O Έλον Μασκ ανησυχεί για το δημογραφικό στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
O Έλον Μασκ ανησυχεί για το δημογραφικό στην Ελλάδα
«Η Ελλάδα είναι μια από τις δεκάδες χώρες που αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα» σχολιάζει ο Έλον Μασκ.

«Η Ελλάδα είναι μια από τις δεκάδες χώρες που αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα λόγω του χαμηλού αριθμού γεννήσεων» σχολιάζει ο Έλον Μασκ σε ανάρτησή του, ενώ παραθέτει και άρθρο άγνωστης προέλευσης με τίτλο «Πληθυσμιακή κατάρρευση στην Ελλάδα».

Μάλιστα, το άρθρο εμφανίζει τη χώρα μας ως την πρώτη χώρα που θα υποστεί «πληθυσμιακή συρρίκνωση», κάτι που αποδίδεται σε ξαφνικούς θανάτους και ρεκόρ υπογονιμότητας.

«Η καρδιακή ανεπάρκεια, τα εγκεφαλικά, οι θρόμβοι αίματος και ο καρκίνος μεταξύ και νέων αύξησαν τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ελλάδα, ενώ τα επίπεδα γονιμότητας σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες καταγράφουν το χαμηλότερο ποσοστό σε σχεδόν έναν αιώνα» τονίζεται.

«Η προοπτική της πληθυσμιακής κατάρρευσης στην Ελλάδα είναι μια "ωρολογιακή βόμβα" και μια "εθνική απειλή" σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», αναφέρεται επίσης στην ανάρτηση που εμπεριέχει η παρέμβαση του Μασκ.

Δημογραφικό: Πόσο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των γεννήσεων το Σκανδιναβικό μοντέλο

Όπως πρόσφατα έγραψε το insider.gr, η δημογραφική γήρανση αποτελεί την κυρίαρχη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι χώρες του αναπτυγμένου κόσμου, καθώς έως το 2050 θα υπάρξουν πρωτόγνωρες δημογραφικές ανακατατάξεις. Ειδικά στην χώρα μας ο πληθυσμός της εκτιμάται πως θα υποχωρήσει κατά 1 εκατομμύριο άτομα έως το 2050, καθώς οι επιπτώσεις του δημογραφικού θίγουν άμεσα τη σύνθεση της ελληνικής οικογένειας.

«Βρισκόμαστε κάτω από το κρίσιμο όριο που αναπληρώνεται ο πληθυσμός. Είμαστε κάτω από το όριο της ακραίας χαμηλής γονιμότητας που είναι το 1,3 παιδιά ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας» επισήμανε η ∆ρ. Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια ερευνών της διαΝΕΟσις, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τη δεξαμενή πολιτικού προβληματισμού, σκέψης και λόγου «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ».

Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πάει πίσω σε βάθος 40ετίας. Ο διαγενεακός δείκτης γονιμότητας μαρτυρά ότι από τη γενιά του 1940 μέχρι και τη γενιά του 1970 καμία Ελληνική γενιά δεν αναπληρώθηκε. Αυτό σημαίνει πως οι Έλληνες δεν πέτυχαν το όριο αναπλήρωσης μιας γενιάς που είναι τα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας.

Το Σκανδιναβικό μοντέλο

Το δημογραφικό δεν είναι ένα πρόβλημα το οποίο λύνεται εύκολα. Ωστόσο κάποιες χώρες το κατάφεραν, όπως η Γαλλία και οι Σκανδιναβικές χώρες. «Οι δύο σύγχρονες τάσεις της οικογενειακής πολιτικής, είναι το τέλος του "Ματερναλισμού", δηλαδή η ενεργή συμμετοχή του πατέρα στην ανατροφή των παιδιών και η "Σκανδιναβοποίηση", που ουσιαστικά είναι γενναιόδωρες άδειες και στους δύο γονείς για την ανατροφή των παιδιών και σίγουρα η προσχολική αγωγή, δηλαδή τη δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτική προσχολική αγωγή. Γιατί αυτό, πέραν όλων των υπολοίπων, μειώνει και τις κοινωνικό-οικονομικές ανισότητες», σημειώνει η κα Μακαντάση.

Το σκανδιναβικό μοντέλο χαρακτηρίζεται από καθολική κρατική υποστήριξη για τις οικογένειες, ένα υψηλό επίπεδο υποστήριξης για τους εργαζόμενους γονείς και μια υψηλή δέσμευση για την ισότητα των φύλων. Ανάμεσα στα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης που προσφέρουν οι σκανδιναβικές χώρες είναι γενναία οικογενειακά επιδόματα, υγειονομική περίθαλψη, επίδομα αποκατάστασης, επίδομα ανεργίας, βασική κοινωνική βοήθεια, παροχές στέγασης, οικονομική βοήθεια σε νέους.

«Προφανώς όλες οι πολιτικές οι οποίες βοηθούν στην εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, δημιουργούν ένα θετικό περιβάλλον για τις οικογένειες. Γιατί το νούμερο ένα ζήτημα εδώ είναι το πώς βοηθά στην καθημερινότητα των οικογενειών, πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ειδική μέριμνα για αυτές τις οικογένειες που έχουν παιδιά σε προσχολική ηλικία από μηδέν ως τέσσερα ετών» αναφέρει η κα Μακαντάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα 10 δημοφιλέστερα και πιο «πολυάσχολα» διεθνή αεροδρόμια του κόσμου

«Τσεκούρι» άνω του 10% στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της Tesla

Eurostat: Ανθεκτική η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα – Πτώση 6,4% στη Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider