω ενός προγράμματος δεξιοτήτων με τρεις άξονες που περιλαμβάνει διαδικτυακά και φυσικά μαθήματα και εργαστήρια.