Σχεδόν στο τέλος της πορείας εξυγίανσης που ξεκίνησε το 2019 με τη δημιουργία του «Ηρακλή», βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς να επικυρώνει την επιστροφή του σε πλήρη κανονικότητα. Προπομπός της επιστροφής αυτής ήταν η ιδιωτικοποίηση της Eurobank και ακολούθως της Alpha Bank, ενώ ακόμη πιο κρίσιμο ήταν το placement του 22% της Εθνικής Τράπεζας, με την πλήρη αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα (διάθεση εναπομείναντος 18%) να αναμένεται μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Τον κύκλο εξυγίανσης θα κλείσει η Attica Bank, η οποία επέστρεψε το 2023 σε επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία (21,9 εκατ. από ζημιά 38,5 εκατ. το 2022). Η Τράπεζα προχωρεί το σχέδιο εξυγίανσής της, από κοινού με την Παγκρήτια Τράπεζα, οδεύοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο β΄ εξάμηνο του έτους και συγχώνευση, βάζοντας φέτος τα θεμέλια για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.
Αποκομίζοντας τα οφέλη από τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων τους με αρωγό τον «Ηρακλή» και την επενδυτική βαθμίδα που ανέκτησε η χώρα το 2023, οι ελληνικές τράπεζες ανήκουν πλέον στο κλαμπ των ισχυρών τραπεζών της ευρωζώνης, όπως πιστοποιεί η ανανεούμενη ψήφος εμπιστοσύνης που λαμβάνουν από τους διεθνείς επενδυτές.
Το placement της Τράπεζας Πειραιώς για τη διάθεση του 27% των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ (σ.σ. οι προσφερόμενες μετοχές θα πιστωθούν σήμερα 11/3 στις μερίδες και στους λογαριασμούς αξιογράφων των νέων μετόχων) αποτέλεσε την πιο επιτυχημένη διάθεση μετοχών μέσω δημόσιας προσφοράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα καταγράφεται και ως η μεγαλύτερη ιστορικά ιδιωτικοποίηση μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης με το ύψος του τιμήματος να φθάνει στα 1,35 δις. ευρώ. Μεγάλα διεθνή επενδυτικά ονόματα όπως οι: Pictet, Redwheel, Wellington, Singapore, Lazard, Goldman Sachs, Vanguard, Robeco, Fiera, Fine investment, Millenium, Marshal Wace κ.ά. είναι πλέον μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς, στηρίζοντας τις εφεξής αναπτυξιακές προοπτικές της. Ξένοι επενδυτές σε ποσοστό 80% κάλυψαν την προσφορά 337,5 εκατ. μετοχών της Τράπεζας από το ΤΧΣ, υπερβαίνοντας με τις προσφορές τους το διαθέσιμο ποσό κατά περίπου 9 φορές, ενώ το υπόλοιπο 20% απορρόφησαν επενδυτές από την εγχώρια αγορά, επίσης με υπερκάλυψη κατά 4 φορές.
Ακόμη σημαντικότερο, σημειολογικά, από τη μεγάλη υπερκάλυψη και την ποιότητα των ξένων επενδυτών της Πειραιώς, οι οποίοι σε ποσοστό 88% είναι αποκλειστικά μακροπρόθεσμοι επενδυτές, είναι το γεγονός ότι η διάθεση των μετοχών της ελληνικής τράπεζας έγινε με premium. Πρόκειται για τη μόνη συναλλαγή πανευρωπαϊκά που πέτυχε το αποτέλεσμα αυτό, με προηγούμενη επιτυχία το discount στο placement της Εθνικής που ήταν μόλις 2,75%, όταν το σύνηθες για αντίστοιχες συναλλαγές είναι έκπτωση στην τιμή γύρω στο 10%. Σημειώνεται ότι στην ανώτατη τιμή του εύρους διάθεσης, τα 4 ευρώ, υποβλήθηκαν στο ΤΧΣ προσφορές 10,7 δισ. ευρώ.
Η αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές τράπεζες αποτυπώνεται και στα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν, καθώς και στους νέους ανοδικά αναθεωρημένους στόχους που θέτουν για την τριετία 2024 – 2026, ενώ την «βούλα» επιστροφής στην κανονικότητα βάζει η διανομή μερίσματος από φέτος, ύστερα από 16 χρόνια «ανομβρίας» για τους μετόχους.
Την περασμένη εβδομάδα παρουσίασαν τα αποτελέσματα για τη χρήση 2023, η Alpha Bank και η Eurobank και θα ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα, αύριο 12 Μαρτίου. Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει διανομή του 20% των κερδών για το 2023 ως μέρισμα, στοχεύοντας να αυξήσει το ποσοστό αυτό τα επόμενα χρόνια, διανέμοντας περισσότερα από 1 δισ. σε μερίσματα την τριετία 2024-2026. Για τη Eurobank το ποσοστό διανομής κερδών ξεκινά από τουλάχιστον 25% φέτος και θα αυξηθεί σταδιακά για να προσεγγίσει το 50% των κερδών το 2026 και εφεξής.