Πόντους κερδίζει η υψηλή τεχνολογία made in Greece στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με όλο και περισσότερες αμερικανικές εταιρείες να επισκοπούν την εγχώρια σκηνή καινοτομίας και να προχωρούν σε deals που ενισχύουν το κύμα εξαγορών που ξεκίνησε προ ετών. Η τρέχουσα χρονιά δε, φαίνεται να έχει μπει δυναμικά, εισφέροντας ήδη από το πρώτο δίμηνο deals δισεκατομμυρίων.
Δυναμικά ξεκίνησε το 2024
Στην ήδη μακρά λίστα των τελευταίων ετών ήρθε να προστεθεί πρόσφατα η μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής τεχνολογικής εταιρείας από ξένο όμιλο, ήτοι η εξαγορά της BETA CAE Systems, από το Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης, από τον αμερικανικό όμιλο Cadence. H συμφωνία εξαγοράς της ελληνικής εταιρείας, η οποία καινοτομούσε κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας, πραγματοποιήθηκε έναντι 1,24 δισ. δολαρίων από την εισηγμένη στον Nasdaq Cadence, εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 83 δισ. δολάρια, κύκλο εργασιών 4 δισ. δολάρια και περισσότερους από 10.000 υπαλλήλους. Είχε δε ως εφαλτήριο μια state of the art τεχνολογία προσομοίωσης μηχανικής, η οποία επιτρέπει τον έλεγχο κρίσιμων στοιχείων πριν περάσουν στην παραγωγή.
- Διαβάστε ακόμα - Η ΑΑΔΕ έφτασε στο κινητό μας - Στον αέρα η εφαρμογή myAADEapp
Λίγες ημέρες νωρίτερα πριν το ηχηρό deal, μια ελληνική startup, πέρασε σε αμερικανικά χέρια. Ο λόγος για την ελληνική InAccel, μια startup που εστιάζει στην τεχνολογία των επιταχυντών υλικού (FPGAs) σε cloud περιβάλλον, η οποία εξαγοράστηκε από τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ημιαγωγών στον κόσμο, βάσει εσόδων, την Intel. Την ολοκλήρωση της εξαγοράς ανακοίνωσε το Marathon Venture Capital, το οποίο είχε επενδύσει στην ελληνική startup κεφάλαια ύψους 500.000 ευρώ.
Στο στόχαστρο της Intel μπήκε το software της InAccel, το οποίο αναπτύσσει και αξιοποιεί επεξεργαστές ειδικού σκοπού για εφαρμογές όπως η μηχανική μάθηση, η μηχανική όραση και οι εφαρμογές βιο-πληροφορικής, επιτυγχάνοντας βελτιωμένες επιδόσεις σε καλύτερους χρόνους. Τα σχέδια της Intel δε περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση του ελληνικού software στα chips Τεχνητής Νοημοσύνης, με στόχο τα τελευταία να γίνουν πιο έξυπνα και αποδοτικά.
Για το λόγο αυτό με την ολοκλήρωση του deal η Intel απορρόφησε την ομάδα της InAccel, με δύο εκ των τριών μελών της να έχουν ήδη μετακομίσει σε γραφεία του εξωτερικού. Ο αμερικανικός κολοσσός με έδρα στη Σάντα Κλάρα μάλιστα, ο οποίος σχεδιάζει να επενδύσει έως και 80 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη δεκαετία, φέρεται να εξετάζει περαιτέρω ευκαιρίες στη χώρα μας στο πεδίο της έρευνας και ανάπτυξης και της καινοτομίας.
Ο κατάλογος των αμερικανικών κολοσσών που ψήφισαν Ελλάδα
Οι δύο προαναφερθείσες εταιρείες οι οποίες άνοιξαν τον χορό των τεχνολογικών επενδυτικών κινήσεων του 2024, είναι μόνο μερικές από όσες εντάσσονται στη λίστα των αμερικανικών κολοσσών που έχουν εμπιστευθεί την εγχώρια καινοτομία.
Τις δύο προηγούμενες χρονιές μάλιστα, η λίστα των deals ήταν πολυάριθμη. Συνολικά, το 2023 έγιναν 11 νέες εξαγορές εγχώριων startups, με ορισμένες από αυτές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ σε αξία, με το 1/3 των επενδύσεων σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες να γίνεται από αμερικανικά κεφάλαια. Αντίστοιχα και το 2022, 19 νεοφυείς ελληνικές εταιρείες εξαγοράστηκαν από ξένα κεφάλαια, πολλά εκ των οποίων προέρχονταν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όσο για τον κατάλογο των τεχνολογικών κολοσσών περιλαμβάνει ήδη ηχηρά ονόματα όπως οι Cisco, Meta, Microsoft, Hewlett Packard Enterprise κ.ά.
Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2023 το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού της Cisco κέντρισε το λογισμικού για την εποπτεία του πρωτοκόλλου BGP (Border Gateway Protocol) το οποίο αποτελεί το πρωτόκολλο δρομολόγησης του Διαδικτύου, που είχε αναπτύξει η ελληνική Code BGP. Η spin-off εταιρεία που ίδρυσαν το 2021 οι ερευνητές του ΙΤΕ Ξενοφώντας Δημητρόπουλος, Βασίλειος Κοτρώνης και Λευτέρης Μανασσάκη πέρασε στον έλεγχο του αμερικανικού κολοσσού ο οποίος ενσωμάτωσε την τεχνολογία της στο λογισμικό ανάλυσης διαδικτύου ThousandEyes, με στόχο την επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρει και τη δημιουργία ενός καλύτερου και ασφαλέστερου Διαδικτύου.
Την ίδια περίοδο δε, η ελληνική startup Mist.io των Χρήστου Ψάλτη και Δημήτρη Μωραΐτη πέρασε στα χέρια της Dell, χάρη στη λύση για κοινή διαχείριση πληροφοριακών υποδομών που είχε αναπτύξει.
Εντός του 2023 στα χέρια της Hewlett Packard Enterprise πέρασε και η Arrikto, η ελληνική startup των Κωνσταντίνου Βενετσανόπουλου και Βαγγέλη Κούκη που ασχολείται με τον πολλά υποσχόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Έναν περίπου χρόνο νωρίτερα, η μητρική του Facebook, Meta, ενέταξε στην ομάδα της την πατρινή Accusonus, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επεξεργασίας του ήχου ενώ πριν από αυτό η Microsoft είχε εξαγοράσει την ελληνική καινοτομία της Softomotive, μίας λύσης λογισμικού για τη ρομποτική αυτοματοποίησης διαδικασιών σε επιχειρήσεις (Robotic Process Automation - RPA) έναντι περίπου 150 εκατ. δολ.
Από τη λίστα δεν λείπει και η Google, η οποία ήδη από το 2010, και παρά την δεινή θέση στην οποία βρισκόταν τότε η χώρα, εξαγόρασε την ελληνική Blindtype. Η ομάδα των developers της Blindtype είχε αναπτύξει ένα εικονικό πληκτρολόγιο για Android συσκευές, το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού χάρη στην ταχύτητα πληκτρολόγησης που προσέφερε.