Σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη προσφέρει στην ΕΥΑΘ το «πράσινο» PPA 8+4 ετών, για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας έως και 100 GWh ετησίως, το οποίο σύναψε η εταιρεία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Είναι ενδεικτικό ότι το ετήσιο όφελος της εταιρείας ξεκινά άμεσα από τα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ θα αυξηθεί στα 3,4 εκατ. σε δύο χρόνια. Επίσης, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας θα μειωθεί άμεσα κατά 65%, ποσοστό που σε δύο χρόνια θα διαμορφωθεί στο 87%.
Όπως σημείωσε πριν από λίγο η διοίκηση της ΕΥΑΘ, κατά την τελετή υπογραφής του «πράσινου» PPA, οι συμβάσεις αυτού του είδους προσφέρουν στάθμιση ενεργειακού κόστους, θωρακίζοντας από την αβεβαιότητα τυχόν αυξήσεων των τιμών ηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή, ήδη με την ενεργοποίηση του «πράσινου» PPA με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το κόστος ηλεκτροδότησης της εταιρείας αποκλιμακώνεται στα επίπεδα προ της ενεργειακής κρίσης.
«Παράλληλα, η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο ανοίγει τον δρόμο ώστε και άλλες εταιρείες του ευρύτερου Δημόσιου τομέα να προχωρήσουν σε ανάλογες συμφωνίες. Κάτι που θα συμβάλει στην ασφάλεια εφοδιασμού, μέσω της μακροπρόθεσμης σταθερότητας στις τιμές ηλεκτροδότησής τους», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γρηγόρης Πενέλης.
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος, η ύδρευση και η αποχέτευση αποτελούν δραστηριότητες έντασης ενέργειας, καθώς καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ευρώπη το 3-4% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού καταναλώνεται για τη διαχείριση υδάτων. Με την ενεργειακή κρίση, η κατανάλωση απέκτησε και οικονομική διάσταση.
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αφορά ένα λεγόμενο «εικονικό» (virtual) ή οικονομικό PPA, το οποίο επί της ουσίας αποτελεί μία χρηματοοικονομική συναλλαγή, μέσω εκκαθάρισης της παραγόμενης ενέργειας και συμψηφιστικής πράξης με την εταιρεία που προμηθεύει ηλεκτρισμό στην ΕΥΑΘ.
Διαβάστε ακόμη: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Γιατί και πού ανεβάζουν τον πήχη για τη μετοχή οι αναλυτές
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΥΑΘ, Γρηγόρη Πενέλη, επιλογή της εταιρείας ήταν ο διαγωνισμός να γίνει με το πλαίσιο του ν. 4412/2016 για τις δημόσιες προμήθειες. Στην 1η φάση του διαγωνισμού, δηλαδή της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η αξιολόγηση των συμμετεχόντων έγινε με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Από τη φάση αυτή προκρίθηκαν και οι δύο εταιρείες που συμμετείχαν στη διαδικασία, από τις οποίες επελέγη η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Το PPA περιλαμβάνει ένα αιολικό πάρκο εν λειτουργία και ένα φωτοβολταϊκό έργο υπό ανάπτυξη, για το οποίο αναμένεται η χορήγηση όρων σύνδεσης. Από τις 110 GWh ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ετησίως η ΕΥΑΘ, το αιολικό πάρκο θα καλύψει άμεσα τις 75 GWh. Με την κατασκευή και θέση σε λειτουργία του φωτοβολταϊκού, θα προστεθούν επιπλέον 25 GWh που θα καλύπτονται μέσω του PPA.
Το 60% της ενεργειακής κατανάλωσης της ΕΥΑΘ αφορά τα αντλιοστάσια ύδρευσης, ενώ το 20% τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, υπογράμμισε ο CEO της εταιρείας, Άνθιμος Αμανατίδης. Υπογράμμισε πως η μέση τιμή αγοραπωλησίας της ηλεκτρικής ενέργειας από το αιολικό πάρκο συμφωνήθηκε στα 79,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ η μέση τιμή από το φωτοβολταϊκό στα 66,7 ευρώ. Η συνολική μέση τιμή ανέρχεται στα 76,6 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Τα δύο έργα του PPA περιλαμβάνονται στο «Taratsa Project», υπογράμμισε ο Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Σημείωσε πως το αιολικό είναι εγκατεστημένο στον Δήμο Βοιωτίας, έχει ισχύ 32,9 MW και αποτελείται από 7 ανεμογεννήτριες. Ηλεκτρίσθηκε τον Μάιο του 2021, ενώ εντός του ίδιου μήνα ξεκίνησε η παραγωγή του. Το φωτοβολταϊκό έχει ισχύ 20 MW.