Τον Ιούνιο – Ιούλιο αναμένεται η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας που θα αποτελέσει προπομπό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι δύο τράπεζες έχουν ετοιμάσει κοινό business plan σε ορίζοντα δεκαετίας, το οποίο θα επισημοποιηθεί με τη συμπλήρωση του ποσού των νέων κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για να γίνει η εξυγίανση των επιμέρους ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια.
Το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών θα καθορίσουν τα κεφάλαια που θα «δείξει» το πόρισμα της DBRS για τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων των δύο τραπεζών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το rating των τιτλοποιήσεων από την DBRS να παραδοθεί στις δύο τράπεζες και τον κοινό τους σύμβουλο, την UBS, γύρω στις 15 – 20 Απριλίου. Θα ακολουθήσει η υποβολή χωριστού αιτήματος από την καθεμία τράπεζα για την ένταξη των τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή 3» και θα οριστικοποιηθεί από την UBS το ύψος των απαιτούμενων νέων κεφαλαίων για την ΑΜΚ. Σήμερα, οι δύο τράπεζες μαζί έχουν κόκκινα δάνεια της τάξεως των 3 δισ. ευρώ και μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα εξυγιανθούν πλήρως, με τον δείκτη NPE να υποχωρεί κάτω του 3%, από 50% - 60% σήμερα. Το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών είναι και το μόνο στοιχείο που απομένει να συμπληρωθεί στο κοινό business plan των δύο τραπεζών που έχει συντάξει η Oliver Wyman. Το business plan είναι δεκαετές (με ιδιαίτερη έμφαση στους στόχους της πρώτης τριετίας), αφού το ΤΧΣ, που έχει στηρίξει κεφαλαιακά την Attica Bank και πρόκειται να αποεπενδύσει δραστικά (εκτιμάται ότι η συμμετοχή του θα υποχωρήσει από το 72% κοντά στο 33% στο ενιαίο σχήμα), θέλει ισχυρές διασφαλίσεις για τις αποδόσεις της επένδυσής του.
Οι εντατικές προσπάθειες εξυγίανσης και ανάπτυξης Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών έχουν αποδώσει καρπούς και μαζί με τη στήριξη του μετοχικού σχήματος, Thrivest, των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου, εγγυώνται την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου. Σημειώνεται ότι το εγχείρημα έχει τη στήριξη της ΤτΕ και της κυβέρνησης, καθώς θα ενισχύσει τον τραπεζικό ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.
Έμπρακτη επιβεβαίωση των στρατηγικών επιλογών και του σχεδιασμού της διοίκησης της Παγκρήτιας Τράπεζας και του CEO, Αντώνη Βαρθολομαίου, αλλά και της Attica Bank και της CEO Ελένης Βρεττού αποτελούν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για τη χρήση 2023.
Χθες η Παγκρήτια Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων 90,76 εκατ. ευρώ, σημαντικά ενισχυμένα τόσο από την απόκτηση των δραστηριοτήτων του ελληνικού υποκαταστήματος της HSBC, όσο και από την επιχειρηματική δραστηριότητα της ίδιας της Τράπεζας.
Στις 7 Μαρτίου, η Attica Bank είχε ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2023, έτος – ορόσημο για την επιστροφή της σε κερδοφορία. Τα κέρδη προ φόρων της Τράπεζας ανήλθαν σε 28,6 εκατ. έναντι ζημιάς 356,6 εκατ. το 2022, ενώ αξιοσημείωτη αύξηση έδειξαν τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έσοδα του Ομίλου σε ετήσια βάση, ανερχόμενα σε 93,2 εκατ. ευρώ, έναντι 48,3 εκατ. το 2022.