Πληθωρισμός: «Σκάλωσε» στο 3,2% τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα – «Αργυρό» ανατιμήσεων στα τρόφιμα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πληθωρισμός: «Σκάλωσε» στο 3,2% τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα – «Αργυρό» ανατιμήσεων στα τρόφιμα
Αμετάβλητος στο 3,2% έμεινε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο. Η χώρα μας παραμένει «δευτεραθλήτρια» στις αυξήσεις στα τρόφιμα, παρά την επιβράδυνση σε σχέση με τον Ιανουάριο. τι δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της Εurostat.

Αμετάβλητος στο 3,2% παρέμεινε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα μήνα πριν, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν σήμερα για κάποια κράτη της Ευρωζώνης. Στον πληθωρισμό τροφίμων και παρά την επιβράδυνση που καταγράφηκε, σε σχέση με τον Ιανουάριο, η χώρα μας παραμένει για άλλο έναν μήνα στη δεύτερη θέση της Ευρωζώνης με τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών, πίσω μόνο από τη Μάλτα.

Μία από τις πιο υψηλές ανατιμήσεις στην Ευρωζώνη κατεγράφη στην Ελλάδα και στα βιομηχανικά αγαθά, ενώ ο γενικός δείκτης συνέχισε να τρέχει ταχύτερα από τον μέσο όρο των κρατών που έχουν δώσει στοιχεία.

Στην Ευρωζώνη ο εναρμονισμός πληθωρισμός κατέγραψε μικρή μείωση στο 2,6% τον Φεβρουάριο από 2,8% που ήταν τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 3,1% τον Ιανουάριο και στην Ευρωζώνη στο 2,8%. Στη χώρα μας ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον πρώτο μήνα του έτους στο 3,2%.

Στην ανάλυση ανά ομάδα προϊόντων και υπηρεσιών η μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη έχει η ομάδα «τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός» με ρυθμό 4% από 5,6% τον Ιανουάριο, ακολουθούμενη από τις «υπηρεσίες» με 3,9% έναν 4% τον Ιανουάριο, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,6% έναντι 2% ένα μήνα πριν) και την ενέργεια (-3,7% έναντι -6,1% τον Ιανουάριο).

Σε ό,τι αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης, υψηλότερο πληθωρισμό τον Ιανουάριο εμφανίζουν οι: Κροατία (4,8%), Εσθονία (4,4%), Αυστρία (4,2%), Σλοβακία (3,7%) και Βέλγιο (3,6%). Αντίθετα τον χαμηλότερο πληθωρισμό έχουν οι: Λετονία (0,7%), Ιταλία (0,9%) και Φινλανδία (1,2%). Στη Γερμανία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,7% από 3,1% τον Ιανουάριο, στη Γαλλία στο 3,1% από 3,4% και στην Ισπανία στο 2,9% από 3,5%.

Αργυρό μετάλλιο στις αυξήσεις στα τρόφιμα

Στη χώρα μας ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διατηρήθηκε αμετάβλητος σε σχέση με ένα μήνα πριν, καθώς μειώθηκε αν και με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός τροφίμων, παραμένοντας ωστόσο ο δεύτερος υψηλότερος στην Ευρωζώνη πίσω μόνο από τη Μάλτα (5,8%).

Πιο ήπια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι και η μείωση των τιμών ενέργειας σε ετήσια βάση. Αποκλιμάκωση καταγράφεται στον ρυθμό ανόδου των βιομηχανικών αγαθών, ενώ «τσιμπημένος» είναι ο δείκτης στις υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές του δείκτη τροφίμων συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν με ρυθμό 5,8% τον Φεβρουάριο έναντι αύξησης 7,1% τον Ιανουάριο του 2024. Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης της ενέργειας για έναν ακόμη μήνα αν και με χαμηλότερο ρυθμό στο -2,8% σε σχέση με το -6,4% του Ιανουαρίου. Στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 1,8% έναντι 2,6% τον Ιανουάριο, και στις υπηρεσίες με ρυθμό 3,5% από 3,3% τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός πληθωρισμός (Εν. ΓΔΚ χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα-αλκοολούχα ποτά και καπνό) διαμορφώθηκε στο 3% από 3,1% τον Ιανουάριο.

Τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Στο μεταξύ στη χώρα μας συνεχίζεται η μάχη κατά της ακρίβειας με την εφαρμογή από σήμερα του τελευταίου πακέτου μέτρων που πέρασε η κυβέρνηση. Μέτρα τα οποία, όπως προβλέπει το υπουργείο Ανάπτυξης, πρόκειται να φέρουν μειώσεις σε μια σειρά από βασικά προϊόντα που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και πτώση τιμής κατά 15% στο βρεφικό γάλα. Πάντως οι διαφορές των τιμών στα ράφια των σουπερμάρκετ, θα εμφανίζονται σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες μέχρι να ανανεωθεί το στοκ, ενώ για να μετρηθεί η διαφορά στην τσέπη του καταναλωτή θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός ακόμη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανεργία: Στάσιμη στο 10,4% τον Ιανουάριο

Κ. Σκρέκας: Τα μέτρα για τις τιμές είναι μόνιμα και διορθώνουν παθογένειες δεκαετιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider