Avramar: Έπεσαν οι υπογραφές για την ενδιάμεση χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ – Τα επόμενα βήματα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Avramar: Έπεσαν οι υπογραφές για την ενδιάμεση χρηματοδότηση των 20 εκατ. ευρώ – Τα επόμενα βήματα
Κορυφώνονται οι προσπάθειες διάσωσης του ισχυρότερου «παίκτη» της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας. Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση της Avramar.

Ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη ανάσα ρευστότητας που τόσο χρειάζεται, βρίσκεται πλέον η Avramar, ο ισχυρότερος «παίκτης» της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας που εδώ και μήνες έχει μπλεχτεί στα… δίκτυα της αβεβαιότητας, λόγω του βάρους των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Και αυτό γιατί χθες η Avramar και οι πιστώτριες τράπεζες προχώρησαν στην υπογραφή της συμφωνίας για την εκταμίευση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης των 20 εκατ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί μέρος του όγκου των οικονομικών υποχρεώσεων της εταιρείας.

Η εξέλιξη αυτή στρώνει, ταυτόχρονα, το χαλί για να προχωρήσει το σχέδιο διάσωσης της Avramar και δη η πώλησή της. Τις διαδικασίες πώλησης έχουν αναθέσει εδώ και καιρό οι πιστώτριες τράπεζες στη Deloitte, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Σε κάθε περίπτωση ο επόμενος μήνας αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμος για το μέλλον της εταιρείας.

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος

Στο μεταξύ, στα μέσα Φεβρουαρίου έγιναν γνωστές σημαντικές διοικητικές αλλαγές στην Avramar, οι οποίες αποκτούν καθοριστικό ρόλο στις ζυμώσεις για την επόμενη μέρα.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι ο Eugenio Meschini αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, αντικαθιστώντας τον Thor Talseth, ο οποίος θα αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Ο Meschini διαθέτει μεγάλη εμπειρία, έχοντας συνεργαστεί με την AMERRA Capital Management LLC και την πολυεθνική Cargill, Inc. Μέχρι πρότινος ήταν Managing Director της AMERRA και ήταν υπεύθυνος για ορισμένες από τις επενδυτικές θέσεις της εταιρείας.

Τι έδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις

Η δημοσίευση της οικονομικής έκθεσης της εταιρείας για το 2022 τον περασμένο Ιανουάριο έφερε στο φως το μέγεθος των ζημιών και των οικονομικών υποχρεώσεων της Avramar.

Οι ζημιές μετά από φόρους του ομίλου διογκώθηκαν στα επίπεδα των 29,17 εκατ. ευρώ, έναντι 5,55 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ στα τέλη του 2022 οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις εκτινάχθηκαν στα 307,60 εκατ. ευρώ από μόλις 27,71 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2021. Οι συνολικές δε υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν στα τέλη του 2022 στα 494 εκατ. ευρώ, από 235 εκατ. ευρώ το 2021.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2022, η εταιρεία και ο όμιλος είχαν αρνητικό κεφάλαιο κίνησης ύψους 54,3 εκατ. ευρώ κα 44,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

«Οι δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες το 2023 και ο υψηλός πληθωρισμός των τροφίμων επηρέασαν αρνητικά το κόστος παραγωγής και την κατανάλωση ψαριών στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του όγκου και των εσόδων το 2023. Το γεγονός αυτό επηρέασε αρνητικά την ταμειακή κατάσταση της εταιρείας και του ομίλου μειώνοντας τη ρευστότητά τους», παραδεχόταν η διοίκηση.

«Ως εκ τούτου, η διοίκηση αναπροσάρμοσε τις παραδοχές τιμολόγησης και αναθεώρησε την στρατηγική της καταλήγοντας σε ένα νέο Επιχειρηματικό Σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση της αγοράς και επικεντρώνοντας στη βελτίωση της κερδοφορίας και στη δημιουργία λειτουργικών ταμειακών ροών. Ωστόσο, παρά τις εκτεταμένες ενέργειες που ακολούθησε η διοίκηση εντός του 2023, η εταιρεία παρουσίασε σημαντική μείωση των λειτουργικών της ταμειακών ροών επηρεάζοντας αρνητικά στη ρευστότητά της», τονιζόταν μεταξύ άλλων.

Η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις

Τις κινήσεις για να μην… πέσει στα βράχια ο όμιλος Avramar παρακολουθεί εδώ και καιρό ολόκληρος ο κλάδος, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται, ναρκοθετούν επικίνδυνα τις προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας, ενός παραγωγικού κλάδου που χαρακτηρίζεται από τους πιο δυναμικούς και εξωστρεφείς της ελληνικής οικονομίας.

«Η κατάσταση της Avramar έχει επηρεάσει ολόκληρο τον κλάδο. Η εταιρεία έριξε τις τιμές σε επίπεδα κάτω του κόστους παραγωγής για να καλύψει τις ανάγκες της σε ρευστότητα και μας επηρέασε όλους. Τώρα οι τιμές κινούνται σε ανεκτά επίπεδα και σίγουρα πάνω από το κόστος παραγωγής», ανέφερε προ δεκαημέρου στους δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philosofish, Νίκος Λυμπέρης.

Σύμφωνα δε με τον επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας της Μεσογείου, τα προβλήματα της Avramar με τους προμηθευτές επηρεάζουν και τις σχέσεις των άλλων εταιρειών του κλάδου με τους προμηθευτές, με τον κ. Λυμπέρη να μιλά για μεταβολές πχ στις μέρες που αφορούν σε πιστώσεις.

Η Philosofish μάλιστα δεν έχει αναπτύξει ακόμη επενδυτικό πλάνο για το 2024, τηρώντας στάση αναμονής λόγω της κατάστασης της Avramar, ενώ, όπως αποκάλυψε ο κ. Λυμπέρης, δηλώνει ανοιχτή στο ενδεχόμενο κάποιας εξαγοράς στην περίπτωση υλοποίησης του σεναρίου πώλησης της Avramar σε «κομμάτια».

Ήταν στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 όταν ανακοινώθηκε η «γέννησή» της Avramar μέσω της συγχώνευσης του ομίλου Andromeda και των εταιρειών Νηρέας, Σελόντα και Περσεύς. Τέσσερις ισχυροί «παίκτες» του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις και να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού στα ελληνικά ψάρια. Η έδρα του ομίλου Avramar είναι στη Βαλένθια, ενώ ιδιοκτήτες του είναι το αμερικανικό fund Αmerra Capital Μanagement και το Mubadala Investment, το κρατικό fund του Αμπού Ντάμπι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Avramar: Κορυφώνονται οι προσπάθειες για να ξεφύγει από τα «δίχτυα» της αβεβαιότητας

Philosofish: Οι υψηλοί στόχοι για το 2024 και οι «φουρτούνες» στην αγορά από την Avramar

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider