KYKNOS: Άλμα εξαγωγών και αύξηση τζίρου – Ποιους στόχους θέτει η ιστορική κονσερβοποιία

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
KYKNOS: Άλμα εξαγωγών και αύξηση τζίρου – Ποιους στόχους θέτει η ιστορική κονσερβοποιία
Σε ποιους πυλώνες βασίζεται η αναπτυξιακή στρατηγική της εταιρείας. Τα νέα προϊόντα και η είσοδος σε νέες κατηγορίες. Βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη με ισχυρό «χαρτί» τις εξαγωγές. Τι έδειξαν οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις. 

Στην περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά, καθώς και στη σημαντική ενίσχυση της εξαγωγικής της δραστηριότητας συνοψίζεται η αναπτυξιακή στρατηγική της KYKNOS, της ιστορικής κονσερβοποιίας με σήμα κατατεθέν τον κύκνο, που φιγουράρει στα ράφια των ελληνικών νοικοκυριών εδώ και 109 χρόνια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ πριν από μερικά 24ωρα, στη χρήση 01/07/2022 έως 30/06/2023 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 36,29 εκατ. ευρώ έναντι 29,86 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21,52%. Σύμφωνα δε με τη διοίκηση «είναι αξιοσημείωτο ότι παρά το έντονο πληθωριστικό περιβάλλον και τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, η εταιρεία αναπτύχθηκε σε όγκο κατά 4,74%».

Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 6,58 εκατ. ευρώ από 5,57 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας αύξηση κατά 18,22%, λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου ενεργειακού κόστους που επηρέασε το παραγωγικό κόστος των προϊόντων και οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν στα 2,40 εκατ. ευρώ, από 1,53 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 838.620 ευρώ έναντι ποσού 189.493 ευρώ της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 342,56%. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 640.008 ευρώ έναντι 189.493 ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Οι πωλήσεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 24%, ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 45% έναντι της προηγούμενης χρήσης. Το προσωπικό της εταιρείας (μόνιμο και εποχιακό) για την τρέχουσα και την προηγούμενη χρήση ανήλθε κατά μέσο όρο σε 169 και 171 άτομα αντίστοιχα.

Νέα προϊόντα και είσοδος σε νέες κατηγορίες

Πρόσφατα η ιστορική κονσερβοποιία προχώρησε στο λανσάρισμα δύο νέων προϊόντων στην κατηγορία των σαλτσών για ζυμαρικά. Πρόκειται για δύο νέες προτάσεις, τη Basilico και τη Napoletana, από 100% ελληνικές τομάτες και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, προσφέροντας μια πλούσια ποικιλία γεύσεων στη συγκεκριμένη κατηγορία. Οι νέες σάλτσες συμπληρώνουν τη σειρά των σαλτσών φέτα, πικάντικη, μανιτάρι, ελιές και κανέλα-γαρύφαλλο, φέρουν πιστοποίηση vegan και είναι χωρίς γλουτένη και συντηρητικά.

Στις αρχές του 2023, η εταιρεία KYKNOS αποφάσισε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρόχρονη επιχειρηματική της διαδρομή, ανακοινώνοντας την είσοδό της σε δύο νέες προϊοντικές κατηγορίες. Αφουγκραζόμενη τις νέες διατροφικές ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον, ανακοίνωσε την είσοδό της στις κατηγορίες της μαγιονέζας και της μουστάρδας, μεταβάλλοντας τις ισορροπίες σε έναν αρκετά ανταγωνιστικό χώρο.

Ένα γευστικό ταξίδι που ξεκίνησε πριν από 109 χρόνια

Η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε πριν από 109 χρόνια στο Ναύπλιο σε ένα μικρό συσκευαστήριο λαχανικών και τοματοπολτού.

Ήταν 1η Απριλίου του 1915 όταν συντάχθηκε το καταστατικό της «Ελληνικής Εταιρίας Κονσερβών» στο Ναύπλιο. Ιδρυτές και μέλη του πρώτου συμβουλίου ήταν οι Αθανάσιος Β. Παπαντωνίου έμπορος, Μιχαήλ Δ. Μανουσάκης διδάκτωρ των φυσικών επιστημών, Ιωάννης Γ. Δάρμος έμπορος, Βασίλειος Αθαν. Παπαντωνίου έμπορος και Κωνσταντίνος Δ. Μανουσάκης, κτηματίας. Αρχικά η παραγωγή γίνεται σ’ ένα μικρό συσκευαστήριο λαχανικών και τοματοπολτού στην Ασίνη Αργολίδας.

Το 1928 ιδρύεται το εργοστάσιο της εταιρείας στο Ναύπλιο, όπου εγκαθίστανται οι πρώτοι ταχυσυμπυκνωτές χυμού τομάτας για παραγωγή τοματοπολτού. Τα χρόνια εκείνα η παραγωγή βασίζεται κυρίως στα ανθρώπινα χέρια. Το πρώτο εργοστάσιο στο Ναύπλιο έχει το δικό του κυτιοποιίο που κατασκευάζει τις κονσέρβες που γεμίζει η εταιρεία. Η Αργολίδα που εκείνα τα χρόνια λεγόταν και «λαχανόκηπος της Αθήνας» εφοδιάζει την KYKNOS με μεγάλες ποσότητες τομάτας και λαχανικών.

Το εργοστάσιο του Ναυπλίου ανανεώνεται με νέα κτήρια τη δεκαετία του 1950 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Καλλικλή. Το νέο βιομηχανικό κτήριο αποτελεί σύμβολο πρωτοπορίας για την εποχή.

Το 1960, η εταιρεία αγοράζει το εργοστάσιο «Αργολική» που ήδη λειτουργούσε στην περιοχή της Αργολίδας, ενώ το 1963 ιδρύει εργοστάσιο στο χωριό Σαβάλια του Νομού Ηλείας με σκοπό να αξιοποιήσει την πλούσια παραγωγή τομάτας του κάμπου της Ηλείας.

Το 1965, το πρώτο προϊόν κέτσαπ στην Ελλάδα από την KYKNOS είναι γεγονός, ενώ τη δεκαετία του ‘70, η εταιρεία αποκτά παγκόσμια εξαγωγική δραστηριότητα και παράλληλα αποτελεί διακεκριμένο προμηθευτή τοματοπολτού παγκοσμίως σε γνωστές εταιρείες τροφίμων.

Το 1990, η KYKNOS παρασκευάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα προϊόντα τομάτας σε χάρτινες συσκευασίες, τα οποία ονομάζει tomatino, ενώ την περίοδο 2002-2003 μεταφέρει όλη την παραγωγική της δραστηριότητα στο εργοστάσιο του νομού Ηλείας, τον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης.

Το 2005 η εταιρεία λανσάρει το διάσημο πλέον κλασικό τοματοπολτό της σε χάρτινη τριγωνική συσκευασία μιας χρήσης, ενώ το διάστημα 2006-2007 ανακαινίζει το εργοστάσιό της στην Ηλεία, επεκτείνει τις κτηριακές εγκαταστάσεις και ανανεώνει τον μηχανολογικό της εξοπλισμό με υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής. Η εταιρεία συνεχίζει να πρωτοπορεί, ενώ το 2014 διαθέτει στην αγορά τη σάλτσα πίτσας KYKNOS.

Συμβαδίζοντας με τις επιταγές της σημερινής εποχής, σκοπός της KYKNOS είναι η περαιτέρω ανάπτυξή της προσφέροντας φυσικά, φυτικά τρόφιμα με ηθικό και βιώσιμο τρόπο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς προχωρά το logistics project «Θριάσιο 1» - Το timing για ανάδοχο και οι επενδύσεις

Νέο κύμα απολύσεων σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις - Υψηλό κόστος δανεισμού και αβεβαιότητα οι αιτίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider