Σχεδόν έξι χρόνια πριν, η Τράπεζα Πειραιώς ήταν το μαύρο (τραπεζικό) πρόβατο της Ευρώπης και υπήρχαν φωνές που ζητούσαν «κούρεμα» των καταθέσεών της προκειμένου να εξυγιανθεί. Έκτοτε, η Τράπεζα Πειραιώς όχι μόνο έχει γυρίσει σελίδα, αλλά έχει αναδειχθεί επίσης ως το πιο επιτυχημένο turnaround story, στο οποίο μεγάλοι, μακροπρόθεσμοι επενδυτές σπεύδουν να επενδύσουν.
Αυτό επιβεβαιώνει η χθεσινή, πρώτη ημέρα του placement για το 27% των μετοχών της Πειραιώς που θέτει προς πώληση το ΤΧΣ, προβαίνοντας στην ολική αποεπένδυσή του από την Τράπεζα. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν κάλυψαν ήδη το σύνολο των προς διάθεση μετοχών πριν καν περάσουν τα πρώτα δέκα λεπτά από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών και μέχρι το τέλος της ημέρας η υπερκάλυψη είχε φτάσει τις 4 φορές, με προσφορές πάνω από 4 δισ. ευρώ. Η ισχυρή ζήτηση από την πρώτη στιγμή του placement οδήγησε το ΤΧΣ να αυξήσει το προς διάθεση ποσοστό μετοχών από το 22% (275.080.789 μετοχές) στο 27% (επιπλέον 62.518.361 μετοχές), υλοποιώντας μία ειλημμένη απόφαση για ολική αποεπένδυσή του από την Τράπεζα, την οποία παρουσίασε, όμως, μεθοδικά ως διάθεση του 22% και δυνητικά συν 5% των μετοχών του.
Η πορεία της πρώτης ημέρας του placement προδιαγράφει μία επιτυχία ισάξια αυτής του placement της Εθνικής Τράπεζας, με υπερκάλυψη που μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει τις 8 φορές στο κλείσιμο του βιβλίου, αύριο 6 Μαρτίου στις 4 το απόγευμα. Μαζί με την εντυπωσιακή υπερκάλυψη αναμένεται και τιμή που θα κλείσει με μικρό discount από το ανώτατο εύρος τιμής διάθεσης που έχει οριστεί (3,7 – 4 ευρώ).
Το κλίμα ισχυρής ζήτησης για τις μετοχές της Πειραιώς είχε καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα από πλειάδα διεθνών funds, κατά τη διάρκεια επαφών στελεχών του ΤΧΣ με πληθώρα επενδυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως επίσης και των αντίστοιχων επαφών που είχε η Πειραιώς και οι σύμβουλοί της, Goldman Sachs και UBS.
- Διαβάστε ακόμα - Scope: Πώς θα επέλθει μια νέα αναβάθμιση για την Ελλάδα
Η πώληση του πακέτου μετοχών 27% της Τράπεζας Πειραιώς μέσω Δημόσιας Προσφοράς, είναι η τέταρτη διαδοχική πράξη απoεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες και η δεύτερη μέσω δημόσιας προσφοράς μετά την ιδιαίτερα πετυχημένη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας που προηγήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Το 2023, μέσα σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, πράγμα που δεν έχει προηγούμενο διεθνώς, και αξιοποιώντας το διεθνές momentum υπέρ της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η διοίκηση του ΤΧΣ πέτυχε ένα σερί αποεπενδύσεων (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα), αποφέροντας στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 1,45 δισ. ευρώ.
Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς γίνεται στην ιδανική στιγμή και ως προς τις επιδόσεις της τράπεζας που επιβεβαιώνουν την πλήρη εξυγίανση και εντυπωσιακή επιστροφή σε ανάπτυξη και κερδοφορία, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης και συστηματικής δουλειάς που έκανε η διοίκηση της Τράπεζας σε συνεργασία με το ΤΧΣ.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2023, η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε τα ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία της, παράγοντας 0,25 ευρώ κέρδη ανά μετοχή και 20% απόδοση ιδίων κεφαλαίων, οδηγώντας τα αντίστοιχα ετήσια μεγέθη του 2023 σε 0,80 ευρώ και 17%. Αντίστοιχα, το 2023 έκλεισε για την Τράπεζα Πειραιώς με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη υπερέβησαν πάνω από το 1 δισ. ευρώ (1,047 δισ. ευρώ) ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα 531 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα καθαρά έσοδα ανήλθαν 2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48% σε ετήσια βάση.
Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν το 2023 κατά 5%, ενώ ο δείκτης NPE μειώθηκε περαιτέρω στο 3,5%, απέχοντας ελάχιστα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με εφαλτήριο τις εντυπωσιακές αυτές επιδόσεις, η διοίκηση της Πειραιώς έθεσε στόχο για την περίοδο 2024-2026 ετήσια κερδοφορία περί το 1 δισ. ευρώ και μέρισμα 50% των κερδών από το 2025, καθιστώντας ακόμη πιο ελκυστική την Τράπεζα στην επενδυτική κοινότητα.