Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ώστε στα τέλη Απριλίου να κατατεθεί στην Κομισιόν το διπλό αίτημα για την καταβολή της τέταρτης δόσης επιχορηγήσεων ύψους 1 δισ. ευρώ και δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από τα συνολικά 20 ορόσημα και στόχους για την υποβολή της τέταρτης δόσης επιχορηγήσεων που προβλέπει το σχέδιο Ελλάδα 2.0, τρία είναι αυτά που προκαλούν το μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το πρώτο κρίσιμο ορόσημο αφορά τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), καθώς μέχρι την υποβολή του αιτήματος της τέταρτης δόσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανάθεση και των τριών τμημάτων του διαγωνισμού. «Αγκάθι» στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η σύμβαση παραχώρησης για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο για το οποίο εκκρεμεί η ανάδειξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε προσωρινό ανάδοχο από προτιμητέος επενδυτής που είναι σήμερα. Πρόσφατα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ζήτησε την επέκταση των εγγυητικών επιστολών μέχρι τις 7 Μαΐου.
Το δεύτερο ορόσημο έχει να κάνει με τις αστικές αναπλάσεις και συγκεκριμένα με την ανάθεση του έργου για τον πεζόδρομο των 12 χιλιομέτρων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Στον διαγωνισμό που τρέχει η μονάδα Ωρίμανσης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ (PPF) έχουν κατατεθεί δύο πρόσφορες. Εκκρεμεί η ανάδειξη του αναδόχου του έργου που σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Στο ίδιο ορόσημο περιλαμβάνονται και τα έργα διαμόρφωσης χώρων πρασίνου και οδοποιίας στον Βοτανικό.
Η τρίτη σημαντική εκκρεμότητα έχει να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση του ιδιωτικού τομέα και την πορεία των αιτήσεων στα προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω συσκευή» για τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να έχουν εγκριθεί τουλάχιστον 9.700 αιτήσεις.
Αυτές δεν είναι οι μόνες εκκρεμότητες για την υποβολή της τέταρτης δόσης, αλλά θεωρείται πως τα υπόλοιπα «μέτωπα» που μένουν πρόκειται να κλείσουν άνετα τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την υποβολή του αιτήματος γιατί αφορούν κυρίως μεταρρυθμίσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις. Για παράδειγμα προωθείται το νομοσχέδιο για την νέα Κωδικοποίηση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που είναι ένα από τα 20 ορόσημα.
Σε ό,τι αφορά το τμήμα των δανείων μόνο κριτήριο είναι η συμβασιοποίηση δανειακών πόρων ύψους 4,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, στόχος που θα πιαστεί εύκολα και πιθανότατα πολύ πριν από τον Απρίλιο καθώς μέχρι τον Ιανουάριο συμβασιοποιηθεί 269 δάνεια συνολικού προϋπολογισμού 10,26 δισ. ευρώ τα 4,36 δισ. εκ των οποίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι εναλλακτικές
Πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξέφρασαν στο insider.gr την βεβαιότητα πως παρά τις δυσκολίες θα καταφέρουν να εκπληρωθούν και τα 20 ορόσημα και πως στα τέλη Απριλίου θα υποβληθεί κανονικά το τέταρτο αίτημα. Τι θα γίνει όμως στην αντίθετη περίπτωση; Εδώ οι επιλογές είναι δύο. Αν κριθεί πως χρειάζονται μερικές ημέρες ή και εβδομάδες για να εκπληρωθεί κάποιο προαπαιτούμενο που θα εκκρεμεί ακόμη στα τέλη Απριλίου, δεν αποκλείεται να υπάρξει μια μικρή αναβολή στην υποβολή του αιτήματος. Αν από την άλλη, κάποιο προαπαιτούμενο έχει «σκαλώσει» για τα καλά τότε το αίτημα θα προχωρήσει και θα υπάρξει μια απομείωση της δόσης λόγω μη ικανοποίησης του οροσήμου. Στο ΥΠΕΘΟ πάντως αισιοδοξούν που δεν θα οδηγηθούμε στην δεύτερη εναλλακτική.
Η δύσκολη συνέχεια
Σε κάθε περίπτωση η υποβολή του αιτήματος για την τέταρτη δόση δεν μπορεί να καθυστερήσει πολύ και αυτό γιατί θα πρέπει να ακολουθήσει το φθινόπωρο το διπλό αίτημα για την πέμπτη δόση με στόχο η χώρα μας να λάβει ακόμη 1,3 δισ. επιχορηγήσεων και 2,3 δισ. δανείων.
Όσο περνάει ο καιρός τα ορόσημα δυσκολεύουν καθώς το βάρος μετατοπίζεται από τις μεταρρυθμίσεις στην υλοποίηση έργων και την ολοκλήρωση διαγωνισμών και αυτό προκαλεί ένα επιπλέον βάρος στη δημόσια διοίκηση, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ο κίνδυνος καθυστερήσεων λόγω προσφυγών κλπ.
Για την πέμπτη δόση απαιτείται η ολοκλήρωση 30 οροσήμων, μεταξύ των οποίων και η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές που αποτελεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Για το σκέλος των δανείων έχει τεθεί ο φιλόδοξος στόχος της υπογραφής πιστώσεων ύψους 8,3 δισ. ευρώ, δηλαδή θα πρέπει να έχουν δοθεί σχεδόν τα διπλάσια δάνεια απ’ όσα έχουν συμβασιοποιηθεί σήμερα.